Spratna ploča i stepenice – Kakav je merak ispeti se!

Spratna ploča

Spratna ploča, odnosno bolje reći međuspratna, je betonirana. Tekst naravno zbog gužve kasni, ali makar su se lijepo slegli utisci, a ona je dobro stisla, u momentima dok kuckam ove riječi.

Naravno, da bi se stekli preduslovi da se betonira spratna ploča, trebalo je izliti stubove, tako da preporuka za čitanje – Betonski stubovi i grede – Idemo ka gore!

Spratna ploča
Dosta to lijepo izgleda, pristrasno bih rekao.

Pripremni radovi

Šalovanje, daske i podupirači

Do prije godinu – dvije nisam imao predstave šta znači riječ Šalovanje i na šta se odnosi. A prije mjesec dana sam pisao bio tekst Šalovanje zidova cokle, izlazimo iz temelja! Isto tako sada, uviđajući razlike i specifičnosti kada su u pitanju grede i uopšteno spratna ploča, uviđam razlike u odnosu na ondašnja šalovanja sokle.

Spratna ploča - šalovanje daske i podupirači

Priprema – Armiranje

Kao i za potrebe teksta Stubovi i grede, u stručnoj pripremi teksta doprinijela je Marijana iz nadzora iz firme SpaceING. Bez puno pametovanja s moje strane, citiraću je kada je armatura u pitanju:

Spratna ploča je armirana mrežama u dvije zone – gornju i donju. U donjoj, zavisno od veličine raspona, postavljana je armaturna mreža Q257 i Q335. Oznaka Q znači da su mreže koje nose u oba pravca – X i Y. U gornjoj zoni, postavljani su Q257, R335 i R524. Armatura gornje zone se postavlja iznad oslonaca, jer je njen zadatak da preuzme te uticaje. U obje zone su, u određenim djelovima postavljana dodatna ojačanja sa klasičnim rebrastim armaturnim šipkama fi10 na 15cm.”

Što se količina tiče – Za potrebne spratne ploče, ugrađeno je oko 1,600 kg željeza, pri čemu je bilo i pozamašno otpada, prilikom rezanja i ugradnje.

Upravo na slici iznad vidite jednu od tih dodatnih šipki ojačanja, kao i bužira struje u pozadini pozicioniranih između 2 zone armatura, o kojima ću više u narednom pasusu.


Priprema – Elektroinstalacije

Doktor opšte prakse, kad je struja u pitanju, Rade električar je sve to rutinski provukao i pripremio prije nego li se betonirala ploča.

Sva rasvjeta, štekeri za paljenje i gašenje svjetla su spušteni bužirima, čime je ostvarena značajna ušteda na materijalu u odnosu na predmjer, koji je iziskivao štemanje zidova i šta sve ne.

Zahvalan Radetu na velikoj posvećenosti projektu, kao da radi za sebe.


Priprema – Vodovod i kanalizacija

U dogovoru sa drugim doktorom opšte prakse, Lukom Perazić kojem sam povjerio sve što se tiče vode, usaglašeno je da se spratna ploča precizno otvori kada na red dođe postavljanje vertikala za spratno kupatilo, i tavana za bojler odakle će se snabdijevati toplom vodom, o čemu ću pisati u budućnosti.

Ening pametna energija

Na preporuku Luke, zbog kvaliteta koristićemo isključemo hrvatski Vargon.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Ovako je betonirana spratna ploča

Korišćena je pumpa iz specijalne mješalice, čuvene ekipe iz Konika, koja nam od početka radi sve betonske poslove.

Sa radom se počelo u jutarnjim časovima, i potrajalo je čak do 18h, zbog čega su oni prvi djelovi redovni zalivani.

Tada su betonirane i stepenice, o kojim imaju riječ-dvije u narednom pasusu.

Spratna ploča
Sjutradan nakon betoniranja, već smo mogli šetati po ploči i sa merakom je zalivati.

Stepenice

spratne stepenice kuća

U saradnji sa izvođačem i njegovim inženjerima, uz neizbježni nadzor, precizirano je sve što se odnosilo na stepenice, jer je trebalo uzeti u obzir hidroizolaciju, termoizolaciju, cementnu košuljicu, pločice i odrediti visinske razlike.

spratne stepenice projekat


Određeno je da podest bude sa lijeve strane gdje je drugi dio stepeništa, a da desni donji ima tri bočne stepenice, iznad kojeg će biti svjetlarnik – fiksni prozor.

Možete pogledati i kratak Youtube link, prvog penjanja i izlaska na spratnu ploču. Kakvo uživanje sa moje strane, moram priznati…


Kiša nas je poslužila

Naime, tokom betoniranja je bilo veoma toplo zbog čega je do uveče trebalo zaliti ploču, a samo betoniranje je potrajlo do nekih 18 časova. Sjutra dan su je majstori (i komšija!) zalivali u prvom (i drugom) dijelu dana, nakon čega su neke više sile preuzele ingerencije i zalivanje.

Kiša je sipala nekoliko dana za redom, što je bilo zlata vrijedna hidratacija da spratna ploče “stisne” na najbolji način.

Zanimljivo, i kada se betonirala Nulta ploča, pala je kiša, a evo kratak video, da vidite kako je kapkala 🙂

Možete i pročitati cijeli tekst o betoniranju nulte ploče – klikom ovdje.


Koliko je kubika betona prošlo VS Predmjer

Zajedno sa gredama za spratnu ploču je prošlo 22m3 betona.

U predmjeru, arhitekte su napisale 20,96m3, čime su dosta dobro “gađale” količno.

Korišćen je Cimenat MB 30, proizvođača Titan Kosjerić.


Šta slijedi dalje?

Očekuju nas naredni betonski stubovi na spratu, a zatim sljedeća krovna spratna ploča a zatim krov.

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim već duže od dvije godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like