Kakav je osjećaj piti vodu sa svog imanja! – A ovako je sve (pro)teklo…

Kakav je osjećaj piti vodu sa svog imanja

Nešto što je trebalo biti formalnost, odužilo se više nego što je bilo ko očekivao. Bilo je tu svačije krivice, prije svega naravno moje, ali i danilovgradskog vodovoda i njihove neažurnosti, te raznoraznih majstora i njihovih “obećanja”, i na kraju vremenske prognoze. 🙂

Elem, u oktobru sam rekao da uskoro voda stiže na naše imanje, a zapravo – čekao se april, sljedeće godine.

Prethodni tekstovi na ovu temu

S obzirom na vremensku distancu, možda ne bi bilo loše da se podsjetite na tekstove koji su bili preteča ovom današnjem:


Na koje potencijalne probleme šireg spektra su vremenske (ne)prilike ukazale?

Obilne padavine tokom jeseni i zime ukazale su na problem zbog kojeg ćemo biti prinuđeni da sistematičnije pristupimo kada se bude gradila kuća. Naime, primijetili smo zadržavanje vode zbog sloja zemlje koji se pokazao nepropusan, i da nismo ovoliko kasnili sa šahtom i česmom ne bismo ni razmišljali o tome.

Primijetno je bilo zadržavanje vode…

Temelje kuće ćemo dakle morati da kopamo značajnije dublje, kako bi uklonili ovaj sloj zemlje, te nasuti "propusnijim" stvarima, te tek onda postaviti temelje.

Šta se još čekalo?

Vjerovatno vam je svima poznat sindrom onog “jednog papira” koji uvijek fali na šalteru? Tako je bilo i sa danilovgradskim vodovodom. Te “još ovo” pa “još ovo” i “još ono” što treba nabaviti i uraditi kako bi njihova ekipa izašla na teren i napravila za početak – izvještaj. A kad smo baš sve pripremili, onda su se čekali jer su jednostavno bili na odmorima, ili zbog korone odsutni.

Priznajem, ima i mog nekog razočarenja, jer jednostavno sve sporo ide, mnogo sporije nego što sam to zamislio bio u svojoj glavi. Čak ni glavni projekat (sa fazama) nije bio gotov za sve ovo vrijeme. Moje loše odluke iz prethodne dvije godine su sada došle na naplatu, mada eto bolje i sad nego kada počne gradnja kuće.

Zaposleni danilovgradskog vodovoda, ne samo da mi je na ovaj način poslao dodatnu specifikaciju, nego je samoinicijativno “preporučio” gdje da kupim sve navedeno. E pazite sad, uz komentar “nađi neku firmu da ti uzme to kod njih”. Jer pazite ponovo, kod njih nije moguće kao fizičko lice kupiti bilo šta.

Ipak, oslonac je nađen na starom dobrom mjestu. Da se na kompaniju Novi Volvox može računati u svakom trenutku kada je gradnja kuće u Crnoj Gori u pitanju, te svi prateći radovi, pokazalo se u njihovom novom salonu instalacija i rasvjete u ulici Vojislavljevića gdje sam nabavio svu dodatnu aparaturu.

Novi Volvox grijanja kuce

Iiiiii nabavilo se sve, pripremio sam sve (makar sam mislio) i izašli su nam na plac iz danilovgradskog vodovoda, u nadi da će konačno povezati šahtu i vodovodnu cijev. Kad ono – ne lezi vraže. Nisam skroz iskopao od moje šahte do vodovodne cijevi koja ide uz put. I morao sam da tražim majstora koji će mi to završiti.

Ovako je to na kraju trebalo da se pripremi. Da radnici samo dodju i povežu.

Eh da, morala se i probiti šahta, kako bi provukli cijev od vodomjera do vodovodne glavne cijevi.

Ogrlicu sa ventilom možete pronaći u Novom Volvoxu za nekih 150e i ona vam je potrebna kako biste je namontirali na vodovodnu cijev i odatle “dopremili” do svoje šahte i vodomjera.

i cilj je bio doći do ovoga, što je znak da je šahta spremna i da je samo pitanje dana kada će se šahta povezati sa česmom i dovesti voda na imanje.

Još nekih dva mjeseca je bilo potrebno da prodje kako bi se i česma sa srećom napravila, te i ja dobio zaokruživanje jedne priče nakon čega je konačno stigao i tekst za pomalo usnuli blog. 🙂

iiiiiiii

Ljudi kakav osjećaj… mrtav umoran od zakopavanja kanala,žedan.. i na kraju samo otvaranje česme i ispijanje vode iz polu-čistih ruku 🙂 Vratilo me u djetinjstvo i ona ispijanja vode na obližnjoj česmi fudbalskog igrališta, gdje smo jurili da se okrijepimo u pauzama od igranja.

Najsladja voda, još od tada.


Koliko je sve koštalo?

  • Sama šahta da se napravi košta oko 800e zajedno sa iskopima;
  • Taksa za priključak ka danilovgradskom vodovodu iznosi 242e;
  • Vodomjer sa priključcima košta oko 50e;
  • Ogrlica/obujmica sa ventilom i pratećim spojnicama, poluspojnicama i redukcijama, te okiten crijevo i česmo košta oko 200e;
  • Ruke majstora da to sve poveže i napravi česmu je tu do 50e;

Dolazimo do nekih okvirnih 1,300e koliko je potrebno da napraviti šahtu za vodomjer, sve priključke, povežete se na vodovodnu cijev i napravite česmu na svom imanju. I to će biti polazna osnova odakle će stizati i voda jednog dana u kuću nam.


Zaključak

Nadam se da vam se ovaj tekst dopao, te se odjavljujem u nadi da će mi za sljedeći trebati mnogo mnogo manje vremena, kao i želji da baš prvi sljedeći bude o glavnom projektu sa svim fazama, koji je povjeren arhitektama iz A12 project, i koji se očekuje u najskorije vrijeme.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like