Šta od dokumenata treba za gradnju kuće u Crnoj Gori? I dio

Šta mi od dokumentacije treba za gradnju kuće u Crnoj Gori?

Od želje da izgradite kuću, pa do samog početka gradnje je duži put nego što bilo ko može da pretpostavi. Naravno, polazeći od toga da želimo da to uradimo legalno.

Većina nas, dok ne zađe dublje u materiju ima oskudno znanje o ovoj temi. Da nisam započeo temeljnu edukaciju, vjerovatno bih i sam mislio da sve što treba uraditi jeste unajmiti arhitektu da napravi projekat i državi platiti određeni iznos za građevinsku dozvolu i Voila!

Legalno ili “na divlje”?

Kopajući dublje čak sam se u startu malo i obeshrabrio i pomislio zašto ne bih i ja kao mnogi uradio to nelegalno i zatim eventualno aplicirao za legalizaciju. Svakako ortofoto snimak treba opet da se pravi, a državi realno treba novac od legalizacija i sigurno u ovakom periodu neće nikome rušiti kuće a i izbori su na putu. Javna je tajna za šta stvarno služe priključci za pumpe za vodu, i za koga je prvobitno ta “građevinska gimnastika” kreirana. 🙂

Da saznate više o legalizaciji objekata, predlažem da posjetite sajt legalizacija.me

Ipak, besmisleno bi bilo od mene pokretati blog o gradnji kuće i raditi mimo zakona. Uostalom, treba uzeti i stambeni kredit za gradnju kuće. Koja bi mi to finansijska institucija izašla u susret za nevaljalu rabotu, a nemam veza u bankama. 🙂

Stoga, jedino i zdravorazumsko rješenje jeste ići od starta legalno.

Zakon i relevantne institucije

Od 2017. godine ukazom tadašnjeg predsjednika Crne Gore – Filipa Vujanovića donesen je ZAKON O PLANIRANJU PROSTORA I IZGRADNJI OBJEKATA. Zakon se u Službenom listu Crne Gore nalazi od 06.10.2017 zaveden pod brojem 064/17.

Ko god ozbiljno planira da pristupi izgradnji bilo stambenog objekta za potrebe svoje porodice, ili da istu iskoristi u komercijalne svrhe, ovo je dokument koji je neophodno imati kod sebe, a poželjno i temeljno pročitati i tumačiti. Ima 70 strana.

Boldirani link iznad je klikabilan i vodi vas ka Zakonu na sajtu koji sadrži sve propise Crne Gore - paragraf.me. Nešto vrlo korisno za svakog.

Gorenavedenim, čini se da je prva adresa prilikom izgradnje kuće – Ministarstvo održivog razvoja i turizma (inače užasno spor sajt imaju poput ostalih resora Vlade, valjda povedu računa konačno o tome).

Zatim slijedi opština u kojem se planira gradnja kuće, u mom slučaju Opština Danilovgrad (svaka čast za brzinu sajta, svu dokumentaciju, lakoću korišćenja sajta i preglednost, a bogami i brzinu odgovora na mejlove).

Na kraju delegiranjem obaveza dolazi se do pripadajućeg Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine.


Prvi korak – Zahtjev za UT uslove

Sve izrečeno dovodi nas do PRVOG KORAKA.

Ening pametna energija
  1. Popuniti Zahtjev za UT uslove i predati ga opštinskom sekretarijatu. Zahtjev možete pronaći relativno lako, zavisno o kojoj je opštini riječ. Naravno, treba pripremiti i novčanik i uplatnicu, prva naknada je fiksna i iznosi 50€.

Urbanističko tehničke uslove, odnosno njihovo izdavanje je Vlada Crne Gore povjerila lokalnim samoupravama. Urbanističko tehnički uslovi trebalo bi da se izdaju u roku od 20 dana
od dana kada podnesemo zahtjev. Vidjećemo u mom slučaju da li je tako, nadam se na jesen/zimu će biti napravljen prvi korak. Kao što gore rekoh, visinu naknade za njihovo izdavanje je Vlada utvrdila tom nekom Uredbom.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

U zahtjev za UT uslove, pored podataka propisanih zakonom kojim se uređuje upravni postupak, mora se navesti i podaci o katastarskoj parceli na kojoj planirate da gradite kuću.

Zahtjev za UT uslove - gradnja kuće.
DOPUNA iz budućnosti br. 1: Predat zahtjev za UT uslove - LINK teksta 
DOPUNA iz budućnosti br. 2: Stigli UT uslovi i sa njima prva iznenadjenja - LINK

Drugi korak – Izrada idejnog rješenja

Nakon što se dobiju UT uslovi, može se pristupiti DRUGOM KORAKU.

2. Izrada idejnog rješenja. Ako ćemo terminološki ispravni da budemo do kraja, potrebno je angažovati licencirano privredno društvo za izradu tehničke dokumentacije i građenje objekta, a na osnovu urbanističko tehničkih uslova. Narodski rečeno, potrebno je da unajmite arhitektku čija firma ima licencu, kako bi vam isti za početak projektovao idejno rješenje kuće.

Shodno uslugama arhitekata, a po propisima Inženjerske komore Crne Gore, idejno rješenje je predstavlja samo osnovni dio Glavnog projekta sa detaljima za izvođenje radova.

Ono služi kao faza za izradu idejnog projekta. Različite projektantske kuće svakako da različito naplaćuju svoje usluge. Međutim postoje standardi usluga arhitekata koji propisuju određeno bodovanje zavisno od raspodjele koraka u glavnom idejnom projektu i to zatim utiče na cijenu.

Ukupna cijena se formira kao ponder (npr 10€) koji se množi sa kvadraturom (ukupna bruto kvadratura objekta).

Samo plaćanje se očekivano vrši po fazama, jer druženje sa arhitektom će potrajati. Prvi dio pretpostavljate ide avansno po dogovoru, a drugi dio nakon što kao njihov klijent prihvatimo to idejno rješenja. Treći i završni dio obično ide po dobijanju saglasnosti kako bi zatim ostali saradnici počeli sa izradom glavnog idejnog projekta o kojem će biti više riječi u nastavku.

Za većinu posla u ovom dijelu prate nas arhitekte, shodno stečenim iskustvima kroz obavljanje posla, međutim nije loše imati sva ova predznanja.

Sa tim idejnim rješenjem, nastavljamo putešestvije dalje. 🙂

DOPUNA iz budućnost br. 3: Idejno rješenje kuće u Danilovgradu – Stiglo! ( FOTO)

Treći korak – Saglasnost glavnog gradskog arhitekte

Kada kažete sudbonosno DA arhitekti, stičemo uslov za TREĆIM KORAKOM.

3. Zahtjev za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje kod Glavnog
gradskog arhitekte
.

Potrebno je popuniti obrazac i sačekati zakonski rok od 15 dana na odgovor – Saglasnost glavnog gradskog arhitekte. U sad već mojoj Opštini Danilovgrad to je formatirano vrlo lijepo i transparentno. Možete sve vidjeti na OVOM linku.

Tu su dakle dostupna:

  • Nadležnosti koje pripadaju Glavnom gradskom arhitekti;
  • Kontakt podaci;
  • zahtjevi svih investitora za tekuću/prethodnu godinu;
  • Rješenja Glavnog gradskog arhitekte;
  • Idejna rješenja objekata;
  • Razna obavještenja.

A sam zahtjev izgleda ovako:


DOPUNA iz budućnosti br.4: Predato idejno rješenje Glavnom gradskom arhitekti
Dopuna iz budućnosti br. 5: Glavni gradski arhitekta dao saglasnost! LINK TEKSTA

Kraj PRVOG dijela teksta. Preostale korake napisaću kasnije u drugom dijelu ove rubrike.


Sada poput onih najgorih TOP Shop ili kako li već se zovu, reklama reći ću ” I to nije sve! Ako pozovete odmah dobićete…” 😀

Šalu na stranu, da bih vas još samo kratko zadržao na ovom tekstu, podijeliću i predkorak koji je nekad potrebno napraviti. Čak i prije dobijanja UT uslova za gradnju kuće, uz naravno kupovinu placa, može da u nekom grmu leži još jedan zec.

Parcelisanje

Parcelisanje, u slučaju pretjerane veličine placa je ta stvar (ne i neophodna stvar za uraditi) i njih izvode geodete i za to naravno zaračunavaju nama dodatne izdatke.

Ranije smo često mogli da vidimo kroz grad upravo geodete/geometre kako sa nekim aparatom namontiranim na tronožač nešto mjere, okrenuti jedan ka drugom. 🙂 E to nam treba.

Za rad lakšeg kasnijeg funkcionisanja, jednostavnije je uzeti UT uslove za neku manju veličinu placa koja nam je inicijalno potrebna, umjesto za onaj cjeloviti. Veličina je bitna. 🙂

Na primjer plac od 4,500m2 ima drugačiji indeks zauzetosti i izgrađenosti od neke koja ima svega 500m2, a opet je sasvim dovoljna za izgradnju lijepe kuće. Tipovi objekata takođe se razlikuju kod ova dva tipa parcela, gdje na prvoj može doći i do gradnje fabrika, farmi, kolektivnog stanovanja, hotela i slično.

Dodatno, aspekt troškova poreza pretpostavljam da je drugačiji kod ova dva tipa, iako to još nisam stigao da istražim.

DOPUNA iz budućnosti br. 6: Geodetska podloga je morala da se napravi - LINK
DOPUNA iz budućnost br. 7: Glavni projekat kuće stigao - LINK

Dopuna iz 2023. godine – Kreirao sam Patreon i Ukoliko vam se dopada blog koji pišem već 3 godine, možete me podržati kako bih uspješno nastavio priču na pravi način. Hvala! patreon.com/user?u=38454621

Blog o gradnji kuće - Patreon

Nadam se da vam se ovaj tekst dopao, i da očekujete uskoro i Drugi dio.

Ukoliko do sada niste imali priliku da saznate sveobuhvatnu MOJU PRIČU – Kako je sve počelo, možete to da uradite klikom na boldirani link.

Da saznate kako možete da me PODRŽITE u namjeri da izgradim svoj dom i ubrzano nastavim sa pisanjem bloga ako vam se isti dopada, kliknite na boldirani link.

Da saznate GDJE je moj zavičaj, i gdje se planira gradnja, kliknite pogađate šta? 🙂

Da se vratite na početnu stranicu sajta mojpovrataknaselo.me i nastaviti čitanje bloga, kliknite takođe pripadajući boldirani link.

Hvala!


Povratak na Početnu stranicu www.mojpovrataknaselo.me

Pregled svih tekstova na blogu o gradnji kuće

0 Shares:
2 comments
  1. Odlican ti je vlog. Nisi napisao koliko si ukupno vremena cekao da dobijes konacnu dozvolu tj dok se cijela procedura zavrsila? Hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like