Nulta ploča – betoniranje zidova cokle i prve ploče!

Nulta ploča - temeljna ploča mrtva ploča prva ploča

Jubilarni 50. tekst na blogu je simbolično “pripao” temi – Nulta ploča i bio je to poseban osjećaj. Nekoliko koraka je trebalo ostvariti, da bi se stvorila pretpostavka betoniranja koja je narodu poznata i kao prva ploča i mrtva ploča.


Betoniranje zidova cokle

Razmišljao sam da li da pravim zasebne tekstove za ovaj korak kao i naredni, ali zbog same simbolike pedesetog teksta u ovoj priču, odlučio sam da sve objedinim u jednom i zaokružim čuveni “izlazak iz zemlje” kojem smo svjedočili. Izvođači kažu da je najteže izaći i zemlje, i tu stepenicu smo u ovom tekstu svečeno ostvarili.

Ponovo dan – nedjelja i ponovo dosta jaka, ovog puta avgustovska, temperatura uticala je na to da se mora biti obazriv sa betonom, kako bi se preduprijedilo pucanje zbog vrućine.

Naravno, prije toga trebalo je popuniti sve ošalovane površine. A da je oplata imala šupljine vidimo i na sljedećoj slici:

Moralo je krpiti rupe na više mjesta, kako ne bi bacali beton u prazno.

Kasnije ću kroz zaključak obraditi teme kubikaže – projekat vs izvedeno stanje.


Vibrator (ne taj) za beton

Jedna stvar o kojoj do skoro nisam znao ništa, a tokom betoniranja temelja i zidova cokle, uz pomoć izvođača i nadzora pohvatao sam osnove.

Naime, ova spravica služi da izvuče višak vazduha, raspoređujući beton ravnomjerno po svim šupljinama i predviđenim djelovima. I naočigled je takođe vidljivo bilo, tokom rada kako se nivo betona pomalo spušta, jer se upravo isti raspoređuje u djelove do kojih nije dolazio.


Zalivanje i predah ispod dunje

Dug je dan bio preda mnom jer je trebalo zalivati zidove cokle tokom cijelog dana, ne bi li se spriječilo potencijalno pucanje. Čim bi beton počeo da bijeli na površini, to je bio alarm, i tako je bilo na svakih pola sata.

Ako ništa, kad gradiš kuću dobijaš lijepu boju kroz rad na sopstvenom gradilištu.

I rezultat je bio ovo:

Oplata je skinuta posle čini mi se 2 dana, i lijepo stvarno to izgleda i na sljedećoj slici.

Ening pametna energija

zidovi cokle Nulta ploča - temeljna ploča mrtva ploča prva ploča

Štemanje betona

Zbog grešaka i nepoklapanja u arhitekturi i statici, morao se štemati beton kojim je, tokom betoniranja zidova cokle, praktično bio zatvoren ulaz u buduću vanjsku ostavu.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora
štemanje Nulta ploča - temeljna ploča mrtva ploča prva ploča

Ako se sjećate onih grešaka, iz prošlog teksta, kroz mimoilaženje između projekata arhitekture i statike, sada su došli na naplatu, i štemanjem je sve to ispravljeno i dovedeno na način kako je to u arhitektonskom projektu.


Armiranje ploče

Armiranje ploče bio je, da kažem, pedav posao, jer je sve trebalo uskladiti sa vertikalnom armaturom, punjenjem tamponom, postavljanjem vodovodnih i kanalizacionih instalacija te obraćane pažnje na bužire za struju kako se ne bi oštetili. A opet da sve bude do nivoa propisanog projektom, kako bi ostatak “obuhvatila” nulta ploča.

armiranje Nulta ploča - temeljna ploča mrtva ploča prva ploča
Armiranje je bilo u toku.

I zatim jedna slika u fazonu Teorija vs Praksa, odnosno kako to sve izgleda na papiru…

A trebalo je i pripremiti dva stepenika sa dvorišne strane.

Pripreme pred betoniranje - nulta ploča mrtva ploča prva ploča

Nasip – tampon sloj od mrvljenog kamena

iskopi nasipi podgorica crna gora

Uz pomoć Milivoja Pešića i njegovih ljudi, stiglo je čini mi se devet ovih velikih kamiona koji su istovarili tampon, mrvljeni kamen na gradilište, gdje u svaki stane okvirno 17 kubika.

I trebalo je to je l’ te, pozicionirati i kasnije nabiti vibro žabom do 40 megapaskala stepena zbijenosti tla.

A pod budnim okom električara Radeta Aksića, koji je vodio računa da bužiri struje budu “elegantno” položeni, kako bi kasnije provlačenje kablova bilo bez problema.

Ipak.. da su troubles in paradise očekivani i da se dešavaju, pokazuje i ovaj “flamingos” kojeg je bager otkinuo, a kroz koji treba da prođe dovodni kabl.

bužir struje električar Podgorica Crna Gora
Rade, zajedno sa mnom se dobro iznervirao bio, ali šta je tu je, spojnicama ćemo se povezati.

A evo i jedne upečatljive fotografije od toga dana:

Nulta ploča - temeljna ploča mrtva ploča prva ploča

Postavljanje osnovnih vodovodnih i elektroinstalacija

Stvar koja me je kao laika dosta ranije brinula, kako će se sve to izvesti, da posle ne mora da se štema, buši, cijepa i slično. Dok nisam upoznao Luku koji je vodinstalater i ima svoju uspješnu priču, kao i Radeta električara i uz koje sam se uvjerio da makar oko ovih stvari ne moram da brinem.

Luka Perazić je doktor svog posla, i neko zbog koga nisam htio da tražim niti jednog drugog majstora, već zamolivši njega da pronađe vremena za naš projekat. Eto, toliko je dobar u svom poslu.

Vodoinstalater Podgorica Crna Gora

Kao i sa druge strane, gdje je vidljivo da je postavljen blagi uspon, odnosno glavno kupatilo je visinski izdignuto u odnosu na malo sa prve slike, jer će sva voda i kanalizacija izlaziti na drugu stranu ka septičkoj jami, kako ne bi komplikovali sa revizionim oknima i čudima.

Vodoinstalater Podgorica Crna Gora

Udijelio sam mu puno povjerenje da ako treba i napravi izmjene na projektu, sa ciljem unapređenja činjeničnog stanja, a shodno njegovom iskustvu.


Noć podno Garača

Rad sa Radetom električarem do kasno u noć, imao je epilog u prelijepom prizoru kojem sam prisustvovao kada sam, priznajem izmoren, ispravio glavu i pogledao u pravcu planine Garač. Mjesec koji se nalazio po sredinu, bacao je sjenku i dao dozu romantike, dopunjeni vazduhom i mirom te noći nisu imali cijenu.

Planina Garač Danilovgrad Crna Gora
Ovaj mir se mora osjetiti da bi se shvatio.

Nulta ploča izbetonirana!

Nulta ploča - temeljna ploča mrtva ploča prva ploča

A stigli smo i da zasladimo radove 🙂

Betoniranje je trajalo od ujutru do popodnevnih časova, a mašina koja miješa beton je stigla i da pokvari i zatim popravi.

I moglo se nastaviti sa radom..

Po završetku betoniranja, valjalo je čitavu površinu zalivati, međutim imao sam nenadanog pomoćnika! Kišu.

Koliko je kubika betona prošlo? Taj dio mi je vidite promakao, i moram ga provjeriti prije nego li upišem u poslednjem poglavlju ove objave.

Zalivala se nulta ploča i uz pomoć kiše

Blagoslov za sve graditelje je kada kiša da doprinos tokom ljetnjih mjeseci, kada se betonira. Tako je bilo i kod nas. Za razliku od betoniranja temelja kada se moralo zalivati gotovo svakih pola sata.


Legenda po imenu Raif

Moje oduševljenje ovim dobrim i stamenim čovjekom, upriličio sam objavom na svom fejsbuk profilu.

Raif Konik betoniranje beton

Kraj radova je protekao u veseloj atmosferi, pa se Raif zamalo i povrijedio…

Ne znam ni kako sam ovo uspio da zabilježim sve kamerom, ali pamtiću ga dok sam živ. Ta vedrina i dobro raspoloženje je zarazno djelovala na mene.

Predmjer vs Izvedeno stanje – količine

  1. Zidovi cokle (kubika betona) – Predmjer 21.5m3 vs 22,86m3 u izvedenom stanju – Zidovi Cokle;
  2. Tampon (kubika tampona) – Predmjer 210m3 vs Izvedeno stanje N/A (upisaću naknadno)
  3. Nulta ploča (kubika betona) – Predmjer 13.5m3 vs Izvedeno stanje N/A (upisaću naknadno)
Nulta ploča - temeljna ploča mrtva ploča prva ploča

Kako vam se sve ovo dopada do sad?
Svaki komentar, podjela i preporuka nam znače!

0 Shares:
3 comments
  1. Svaka čast čovik moj! samo naprid! Lipa kuća u najavi, lipa obitelj, uredni i veseli majstori…imaš dobitnu kombinaciju za život!

      1. Nije lako ali to je jedna prava životna avantura tijekom koje čovjek dodatno sazrije, postane mudriji i više cijeni neke stvari. i dovoljna je sasvim jedna takva avantura u životu, drago mi je što sam je prošao ali definitivno ne bi opet haha. Pozdrav i živio mi. Što te god bude zanimalo, samo pitaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like