Vodovodne cijevi postavljene – Grube instalacije

Vodovodne cijevi

Jedno od glavnih zadovoljstava bloga je što me je povezao sa mnogo sjajnih ljudi, od kojih bih danas izdvojio jednog – Luka Perazić i njegova firma LD Water, pomogla nam je kada je vrijeme bilo za grubu ruku prije mašinskog malterisanja – Postavljene vodovodne cijevi kroz kuću, zajedno sa kanalizacionom.

Rad sa vodom počeo je još prije 3 godine kada smo zatražili dozvolu za priključak na gradski vodovod i kasnije izrade šahte za vodomjer, koja nam predstavlja glavno čvorište vode, odakle vodu šaljemo na dvije pozicije u dvorištu i ka kući.

Ranije postavljene cijevi prije betoniranja nulte ploče

Prije betoniranja nulte ploče, ili kako je u narodu zovu još i “mrtva ploča” umetnuli smo vodovodne i kanalizacione cijevi kako bi kasnije bilo lakše kada na red dođu grube njihove instalacije i razvod po kući.


Tokom grubih građevinskih radova bilo je i oštećenih cijevi

Ipak, da me glava boljela – boljela je, jer svakog puta kad bi neki veći grubi građevinski radovi bili u toku, nalazio bih po neku cijev oštećenu, zbog čega je nekoliko mjeseci kasnije, trebalo bušiti ploču kako bi se došlo do sljedećeg “koljena” na koje se kačila nova cijev.

Vodovodne cijevi

Zatvaranjem kuće nastavljeni radovi

Postavljene vodovodne cijevi

Nakon što su stigli prozori i vrata, zatvaranjem kuće, stekla se mogućnost da počnemo unutra da obavljamo predviđene radove prije glavne sljedeće faze – mašinsko malterisanje unutrašnjih zidova i plafona. Jedna od prvih među faza koja je došla na red bila je da se postave kanalizacione i vodovodne cijevi kroz kuću do svih pozicija do kojih mokri čvorovi dolaze.

Vodovodne cijevi

Dovodom od šahte, stekla se mogućnost da i u kući omogućimo snabdijevanje hladnom i toplom vodom. Gledajući projekat vodovodnih i kanalizacionih instalacija, naišli smo na neke nelogičnosti koje smo planski ispravili i pojednostavili čitavu priču. Naravno na preporuku i iskustvo maga vodoinstalacija, Luke Perazića.

Kanalizacione cijevi

Kako nemamo (još uvijek) gradsku kanalizaciju, prinuđeni smo bili napraviti septičku i uraditi odvod do nje.
Nismo se samo tu zaustavili, već smo tokom kopanja bagerom stvorili pretpostavku na lak priključak jednog dana na gradsku kanalizaciju, time što smo umetnuli dodatnu kanalizacionu cijev ka ogradi i putu, kako nekad u budućnosti ne bi morali da rovarimo po imanju u velikoj dužini, već smo teži dio posla odradili sada.

vodovod i kanalizacija

Kroz kuću, sprovedene su odvodne cijevi iz tri kupatila, kao i iz kuhinje i iz vešeraja, te sa tavana, a odušak je ostavljen na vrhu sa bočne parking strane, kako bi se neutralisali neprijatni mirisi., što će rozetnom biti sakriveno tokom stavljanja fasade, odnosno fasaderskih radova.

Trebaće spušteni plafoni

Kanalizacione cijevi

U kupatilu na prizemlju, biće potrebno da se rade spušteni plafoni od gipsa, da bismo sakrili cijevi, koje povezuju prizemlje sa spratom.

Kako nismo imali budžeta za niskošumne cijevi, koje su do 6x skuplje od običnih, Lukina preporuka bila je da ih tokom sakrivanja, obložimo mineralnom vunom, čime ćemo postići adekvatnu zvučnu izolaciju. I tako ćemo i uraditi.

Konzolni vodokotlići i wc šolje

Ugrađene na vrijeme i podešene na pravu visinu, prije mašinskog malterisanja, gipsarskih radova i cementne košuljice, konzolne vodokotliće smo zaštitili najlonom kako ne bi došlo do oštećenja.

Ening pametna energija

Iste takođe planiram da obložim zvučnom izolacijom kako se šum vode ne bi čujao prilikom svakog ispuštanja vode.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Linijski slivnici za tuš

Ostavljene spremne cijevi, nisu dočekale ugradnju slivnika, iz razloga potencijalnih oštećenja tokom kasnijih radova kao i nemogućnosti nivelisanja visine, već u ostavi strpljivo čekaju ugradnju kada za to dođe vrijeme.


Bojler i recirkulacija tople vode

Jedna od stvari na koje sam posebno ponosan, priznajem. Na krovu će se nalaziti dva solarna kolektora, a ispod krova, na tavanu, biće pozicioniran veliki bojler od 250l, koji će snabdijevati toplom vodom sve potrošače u kući.

“Obučene” cijevi za toplu vodu

Zanimljivo je bilo posmatrati Luku i njegovu ekipu iz LD Water kako za dva radna dana superefikasno završavaju svoj dio posla. Jedna od pozicija koja mi je privukla pažnju, jesu dužine koje su bile “obučene u vrećice”, odnosno termoizolaciono zaštićene kako se ne bi gubila toplota dok voda prolazi od bojlera do potrošača.

Vodovodne cijevi

Partneri iz Eninga dali doprinos

Da dugujem veliku zahvalnost ne samo partnerima, nego i prijateljima iz Eninga, izlišno je trošiti riječiti. Ovim putem, rado ću podijeliti tekst sa njihovog novog Ening.me website-a koji je nivo kvaliteta Lige Šampiona – https://ening.me/novelties/ening-zlatni-partner-na-projektu-moj-povratak-na-selo gdje su i sami podijelili da su partneri na našem porodičnom projektu.

Upravo ova faza vodoinstalacija ima uporište u njihovom doprinosu, jer će bojler i kolektori biti marke Viessman čiji su oni zastupnici za Crnu Goru.

Solarni kolektori Crna Gora - vodovodne cijevi

U skorijoj budućnosti, pisaću tekst upravo o temi solarni kolektori i bojler za sanitarnu toplu vodu.


Spuštene vertikale sa krovova

U sklopu ovih radova, napravljeni su odvodi za vodu sa krovova, od kojih će dobar dio njih biti sakriven unutar fasade, čime je prebrinuta i još jedna briga.


Cijena radova

Cijena se mogla posmatrati tradicionalno kroz ruke + materijal za kanalizacione i vodovodne cijevi.

Radi se o ukupnoj cifri nešto većoj od 2,000 EUR.

Veliko hvala Luki i njegovoj ekipi što su dali veliki impuls i doprinos našem projektu. Preporuka za njih od srca.
LD Water možete kontaktirati preko njihovog instagram naloga, kao i putem telefona – 067 288 270.

Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim već duže od dvije godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like