Moja priča – kako je sve počelo – Izgradnja kuće

Moja priča - Mišo Savović - izgradnja kuće - gradnja kuće

Dragi čitaoče, hvala na posjeti blogu o gradnji kuće u Danilovgradu, u srcu Crne Gore. Izgradnja kuće ponudiće veliki broj tema. Nadam se da će te one privući i iznova vraćati na sajt Mojpovrataknaselo.me.

Kao što pretpostavljaš čeka me dug put, i kroz njega ću pokušati da objasnim sve korake, cijene, potencijalne opasnosti i probleme. Šta je to šta je čovjeku, osim novca, potrebno da izgradi kuću. Radim ovo kako bih na javan način dokumentovao trenutke kroz koje ćemo prolaziti. Naravno, da se jednog dana i mi prisjetimo svega, te da i svi drugi kojima je plan izgradnja kuće da koriste moj blog.

Prije nego li počnem, usmjerio bih te na osnovne sekcije koje blog sadrži i teme o kojima ću pisati.

mojpovrataknaselo.me

U sekciji Planiranje biće obrađivane teme kao što su odluka između gradnje ili kupovine kuće i kupovine stana, zatim stambenim i ostalim vrstama kredita i kako doći do najpovoljnije opcije, o odabiru adekvatnog placa s obzirom na moja znanja i iskustva iz NaMapi – Studio za nekretnine, odabir pravog arhitekte, svoj dokumentaciji koja je potrebna kako bi (legalno 🙂 ) napravili kuću, odabiru majstora i materijala, o detaljima koji čine razliku a vjerovatno i mnogim drugim komplementarnim temama.

moj povratak na selo

Detaljnije o samom planiranju, pisao sam u tekstu – Rješavanje stambenog pitanja – Izgradnja kuće ili kupovina stana?

Detaljnije o pripremama vezanim za dokumentaciju, pisao sam u tekstu – Šta od dokumenata treba za gradnju kuće u Crnoj Gori? I dio

Početni koraci detalja koji čine razliku, sadržani su u tekstu – Koja je najbolja orjentacija kuće?


O svim fazama Gradnje kuće, kada startujem sa istom biće pisano u zasebnim Gradnja sekcijama. Svi troškovi gradnje kuće biće detaljno raščlanjeni u Troškovniku, dok u u ovom trenutku možete vidjeti koji su to sve koraci kada počnete da gradite kuću.


O idejama Uradi sam gdje ću opisivati stvari koje je moguće naučiti sam i uraditi ih, o iskustvima drugih, o ruralnom turizmu koje moji Bjelopavlići obiluju kao i poljoprivredi. Ko zna, možda izgradnja kuće na neki način doprinese Danilovgradu na više načina.

moj povratak na selo

Da saznate ključne informacije o meni možete otvoriti sekciju INFO, uz to možete saznati više o o BjelopavlićimaDanilovgraduLalevićima, gdje je planirana izgradnja kuće.

Korak ispod, vodi vas ka sekciji Podrži me, da bi uvidjeli koji su to načini da pomognete da brže ostvarim cilj. Naravno, u prilici ste i da me kontaktirate, na više načina sam dostupan.

moj povratak na selo

Poslednja sekcija sajta mojpovrataknaselo.me jeste Biznis adresar. U njemu su sadržane firme koje se bave građevinom ili komplementarnim djelatnostima građevini. Ističem enterijer, konstrukciju, fasada, bravarije/stolarije, krovni materijal, mašine i alati, instalacije, radovi u eksterijeru, različite usluge i slično.

Postoji mogućnost istaknutih pozicija na blogu, uz simbolične godišnje naknade. Naravno, osnovno prisustvo u biznis adresaru je Besplatno i možete isto ostvariti popunjavanjem forme na OVOM linku, dok o paketima za veću vidljivost možete saznati OVDJE. Siguran sam da će biti dosta posjetilaca kojima nekad mogu zatrebati vaše usluge.

izgradnja kuce - moj povratak na selo

E sad… ono pravo, zbog čega ste i posjetili uvodnu priču na blogu Mojpovrataknaselo.meIzgradnja kuće.

Zvezdano nebo

Jedne prilike, ima i nekih 15 godina od tad, bio sam sa mojima u posjeti Lalevićima. Na starom takođe porodičnom imanju, gdje je stric gradio svoj dom. Povratak ka Podgorici uslijedio je u kasnim večernjim satima, i sami pogled ka nebu bio je skroz drugačiji. Toliko zvijezda nisam do tada bio u prilici da vidim. Takav mir i tako čist nezagađen vazduh uz veeeliki broj zvijezda urezali su mi se u pamćenje. “Crv” je počeo da djeluje, i zamislio sam sebe kako živim na selu, i počeo sebi i mojima postavljati ta pitanja.

Đedova i babina Bileća

Još jedno, čak i ranije, moje susretanje sa kućom bilo je u Bileći u Hercegovini, gdje su živjeli moji đed i baba. Svakog ljeta – ljetnji raspust, dobar dio vremena provodili smo tamo, a sami boravak nažalost doživljavao sam kao kaznu, bivajući udaljen od Podgorice i drugara. Ne znajući koliko sam blagosloven, godinama nisam cijenio to mjesto smatrajući ga selom, takođe ne cijeneći zdanje koje je đed sam sagradio, uz trud, znoj, i teško zarađeni novac radeći kao preduzetnik. Dugo godina kasnije ostala je upamćena moja rečenica “ti si đede pravio ovu kuću za patuljke” aludirajući na nizak štok od vrata (1,80cm) u koji smo toliko puta udarili glavom, , i đedovog ponosnog komentara “da sam znao da će mi unuci biti ovoliki, ne bih je pravio za patuljke”. Đeda od skoro više nema,a zbog koronavirusa nismo ni bili u prilici da posjetimo Bileću i oprostimo se od njega na valjan način.

Radomir Lučić - uzor njegovog unuka. Pomenut u blogu o - izgradnja kuce.

“Borba” sa suprugom

Ovaj blog je na neki način i moja “borba” da ubijedim suprugu da je ovo prava odluka, kako bi i ona prelomila da čitavih 15km od Podgorice u kojoj smo vezani poslovno i rodbinsko-prijateljski, nije nimalo daleko. Pogotovo kada bude izgrađen bulevar Podgorica – Danilovgrad sa 4 trake, i stari put od Rogama do Spuža, čime se će putovanja umnogome skratiti.

Naravno, bilo lakše da živimo u stanu, koji je na par minuta pješaka od škola, prodavnica, Domova Zdravlja i slično, i sa te strane je razumljivo, ali se ipak nadam da će benefiti koje pruža kuća prevagnuti. Ako mene pitate, da ne navijam za kuću, odabrao bih Blok 5 ili Preko Morače za život (ovim redom) u Podgorici.

Vi muški što čitate priznajte da vam ne bi bilo lako da ubijedite ženu da dođe na selo. 🙂 A vi žene priznajte da ne bi tako lako pristale na “povratak” tog tipa. 🙂 Ovo će upravo biti jedna od tema koju ću obrađivati u blogu, a sve sa ciljem ne samo da odnesem pobjedu već i da začinim zdravom dozom duhovitosti, kako je borba tekla.

EDIT: Ako kojim slučajem prestanem sa pisanjem bloga nekad, to će značiti da je supruga pobijedila. 😀

Moje novostečeno znanje za vrijeme trajanja koronavirusa

Sva energija koju osjećam prema gradnji kuće i povratku u zavičaj je čini mi se vidljiva na svakom ćošku, a eto možda i jedina pozitivna stvar korone osim što smo se svi spustili na zemlju je i ta što smo imali priliku da sjednemo i naučimo nešto novo, steknemo neko novo znanje ili vještinu. Ja sam vrijeme proveo učeći Archicad program koji koriste arhitekte i slobodno mogu reći da za sada znam amaterski da projektujem, a o čemu ću i pisati uskoro u sekcijama Uradi sam i Planiranje.

3 fotografije rendera projekta dijelim sa vama.

izgradnja kuce
izgradnja kuce
izgradnja kuce

Izgradnja kuće ovog tipa ne djeluje komplikovano. Naravno, kada planiranje bude u odmakloj fazi, biću u obavezi da unajmim arhitekte, kako bi ovo na profesionalan način upakovali.

NaMapi – Studio za nekretnine

Vršeći ulogu izvršnog direktora NaMapi D.O.O. umnogome sam proširio svoja znanja o tržištu nekretnina u Crnoj Gori, i imao priliku da vidim brojne situacije koje su dalje određivale moja razmišljanja o rješavanju sopstvenog stambenog pitanja.

Kažu da kuća traži slugu, a stan gospodara i može biti tako. Ipak, današnja novogradnja nas sprečava da u potpunosti uživamo kroz minimalističke kvadrature. Vremenom bi nam trebalo više i više kvadrata, šta implicira veliki broj selidbi.

Zašto se odmah ne bi riješilo stambeno pitanje na duži vremenski period?


Putovanja

Neizbježan doprinos u formiranju ličnosti dala su i brojna studijska putovanja u kojima sam imao priliku da obiđem Evropu i Sjedinjene Američke Države i uvidim razlike u načinima života i razmišljanjima mnogih ljudi. Da dođem do brojnih ideja, kao što je i vođenje i pisanje ovog bloga i načina dijela finansiranja izgradnje kuće.

Da ne odem skroz daleko, u susjednoj Srbiji, naišao sam na dva zanimljiva jednostavna bloga o gradnji kuće, i ovim putem ih dijelim sa vama:

  • Gospodin koji je kupio plac na periferiji Beograda i u proteklih 7 godina malo po malo gradio kuću i za svoju porodicu dugoročno obezbijedio dom – http://gradnjakuce001.blogspot.com/;
  • Gospodin iz Šida koji je na zemljištu tasta (ženine porodice) izgradio kuću. Čovječe, kako 2010. godina daleko izgleda iz ove perspektiva. I koliko si samo imao strpljenja i volje. http://ficha007.blogspot.com/2010/.

Koristeći ta neka svoja marketinška i IT znanja, sam pravim website mojpovrataknaselo.me, sam osmišljam marketinšku kampanju, vodim kanale na društvenim mrežama (Facebook stranica, Instagram profil i Youtube kanal)*, uz šta ću koristiti i dron za snimanje iz vazduha – kako placa i gradilišta tako i mog sela Lalevići, grada Danilovgrada i Bjelopavlića uopšte, za rad promocije i sveopšteg napretka mjesta u kojem ću živjeti.

‘* Društvene mreže su i dalje neaktivne, do zvaničnog početka blogovanja, dok se čitava priča ne pripremi. Međutim, ukoliko vam se ova priča dopada, već sada možete lajkovati, zapratiti ili se pretplatiti, zavisno od mreže i biti u pripravnosti. 🙂


Finansiranje gradnje kuće

Jeste da su ideja-energija-san pokretači svega, ali bez zarađenog i stečenog novca sve ostaje na tome.

Zatvarenje finansijske konstrukcije vidim kroz:

  1. Dodatno zaposlenje koje će mi biti primarni posao i kroz koje ću steći kreditnu sposobnost da dođem do većeg dijela novca za izgradnju kuće;
  2. Radeći u popodnevnim časovima u našoj porodičnoj firmi NaMapi – Studio za nekretnine;
  3. Vodeći blog mojpovrataknaselo.me, kroz koji se nadam da ću uspjeti da obezbijedim dio sredstava kroz reklame na sajtu i Biznis adresaru, ali i donacija dobrih ljudi kojima se moj poduhvat dopada i koji žele da me podrže u namjeri, naravno jer im se sam blog o gradnji kuće sviđa.
  4. Radeći honorarne poslove iz različitih oblasti. Jedan od poslednjih mojih poslova tog tipa bio je pisanje biznis i finansijskog plana za jednu višemilionsku investiciju u Crnoj Gori koja će uskoro početi sa izgradnjom.

U dijelu informacija o meni možete otvoriti sekciju PODRŽI ME, i uvidjeti eventualni svoj način kako da doprinesete ovom mom poduhvatu.

Više uopštenih informacija o bankarskim kreditima sadržani su u uvodnom tekstu te sekcije bloga – Bankarski krediti – uopšteno za početak.

Razmišljanja nakon izgradnje kuće

Prije svega, volio bih da vidim sina kako trčkara u dvorištu i šutira na gol koji bih takođe napravio (i mreža iza, da ne trčimo stalno za loptu kad se promaši) I ako Bog da još djece, da se kuća napuni nasljednicama i nasljednicima.

Volio bih da otac i majka budu tu, i uživaju u blagodetima prirode i svog mira, umjesto života na poslednjem četvrtom spratu pod ploču u zgradi bez lifta. 20 i kusur godina su zaista bile izazovne na više načina, ali je porodična ljubav i sloga uvijek bila jača od svega.

Kada izgradnja kuće bude gotova, moja poslovna razmišljanja nakon preseljanja, izuzev rada na primarnom poslu i NaMapi, biće usmjerena ka vjerskom turizmu, ruralnom turizmu i poljoprivredi. O svemu namjeravam pisati u zasebnim sekcijama bloga. Dio ste već mogli da pročitate u sekciji “Gdje je moj zavičaj”.

Pominjanje đeda iznad u tekstu nije slučajno. Od đeda, majkinog oca, je pola mene. Đed i baba su na neki način velika kuća i dom iz kojeg je sve izniklo i maštam o tome da upravo i ja napravim nešto svoje. Nešto o čemu će sinovi, ćerke, unuci i praunuci pisati i šta će im ostati na ponos i korišćenje.

(Nastaviće se)

1 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like