Koja je najbolja orjentacija kuće? Razmišljajte na vrijeme

Koja je najbolja orjentacija kuće?
Koja je najbolja orjentacija kuće?

U ovim počecima maja 2020., dok još podižem blog o gradnji kuće, cilj mi je da isti što više popunim nekim osnovnim sadržajem i svojim razmišljanjima tokom predpripremnog perioda.

Konkretno u ovom tekstu, napraviću osvrt na dvije veoma bitne stvari prilikom planiranja gradnje kuće, kojima čini se da ljudi olako prilaze. To su sunce i vjetar, zavisno od lokacije na kojoj se plac nalazi. Kroz njih, dolazimo do orjentacije kuće odnosno prostorija u njoj.

Krenimo prvo od sunca.

Kako se Zemlja kreće oko Sunca (stop ravnozemljašima), tako nagib njene ose uzrokuje promjene u dužini dana i temperaturi tokom kalendarske godine.

Osim što godišnja doba utiču na skoro sve što radimo – (određuju vrijeme sađenja usjeva, vrijeme žetve, šta jedemo, vrstu odjeće koju nosimo, koliko energije trošimo na zagrijevanje ili osvjetljenje, a bogami i kako se osjećamo) – imaju primjenu u širem smislu i u graditeljstvu.

Dobra orjentacija kuće može umnogome uticati na vaše troškove grijanja recimo.

Prethodno rečeno u direktnoj je korelaciji sa terminima koje ste možda čujali u prethodnim godinama – niskoenergetske kuće, pasivne kuća, pasivna gradnja, a o čemu ću konkretno pisati nekad u budućnosti.

Istražujući ovu tematiku uočio sam dosta bitnih stvari. Neki osnovni savjet koji preovladava jeste da prostor u kojem najviše boravimo bude orjentisan prema dvorišnoj strani, a koja je pak okrenuta ka Suncu, dok pomoćni objekti trebaju u najvećoj mjeri biti okrenuti ka ulici. Naravno, svaku kuću treba prilagoditi uslovima na terenu, jer nije svugdje situacija ista. Osim položaja sunca, treba računati i na blizinu susjednih objekata, oblik placa, smjeru vjetrova koji preovladavaju na datom mjestu i slično.

Sliku ispod, pronašao sam na internetu od dragih kolega iz Srbije, nadam se da me neće tužiti zbog toga. 🙂

Poštovanje gradnja.rs za sve što radite.

Planiranje rasporeda prostorija

Planirajući prostor u kući, shodno svim instrukcijama, zaključujem sljedeće:

Orjentacija ka jugu – imaće prijatno dnevno osvetljenje, a tokom čitave godine ubiraće plodove sunčeve energije. Južna orjentacija na našem podneblju pogodna je za dnevni boravak, trpezariju i dječije sobe.

Ening pametna energija

Upravo one prostorije koje se najčešće koriste treba da budu duže – sa južne strane. Izuzev toga što zimi pružaju više toplote, uz to su i konstantno osvijetljene, što smanjuje potrebu za korišćenjem rasvjete.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Još jedan lijep savjet za ovu orjentaciju je sadnja listopadnog drveća – južno od kuće. Ljeti će štititi kuću od pretjeranog zagrijavanja, a tokom zime kada lišće opadne, sunčevi zraci imaće neometan pristup.


Orjentacija ka sjeveru – neće imati baš dovoljno dnevne svjetlosti tokom čitave godine i zbog toga će se teže zagrijavati zimi, a ljeti bivati prijatnije. Najbolje je da se na sjevernoj strani orijentišu pomoćne prostorije: ostave, garaža, stepeništa i kotlarnice i slično.

Koristan savjet kada je u pitanju sadnja drveća u prostoru ispred sjeverne strane kuće, jeste nešto što može štititi od hladnih vjetrova, te je i dublji korjen prihvatljiviji.


Orjentacija ka zapadu – imaće dobro osvjetljenje u popodnevnim satima. Ova orjentacija pogodna je recimo za stepeništa i hodnike.

Ono što može predstavljati problem kada je riječ o Crnoj Gori jeste pretjerano zagrijavanje u ljetnjim mjesecima. Lijek za to osim eventualnih zasada jesu tkzv. vertikalno i horizontalno sjenčenje. Termini poznati u građevini, zbog ugla pod kojim sunčevi zraci padaju na kuću i jasno, najizraženiji su u ljetnjim mjesecima.

vertikalno sjenčenje orjentacije kuće

Što se zime tiče, Sunce je tada nisko i sunčevi zraci padaju pod manjim uglom u odnosu na kuću. Kao što gore rekoh, bitno je ljeto kada je situacija drugačija i sunčevi zraci padaju pod većim uglom, te treba razmišljati unaprijed.

horizontalno senčenje orjentacija kuće

Ono što lično ja planiram da uradim, kao što rekoh sem sađenja drveća jeste:

 1. Spratna terasa koja natkriva jugozapadnu stranu i u dobroj mjeri absorbuje svjetlost ljeti, čineći dnevnu prostoriju hladnijom;
 2. Mini krov iznad prizemlja, koji je izbočen na svim krajevima i pravi zaklon;
 3. Krov iznad prizemne terase.
 4. Glavni kosi krov koji natkriva obode kuće.
Ako detaljnije obratite pažnju na moj projekat, shvatićete o čemu govorim. Kako između prizemlja i sprata, tako i iznad sprata.

Orjentacija ka istoku – imaće lijepo jutarnje osvjetljenje i pogodnosti toplotne u tom periodu. Tokom ljeta, takođe može biti potrebno vertikalno sjenčenje, kako ne bi došlo do pregrijavanja prostorija. Istok je pogodna strana svijeta za dnevne i spavaće sobe, kuhinje i trpezarije.

Orjentacija kuhinje bi pogotovo trebala da bude na istočnoj strani, kako bi UV zraci iskorijenjivali prirodnim putem mikrobe koji znaju da se množe u prisustvu vlage i hrane.

UPDATE iz 2021: Idejno rješenje kuće izgleda ovako:

Idejno rješenje kuće u Danilovgradu
Idejno rješenje kuće – A12 project arhitekte radile. Saznajte više klikom ovdje.

Strane svijeta porodičnog placa u Lalevićima

Da i ne volim baš da prepuštam slučaju bilo šta, prikazujem i sljedećom slikom.

Prilaz placu je direktno sa glavnog puta dostupan i nekako je orjentisan sjeveroistočno (zaklonjeno djelimično brdom Taraš). Sa druge strane, dvorište je okrenuto jugozapadno (planina Garač je sa te strane).


Smjer vjetra

Po udarima vjetra u Crnoj Gori najpopularniji je jačinom čuveni “sjever”. Kako je u lalevićkom dijelu Bjelopavlića put vjetra usmjeren brdom Taraš i planinom Garač, vjetar blago mijenja smjer i dolazi sa sjeverozapada, idući ka jugoistoku.

Upravo iz tog razloga, tu stranu kuće projektovao sam nekako najsiromašnije što se izbočina i otvora tiče – terasa, prozora, vrata. Kako bi toplotna izolacija najviše dobila na značaju, tokom zimskih mjeseci kada hladnoća udružena sa kišom i vjetra dominira, zid je u najvećoj mjeri “suv”.

orjentacija kuće zbog kiše i vjetra

UPDATE iz 2021: Idejno rješenje kuće izgleda ovako:

Idejno rješenje kuće u Danilovgradu
Idejno rješenje kuće – A12 project arhitekte radile. Saznajte više klikom ovdje.

Sve u svemu, radi se o bitnim detaljima koji čine razliku.

Kako bih ovaj tekst učinio potpunim, dijelim sa vama program www.SUNCALC.net koji radi posredstvom Google mapa.

Poprilično je jednostavan za korišćenje. Pronađeš svoj plac na mapi, zabodeš čiodu (staviš pin) i program odmah pokazuje gde je sunce u koliko sati, kako sija, kako se kreće tokom ljeta, zimi i ostalo. Na osnovu toga može se relativno odrediti na kojoj strani treba da budu prozori veliki a gde treba da budu puni zidovi.

Suncalc program za računanje kretanja sunca tokom godine.

Nadam se da vam se ovaj tekst dopao, i da očekujete nove tekstove od mene.

Ukoliko do sada niste imali priliku da saznate sveobuhvatnu MOJU PRIČU – Kako je sve počelo, možete to da uradite klikom na boldirani link.

Da saznate GDJE je moj zavičaj, i gdje se planira gradnja, kliknite pogađate šta? 🙂

Da se vratite na početnu stranicu sajta mojpovrataknaselo.me i nastaviti čitanje bloga, kliknite takođe pripadajući boldirani link.

Hvala!


Pregled svih tekstova na blogu o gradnji kuće

5 Shares:
2 comments
 1. Kao arhitekta, prvo mi je da predložim otvore ka južnoj strani, to smatram prvim etičkim pristupom sa moje strane. Ali kako naš narod, zna sve i u sve se razumije, onda dolazimo u situaciju, da ja koji sam prošao osnovno obrazovanje iz arhitekture, i duplu specijalizaciju iz bioklimatske i održive arhitekture ne znam ništa, jer sam jelte predvidio udare južnih vjetrova sa kišom, koji da saberem se jave ukupno 40dana u godini. A upravo, ako dolazi do prokišnjavanja sa južne strane, onda je ekstremno loše izvođen detalj. I onda se tako zabarakadiraju sa južne strane, ko da je đavo na istoj, pa se pitaju što ni šporetom ne mogu da ugriju prostore, i ne samo to, raspoloženje je na lošem nivou, što i stvara fizičke probleme. I to je onda mnogo češći problem nego li udari vjetra sa kišom. Sunce je izvor života, ali u svakom pogledu. Onog dana kad ne bude sijalo, neće biti ni života. Ps. napominjem da se ove nesuglasice dešavale kad sam ljudima pokušao da napravim uslugu, a zahvale ti tako što te integralno ne ispoštuju, kao osobu, stvaraoca i osobu od nauke. Eventualno zaboli,, ali onda i naučiš da ne treba da daješ usluge, nego zaštitiš pravno svoj autorski radi, pa ko hoće neka plaća penale za kršenje istih.

  1. Hvala na iskrenom komentaru Milane. Nadam se da vam se tekst dopao. Dosta truda je uloženo u njega, iz ugla nekog ko ništa nije znao o ovoj temi do eto nekog ko se odvažio da piše o tome.
   P.s. pozivam vas da pročitate i ostalih 54 ( do sada ) teksta na blogu o gradnji kuće i podijelite sa vašim prijateljima.
   Mišo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like