Idejno rješenje kuće u Danilovgradu – Stiglo! ( FOTO)

Idejno rješenje kuće Crna Gora

Na dan Opštine Danilovgrad 09. decembar, potrefilo se da pišem novi blog tekst. Idejno rješenje kuće je stiglo, a za izradu je bio zadužen arhitektonski biro A12 project iz Podgorice.

Mjesec i po dana je prošlo od najavnog teksta o dogovorenoj saradnji sa arhitektama, i veliko mi je zadovoljstvo to što me prije svega osjećaj nije prevario. O tome ste više mogli da pročitate ovdje – Projektni biro iz Podgorice – Arhitekte iz Podgorice odabrane. Ukoliko vam je promakao tekst, kliknite na boldovani link iznad, pa vas već čekam ovdje. 🙂

Dopuna iz 2023. godine – Kreirao sam Patreon i Ukoliko vam se dopada blog koji pišem već 3 godine, možete me podržati kako bih uspješno nastavio priču na pravi način. Hvala! patreon.com/user?u=38454621

Blog o gradnji kuće - Patreon

Nešto više o idejnom rješenju kuće

Za početak bih istakao – Strah. Eto toliko nam se dopala kuća, da na momente počinjem da brinem da li ćemo mi porodično imati dovoljno sredstava da ovo sve dovedemo do završnog čina, da valja. Mislim da je taj osjećaj čak i dobar sam po sebi, ne smijem baš biti previše relaksiran.

Idejno rješenje kuće

Kako su nas UT uslovi ograničili na 250m2 bruto površine (što izađe nekih 210-220m2 neto korisne površine) za gradnju na poljoprivrednom zemljištu, tako smo i mi morali da se prilagođavamo. Naravno odlučili smo da “iskoristimo” svih mogućih 250m2, iako sam svjestan da će biti izazov prvo izgraditi je, a zatim i održavati (čitaj čistiti).

Imajući za cilj da izgradim u najmanju ruku niskoenergetsku kuću (ili šta više pasivnu kuću), bitan aspekt mi je bio pozicioniranje prostorija kako bi se ispoštovale strane svijeta. I iskoristilo najbolje od svih godišnjih doba.

Koja je najbolja orjentacija kuće?

Da pročitate tekst- Koja je najbolja orjentacija kuće, kliknite OVDJE.

O niskoenergetskim i pasivnim kućama detaljno ću pisati u nadam se skorijoj budućnosti. Tek sam istraživački načeo temu energetske efikasnosti i potrebno je da još Zete protekne Danilovgradom kako bih dao sebi za pravo da pišem o tome.

Debata da li spratna ili prizemna kuća svakako da je bila aktuelna u jednom trenutku, a osim ukusa (svih!) prevagnula je i finansijska projekcija, gdje je ipak značajno povoljnije graditi spratnu kuću.

Riječ-dvije arhitekte Slobodana Petrovića iz A12 project arhitektonskog biroa prenosim integralno: "Porodična kuća u Danilovgradu odiše mediteranskom arhitekturom, koja se ogleda kako u kombinovanju karakterističnih materijala, tako i u postojanju prostranih terasa i otvora koje svojim povoljnim vizurama uvlače okolinu u objekat. Fasade objekta su svedene dok je dinamičnost postignuta u izbačenim djelovima objekta na određenim pozicijama."

Galerija fotografija – idejno rješenje kuće


Šta su sljedeći koraci?

Prikupljanje projektne dokumentacije, kako bi započeli legalno da gradimo kuću, napreduje iz mjeseca u mjesec. Tako i moj prvi tekst – Šta od dokumenata treba za gradnju kuće u Crnoj Gori? I dio vapi za skorijim nastavkom. Naime, tekst sam jednostavno morao da podijelim na dva dijela iz razloga što nije naivno prikupiti svu dokumentaciju, pa bi tako i tekst bio preobiman.

Elem, sada naš čeka Glavni gradski arhitekta (arh. Zorica Otašević) u Opštini Danilovgrad kojoj predajemo idejno rješenje kuće, i čija saglasnost (ukoliko sve bude kako treba) će rezultirati nastavkom procesa, i to izradom glavnog projekta kuće sa svim pratećim fazama.

Ening pametna energija

Nakon toga slijedi još nekoliko koraka, dok se ne “dobije dozvola” odnosno bude u mogućnosti tkzv. prijava gradnje.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Dopuna iz budućnosti – Stigao glavni projekat kuće!


Zaključak

Nadam se da vam se kuća dopala, makar upola koliko je meni i svim članovima porodice. 🙂 Dug put je pred nama, i tek sada neće biti lako. Bio bih zahvalan ukoliko podržite moj blog jednostavnim šerom projekta Moj povratak na selo na društvene mreže, bio to Instagram, Facebook, Linkedin, Twitter ili šta već koristite.

U procesu sam povezivanja sa budućim partnerima iz svih djelatnosti koje su komplementarne građevini i budite slobodni da preporučite blog svakom koga poznajete. Sekcija – Biznis adresar na blogu je tu da za početak besplatno ugosti svakog ko vodi preduzeća iz pomenute široke grane.

Hvala još jednom arhitektama A12 project iz Podgorice koji su uspješno obavili prvi dio posla, i kao skroman znak zahvalnosti pozivam vas da ih zapratite na društvenim mrežama.

Idejno rješenje kuće – Porodična kuća – Danilovgrad, Crna Gora


Povratak na Početnu stranicu www.mojpovrataknaselo.me

Pregled svih tekstova na blogu o gradnji kuće

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like