Šalovanje zidova cokle – izlazimo iz temelja!

Šalovanje zidova cokle - oplata

Šalovanje zidova cokle nastavljeno pred izlivanje betona, čime se polako približavamo onoj čuvenoj rečenici “Samo da izađemo iz zemlje i i iz temelja“, nakon čega će nadam se sve biti dosta jednostavnije.

U prethodnom tekstu mogli ste pročitit kako je proteklo – Betoniranje temelja, čime je napravljen djelimično i uvod današnjoj objavi.

Šalovanje zidova cokle – I dio

Šalovanje zidova cokle - oplata

Nekoliko dana nisam dolazio na plac zbog poslovnih i privatnih obaveza, gdje su u međuvremenu Goranovi majstori pripremili veći dio posla što se današnje teme – šalovanje zidova, tiče.

I samim vizuelni dio bio je mini šok za mene, pozitivni naravno, jer je promjena bila ipak upečatljiva jako.


Šalovanje zidova cokle – II dio

Šalovanje zidova cokle

Nakon što su provučeni bužiri za struju, kao i napravljen otvor za vodovodnu i kanalizacionu cijev, šalovanje zidova cokle bilo je završeno i moglo se mirno pristupiti betoniranju istih, o čemu ćete čitati u narednom tekstu.

A kako je izgledalo stvoriti pretpostavku za struju kasnije kao i vodovod i kanalizacije imate u narednim poglavljima Bušenje oplate I i II dio.

Nije Flamingos nego bužir za struju fi 90, za dovodni kabl od stuba do tep ormara. 🙂


Bušenje oplate – I dio – Bužiri za struju

Bužiri za struju - Šalovanje zidova cokle
Uhvatio nas je mrak, zbog čega smo morali pod reflektorima da radimo, ali bužiri za struju su postavljeni!

Posle osmočasovnog radnog dana, pa odlaska u vrtić po juniora i tradicionalnog dvočasovnog druženja tate i sina, tata je morao da se zaputi na imanje sa električarem Radetom Aksićem, kako bih mu pomogao da sve postavimo pred sjutrašnje betoniranje zidova cokle. Gdje smo ostali skoro do ponoći.

A ovako je počelo. Oplata je toliko debela da je malo falilo da se i ova mašinica pokvari.

I trebalo je pofino vremena da dođemo do ovoga čime su stvorene pretpostavke za kasnije provlačenje dovodnog kabla, kabla za fotonaponski sistem, kablovskog interneta i vanjske rasvjete, nakon čega smo prešli na drugu poziciju koju je takođe trebalo pripremiti.

Bužiri za struju Crna Gora

Ovaj prizor na kraju je vrijedio para.. i današnjeg iscrpljujućeg dana… i morao sam ga zabilježiti okom kamere.

Planina Garač Danilovgrad

Bušenje oplate – II dio – Vodovod i kanalizacija

Šalovanje zidova cokle
Glavni majstor Mirko je za svaku pohvalu i preporuku.

Vodovoddžija (Luka Perazić), kako ga simpatično zove Goran iz firme GSV, stigao je u ranim jutarnjim časovima na plac kako bi i uživo definisali sve iz projekta i pozicionirali otvor za vodovodne i kanalizacione cijevi, gdje će se umetnuti stiropor tokom betoniranja koje će uslijediti.

Ening pametna energija

Nakon ispune dijela kuda će proći cijevi, rupu je trebalo je l’ te zatvoriti 🙂

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Poslednje korekcije nadzora i glavnog inženjera

Dvije korekcije nastupile su dan pred i jutro pred betoniranje zidova cokle.

Prilikom armiranja i šalovanja, super nadzor iz firme Space ING zajedno sa glavnim inženjerom firme GSV – Acom Delićem utvrdio je grešku kod glavnog projekta, gdje statika nije ispratila arhitekturu, zbog je došlo do mimoilaženja, i morale su izmjene da se prave u zadnji čas.

Šalovanje zidova cokle
Konkretno ovdje kod dijela gdje sa parking strane dolazite pred ulazni trijem i vanjsku ostavu. Statika je grešskom predvidjela armaturu i beton, zbog čega je stavljana ispuna da spriječi prodiranje betona posle određenog nivoa, a doštemano je kasnije.

A moraće i da se štema posle betoniranja na dijelu gdje je stepenište i vanjska ostava, sa parking strane.

Dodatno, glavni inženjer je sa druge strane ulaznog trijema uočio pogrešno postavljenu armaturu, gdje će biti žardinjera, zbog čega su glavni majstor i pomoćnici morali da skidaju armaturu i ponovo je vezuju nivo niže.

Šalovanje zidova cokle

Uz neizbježne konsultacije i prenos znanje sa glavnog inženjera na glavnog majstora, pod budnik okom moje kamere 🙂

Šalovanje zidova cokle

Samo šalovanje zidova nije bilo nimalo jednostavno, s obzirom na dva nivoa na prizemlju, gdje se u hodniku spuštamo dva stepenika kako bi dnevna soba sa trpezarijom bila visočija od prvog dijela kuće.


Spremni za betoniranje zidova cokle!

U stilu kapitena nekog fudbalskog ili košarkaškog tima, sinoć sam napustio plac poslednji pred ponoć nakon rada sa električarom, a jutros u 6h stigao prvi pred dolazak ekipe koja radi betoniranje zidova cokle.

U sad već tradicionalnom stilu, ostavljam vas sa slikom iz budućnosti, iz narednog teksta, dok nadzor prati betoniranje koje je bilo u toku.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like