Kako sam ubijedio suprugu da pređemo da živimo na selo?

Kako sam ubijedio suprugu da pređemo da živimo na selo?

Februar započinjem jednim posve (ne)običnim tekstom. Lijepe stvari se iščekuju na više frontova i kroz tu proizašlu pozitivnu energiju, ali i nestrpljenje, stiže ovaj tekst o pozadini povratka na selo.

Dopuna iz 2023. godine – Kreirao sam Patreon i Ukoliko vam se dopada blog koji pišem već 3 godine, možete me podržati kako bih uspješno nastavio priču na pravi način. Hvala! patreon.com/user?u=38454621

Blog o gradnji kuće - Patreon

Naime, prvi tekst na blogu po imenu Moja priča – kako je sve počelo, privukao je dosta pažnje čitalaca, a dio u njemu koji se bez premca izdvojio jeste sekcija “Borba sa suprugom“. Tu sam metaforički napisao da, ukoliko jednog trenutka prestanem sa pisanjem – biće to znak da je žena odnijela pobjedu.

Evo i isječka:

Da pročitate cijeli tekst kako je sve počelo – Kliknite ovdje.

Jed(i)na pozitivna uloga epidemije koronavirusom

Dobar dio 2018. kao i 2019. i prvu trećinu 2020. godine supruga i ja smo proveli u diskusiji kako dugoročno riješiti stambeno pitanje i kada se steknu uslovi prekine podstanarski život.

U tekstu u kojem sam to sumirao detaljnije – Rješavanje stambenog pitanja, kako? Kuća ili stan? možete pročitate neke od tih dvojbi šta i kako nam je činiti.

Rješavanje stambenog pitanja
Rješavanje stambenog pitanja, kako? Kuća ili stan?

Sve do pojave pandemije, stanovi u odnosu na kuće su stavljani na pijedestal, i sve to se odražavalo na tržišnu vrijednost nekretnina. A u šta sam ja imao direktan uvid tokom trogodišnjeg vođenja NaMapi – Studio za nekretnine.

Upravo, upoznajući se sa problematikom i ciljevima klijenata, nerijetko sam i privilegovan bio da učim na tuđim, a ne svojim greškama.

Ipak, očito nisam bio toliko uspješan da predstavim sve benefite koje život u kući, na porodičnom imanju može da nosi.

Sve ono u suštini je bila ujedno i “borba” sa četvoro roditelja. Razgovori su se najčešće vodili u pravcu udaljenosti, infrastrukture, škole i vannastavnih aktivnosti djece. Savjeti da se ipak strpimo i za početak ostvarimo kako poslovno tako i na svaki drugi način u gradu u nekom manjem stanu. I eventualno u narednoj dekadi planiramo izgradnju kuće.

Stvar je bila na klackalica.

“Dolazak” koronavirusa u Crnu Goru, te ono zatvaranje gradova tokom proljeća 2020. godine računam kao prelomnu tačku u “moju” korist. Biti danima u stanu od 40ak m2, gledajući sa terase puste ulice i sporadična kola hitne pomoći i dostavna vozila, ostavili su traga definitivno.

Ening pametna energija

Jedino mi ne ide u prilog to što sam ja imao zanimaciju – učio da projektujem kuće u Archicad programu, zapostavivši trudnu suprugu na vrhuncu hormona.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Eto toliko je snažna ta želja za kućom.

Nisam bio u prilici apsolutno ništa da uradim sem da projektujući amaterski, istražujem kako pravilno orjentisati prostorije u kući shodno stranama svijeta, te doprinijeti elementima niskoenergetske kuće i pasivne kuće.

Sve sam to sumirao u tekstu Koja je najbolja orjentacija kuće? Razmišljajte na vrijeme. Položaj kuće u odnosu na strane svijeta.

Koja je najbolja orjentacija kuće?
Koja je najbolja orjentacija kuće?

Sa druge strane moj stric Željko Savović, živeći već u Lalevićima u Danilovgradu, nije ni osjetio taj karantin. Svakodnevne obaveze oko kuće i u bašti, bile su i zlata vrijedan fizički umor koji nam je svima trebao tih dana a koji smo rijetko mogli imati.

Zelenilo i veliko dvorište, čist vazduh, mir i nadasve neka sloboda su tada bili željeni kao nikad čini mi se.

Uglavnom, za ovaj dio posla imao sam neočekivanog saveznika.


Putna infrastruktura Podgorica – Danilovgrad

Tekstom Gdje je moj zavičaj, potrudio sam se da za početak dam skroman doprinos, u nadam se višedecenijskoj promociji zdravih stilova života i rodnog kraja mojih predaka. U tekstu možete da se informišete više o geolokaciji i udaljenostima, ali i vidite začetke ruralnog turizma u tom dijelu Crne Gore.

Selo Lalevići je od centra Danilovgrada udaljeno 2km i Podgorice 18km.

Kao što možete da naslutite iz podnaslova, odluci su kumovali i radovi na putevima koji povezuju Podgoricu i Danilovgrad, zbog čega će fizička udaljenost sada moći da se pređe za značajno kraće vrijeme. Da nije bolje infrastrukture, pitanje je da li bih i ja imao ovoliko hrabrosti.

  1. Prošle godine, posle više od deceniju odlaganja započet je i neočekivano brzo (u susret izborima) završen “stari put” od Podgorice do Danilovgrada, odnosno njegova dionica od restorana Stefan do KP doma u Spužu. Zaista je vapio za sanacijom.
  2. Takođe prošle godine, Bemax je započeo rad na izgradnji bulevara Podgorica – Danilovgrad u dužini od 15km, čiji se završetak očekuje na proljeće ili ljeto 2022. godine. Sve bi bilo fenomenalno da preostali dio puta u dužini od svega 2km nije još počeo kroz Gornju Goricu od strane drugog izvođača.

Bulevarom će trebati cijenim oko 10minuta da se pređe ova udaljenost.

Dijelim sa vama Youtube video u kojem kompanija Bemax na nedjeljnoj bazi informiše javnost o napretku gradilišta, snimajući dronom cjelokupnu dionicu.

Rad protiče tempom kojim će završiti par mjeseci prije dogovorenog roka.

Pala su i određena obećanja

Kroz šalu, supruga je prije par godina rekla da bi voljela da kupimo konja, ako nekad budemo živjeli u Laleviće. Ne treba ni da pretpostavite koji je bio moj odgovor tada. Sve za selo . 🙂

E sad, konj isto može da pričeka da malo ostarimo. Do tad sam u obavezi da obezbijedim dodatno drugo malo auto u porodici, kako bi i supruga mogla da završava svoje obaveze, nezavisno od toga da li sam ja tu da prebacim nju i (za sad) Mihaila. I dalje se sama ne usuđuje da kroz Podgoricu vozi dugačkog Pežoa kojeg ćemo još nekoliko godina otplaćivati na kredit.

Nekog pristojnog polovnjaka obećavam da ćemo nabaviti, makari i to bilo ponovo na kredit.

Idejno rješenje kuće u Danilovgradu
Evo i parkinga. Sjeverozapadnu stranu sam tražio da bude skromnija, zbog jakih udara vjetra ali i potrošnje električne energije.

Pogledajte idejno rješenje kuće klikom ovdje. Projektovanje kuće sam povjerio arhitektama iz Podgorice firmi A12project, možete saznati više o njima ovdje.


Zaključak i najave

Svakim novim tekstom, pretpostavljate da korak po korak napredujemo u misiji povratka na selo (i ko je odnio pobjedu!), a sve još slađe bude kada kompanije iz Crne Gore i regiona prepoznaju potencijal projekta Moj povratak na selo i prihvate saradnju.

Zadovoljstvo mi je da najavim dvije slobodno mogu reći krucijalne saradnje. Moj projekat uskoro dobija Generalnog sponzora kao i dodatno Zlatnog partnera čije nazive još uvijek neću otkriti javno. Radi se o dvije ozbiljne renomirane kompanije iz Podgorice i Nikšića.

Koliko sam puta samo u poslednje vrijeme čuo rečenicu "Pregaocu i Bog daje mahove". I stvarno je tako!

Sve veća posjećenost bloga kao i prepoznatljivost u široj javnosti definitivno stvaraju uspjeh. Budite slobodni da me kontaktirate ukoliko ste u širokoj sferi građevinske industrije, koja ima dodirnih tačaka sa izgradnjom kuće.


Povratak na početnu stranicu Mojpovrataknaselo.me

Hronološki prikaz svih tekstova na blogu.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like