Moja priča – kako je sve počelo – Izgradnja kuće

Moja priča - Mišo Savović - izgradnja kuće - gradnja kuće

Dragi čitaoče, hvala na posjeti blogu o gradnji kuće u Danilovgradu, u srcu Crne Gore. Izgradnja kuće ponudiće veliki broj tema. Nadam se da će te one privući i iznova vraćati na sajt Mojpovrataknaselo.me.

Kao što pretpostavljaš čeka me dug put, i kroz njega ću pokušati da objasnim sve korake, cijene, potencijalne opasnosti i probleme. Šta je to šta je čovjeku, osim novca, potrebno da izgradi kuću. Radim ovo kako bih na javan način dokumentovao trenutke kroz koje ćemo prolaziti. Naravno, da se jednog dana i mi prisjetimo svega, te da i svi drugi kojima je plan izgradnja kuće da koriste moj blog.

Prije nego li počnem, usmjerio bih te na neke od sekcija koje blog sadrži i teme o kojima ću pisati.

Dopuna iz 2023. godine – Kreirao sam Patreon i Ukoliko vam se dopada blog koji pišem već 3 godine, možete me podržati kako bih uspješno nastavio priču na pravi način. Hvala! patreon.com/user?u=38454621

Blog o gradnji kuće - Patreon

Gradite kuću? Konsultujte se

Gradite kuću? Konsultujte se – posjetite tekst i saznajte kako mogu još da vam pomognem.


Detaljnije o samom planiranju, pisao sam u tekstu – Rješavanje stambenog pitanja – Izgradnja kuće ili kupovina stana?

Detaljnije o pripremama vezanim za dokumentaciju, pisao sam u tekstu – Šta od dokumenata treba za gradnju kuće u Crnoj Gori? I dio

Početni koraci detalja koji čine razliku, sadržani su u tekstu – Koja je najbolja orjentacija kuće?


O svim fazama Gradnje kuće, kada startujem sa istom biće pisano u zasebnim Gradnja sekcijama. Svi troškovi gradnje kuće biće detaljno raščlanjeni u Troškovniku, dok u u ovom trenutku možete vidjeti koji su to sve koraci kada počnete da gradite kuću.


Da saznate ključne informacije o meni možete otvoriti sekciju INFO, uz to možete saznati više o o BjelopavlićimaDanilovgraduLalevićima, gdje je planirana izgradnja kuće. Korak ispod, vodi vas ka sekciji Podrži me, da bi uvidjeli koji su to načini da pomognete da brže ostvarim cilj. Naravno, u prilici ste i da me kontaktirate, na više načina sam dostupan.

moj povratak na selo

Hronologija objava

Ening pametna energija

Na početnoj stranici www.mojpovrataknaselo.me, ispod naslovnog teksta (poslednjeg u tom trenu) dočekaće vas hronološki raspoređeni tekstovi od početka do sadašnjeg trenutka.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

E sad… ono pravo, zbog čega ste i posjetili uvodnu priču na blogu Mojpovrataknaselo.meIzgradnja kuće.

Nebo puno zvijezda

Jedne prilike, ima i nekih 15 godina od tad, bio sam sa mojima u posjeti Lalevićima. Na starom takođe porodičnom imanju, gdje je stric gradio svoj dom. Povratak ka Podgorici uslijedio je u kasnim večernjim satima, i sami pogled ka nebu bio je skroz drugačiji. Toliko zvijezda nisam do tada bio u prilici da vidim. Takav mir i tako čist nezagađen vazduh uz veeeliki broj zvijezda urezali su mi se u pamćenje. “Crv” je počeo da djeluje, i zamislio sam sebe kako živim na selu, i počeo sebi i mojima postavljati ta pitanja.


Đedova i babina Bileća

Još jedno, čak i ranije, moje susretanje sa kućom bilo je u Bileći u Hercegovini, gdje su živjeli moji đed i baba. Svakog ljeta – ljetnji raspust, dobar dio vremena provodili smo tamo, a sami boravak nažalost doživljavao sam kao kaznu, bivajući udaljen od Podgorice i drugara. Ne znajući koliko sam blagosloven, godinama nisam cijenio to mjesto smatrajući ga selom, takođe ne cijeneći zdanje koje je đed sam sagradio, uz trud, znoj, i teško zarađeni novac radeći kao preduzetnik. Dugo godina kasnije ostala je upamćena moja rečenica “ti si đede pravio ovu kuću za patuljke” aludirajući na nizak štok od vrata (1,80cm) u koji smo toliko puta udarili glavom, , i đedovog ponosnog komentara “da sam znao da će mi unuci biti ovoliki, ne bih je pravio za patuljke”. Đeda od skoro više nema,a zbog koronavirusa nismo ni bili u prilici da posjetimo Bileću i oprostimo se od njega na valjan način.

Radomir Lučić - uzor njegovog unuka. Pomenut u blogu o - izgradnja kuce.

Moje novostečeno znanje za vrijeme trajanja koronavirusa

Sva energija koju osjećam prema gradnji kuće i povratku u zavičaj je čini mi se vidljiva na svakom ćošku, a eto možda i jedina pozitivna stvar korone osim što smo se svi spustili na zemlju je i ta što smo imali priliku da sjednemo i naučimo nešto novo, steknemo neko novo znanje ili vještinu. Ja sam vrijeme proveo učeći Archicad program koji koriste arhitekte i slobodno mogu reći da za sada znam amaterski da projektujem, a o čemu ću i pisati uskoro u sekcijama Uradi sam i Planiranje.

3 fotografije rendera projekta dijelim sa vama.

izgradnja kuce
izgradnja kuce
izgradnja kuce

Izgradnja kuće ovog tipa ne djeluje komplikovano. Naravno, kada planiranje bude u odmakloj fazi, biću u obavezi da unajmim arhitekte, kako bi ovo na profesionalan način upakovali.

EDIT (decembar 2020.)

Stiglo je idejno rješenje kuće koje je radio arhitektonski bio A12project iz Podgorice, na čijem čelu je arhitekta Slobodan Petrović. Ne krijem oduševljenje, a evo i kako izgleda:

Idejno rješenje kuće u Danilovgradu

Više informacija o idejnom rješenju kuće pročitajte na sljedećem tekstu -> Idejno rješenje kuće u Danilovgradu -Stiglo! (FOTO).


NaMapi – Studio za nekretnine

Bivajući tri i po godine izvršni direktor NaMapi D.O.O. umnogome sam proširio svoja znanja o tržištu nekretnina u Crnoj Gori, i imao priliku da vidim brojne situacije koje su dalje određivale moja razmišljanja o rješavanju sopstvenog stambenog pitanja.

Više o prodaji firme i napuštanju pozicije te potrazi za novim radnim angažmanom pročitajte OVDJE.

Kažu da kuća traži slugu, a stan gospodara i može biti tako. Ipak, današnja novogradnja nas sprečava da u potpunosti uživamo kroz minimalističke kvadrature. Vremenom bi nam trebalo više i više kvadrata, šta implicira veliki broj selidbi.

Koje su to opcije mladom bračnom paru za rješavanje stambenog pitanja – pročitajte OVDJE.

Zašto se odmah ne bi riješilo stambeno pitanje na duži vremenski period?


Borba sa suprugom

Ovaj blog je na neki način i moja “borba” da ubijedim suprugu da je ovo prava odluka, kako bi i ona prelomila da čitavih 15km od Podgorice u kojoj smo vezani poslovno i rodbinsko-prijateljski, nije nimalo daleko. Pogotovo kada bude izgrađen bulevar Podgorica – Danilovgrad sa 4 trake, i renoviran stari pod od rogama do Spuža, čime će se putovanja umnogome skratiti vremenski.

Naravno, bilo bi lakše da živimo u nekom stanu, koji je na par minuta pješaka od škola, prodavnica, Domova Zdravlja i slično, i sa te strane je razumljivo, ali se ipak nadam da će benefiti koje pruža kuća prevagnuti. Ako mene pitate, da ne navijam za kuću, odabrao bih Blok 5 ili Preko Morače za život (ovim redom) u Podgorici.

Vi muški što čitate, priznajte da vam ne bi bilo lako da ubijedite ženu da dođe na selo. 🙂 A vi dame, priznajte da ne biste tako lako pristane na “povratak” ovog tipa. 🙂 Ovo će upravo biti jedna od tema koju ću obrađivati u blogu, a sve sa ciljem ne samo da odnesem pobjedu već i da začinim zdravom dozom duhovitosti, kako je borba tekla.

EDIT: Ako kojim slučajem prestanem sa pisanjem bloga nekad, to će značiti da je supruga pobijedila. 🙂


Putovanja

Neizbježan doprinos u formiranju ličnosti dala su i brojna studijska putovanja u kojima sam imao priliku da obiđem Evropu i Sjedinjene Američke Države i uvidim razlike u načinima života i razmišljanjima mnogih ljudi. Da dođem do brojnih ideja, kao što je i vođenje i pisanje ovog bloga i načina dijela finansiranja izgradnje kuće.

Da ne odem skroz daleko, u susjednoj Srbiji, naišao sam na dva zanimljiva jednostavna bloga o gradnji kuće, i ovim putem ih dijelim sa vama:

  • Gospodin koji je kupio plac na periferiji Beograda i u proteklih 7 godina malo po malo gradio kuću i za svoju porodicu dugoročno obezbijedio dom – http://gradnjakuce001.blogspot.com/;
  • Gospodin iz Šida koji je na zemljištu tasta (ženine porodice) izgradio kuću. Čovječe, kako 2010. godina daleko izgleda iz ove perspektiva. I koliko si samo imao strpljenja i volje. http://ficha007.blogspot.com/2010/.

Koristeći ta neka svoja marketinška i IT znanja, sam pravim website mojpovrataknaselo.me, sam osmišljam marketinšku kampanju, vodim kanale na društvenim mrežama (Facebook stranica, Instagram profil i Youtube kanal)*, uz šta ću koristiti i dron za snimanje iz vazduha – kako placa i gradilišta tako i mog sela Lalevići, grada Danilovgrada i Bjelopavlića uopšte, za rad promocije i sveopšteg napretka mjesta u kojem ću živjeti.


Finansiranje gradnje kuće

Jeste da su ideja-energija-san pokretači svega, ali bez zarađenog i stečenog novca sve ostaje na tome.

Zatvarenje finansijske konstrukcije vidim kroz:

  1. Zaposlenje koje će mi biti primarni posao i kroz koje ću steći kreditnu sposobnost da dođem do većeg dijela novca za izgradnju kuće;
  2. Konsultantski poslovi iz oblasti marketinga;
  3. Vodeći blog mojpovrataknaselo.me, kroz koji se nadam da ću uspjeti da obezbijedim dio sredstava kroz reklame na sajtu i Biznis adresaru, ali i donacija dobrih ljudi kojima se moj poduhvat dopada i koji žele da me podrže u namjeri, naravno jer im se sam blog o gradnji kuće sviđa;
  4. Kroz kompenzacije sa pružaocima usluga iz svih poslova koji se tiču građevine;
  5. Radeći honorarne poslove iz različitih oblasti. Jedan od poslednjih mojih poslova tog tipa bio je pisanje biznis i finansijskog plana za jednu višemilionsku investiciju u Crnoj Gori koja će uskoro početi sa izgradnjom.

U dijelu informacija o meni možete otvoriti sekciju PODRŽI ME, i uvidjeti eventualni svoj način kako da doprinesete ovom mom poduhvatu.

Više uopštenih informacija o bankarskim kreditima sadržani su u uvodnom tekstu te sekcije bloga – Bankarski krediti – uopšteno za početak.


Razmišljanja nakon izgradnje kuće

Sami blog o gradnji kuće je prva faza u projektu Moj povratak na selo. Nakon što kuća bude izgrađena u planu je i nešto više vezano za poljoprivredu i ruralni turizam, ali o tome više kada dođe vrijeme.

Ipak, nakon izgradnje kuće u Danilovgradu, prije svega bih volio da vidim sina kako trčkara u dvorištu i šutira na gol koji ću mu napravio (i mreža iza, da ne trčimo stalno za loptu kad se promaši), i da će biti još potomaka sa kojima će se igrati.

Volio bih da otac i majka budu tu, i uživaju u blagodetima prirode i svog mira, umjesto života na poslednjem četvrtom spratu pod ploču u zgradi bez lifta. 20 i kusur godina su zaista bile izazovne na više načina, ali je porodična ljubav i sloga uvijek bila jača od svega.

Kada izgradnja kuće bude gotova, moja poslovna razmišljanja nakon preseljanja, izuzev rada na primarnom poslu i NaMapi, biće usmjerena ka vjerskom turizmu, ruralnom turizmu i poljoprivredi. O svemu namjeravam pisati u zasebnim sekcijama bloga. Dio ste već mogli da pročitate u sekciji “Gdje je moj zavičaj”.

Pominjanje đeda iznad u tekstu nije slučajno. Od đeda, majkinog oca, je pola mene. Đed i baba su na neki način velika kuća i dom iz kojeg je sve izniklo i maštam o tome da upravo i ja napravim nešto svoje, gdje će ako Bog da dosta djece biti u prilike da se igra i uživa.

(Nastaviće se)

Izgradnja kuće

1 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like