Prijava gradjenja – Ministarstvo dalo dozvolu za početak radova!

Prijava gradjenja - Prijava građenja

Više od 2 godine trajao je put od predatog zahtjeva za UT uslove, do dobijanja dokumenta Prijava gradjenja kod nadležnog ministarstva.

Sada zvanično NE POSTOJE prepreke da se započne sa grubim građevinskim radovima uh. Posle toliko truda, znoja, nervoze i čega sve ne, napokon sam prikupio svu dokumentaciju potrebnu za legalnu izgradnju kuće, na porodičnom imanju.


Prijem u nadležnom ministarstvu

U prethodnom periodu, bio sam gost u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kao autor bloga, gdje sam imao prilike da se bliže upoznam sa specifičnostima, ali i sam podijelim svoja iskustva tokom prethodne dvije godine.

Naravno, skrenuo sam pažnju na nelegalnu izgradnju kuća u Crnoj Gori koja i dalje cvjeta, dok ja nisam bio u prilici ni da izvršim zemljane radove za istu zbog silne dokumentacije.

Veliku zahvalnost dugujem jednom od načelnika u Ministarstvu – Goranu Gorašević, koji mi je bio pri ruci kroz mejl i viber prepisku u foto finišu prikupljanja dokumentacije i obezbjeđivanja adekvatne gradilišne table, kako bi sve proteklo u najboljem i najbržem redu. Tu je značajno naravno doprinio i Petar Popović iz kompanije Eurozox, koji je uradio i više nego što je bilo potrebno iz njegovog ugla, kako bi nam ubrzao cijeli proces.

Prijava gradjenja - Prijava građenja
Iako zaokruživši svu dokumentaciju i bivajući potpuno spreman, ipak sam osjećao dozu nervoze dok nisam vidio svoje ime i prezime i broj predmeta objavljen na sajtu ministarstva.

Šta više, ako vam kažem da je neka naša državna institucija u roku od svega 48h reagovala i završila potrebno što je bilo do njih, možda mi i nećete vjerovati! Ipak, tako je i bilo i zaista veliko hvala ljudima iz ministarstva na ažurnosti i predusretljivosti da pomognu.


Gradilišna tabla

Poseban pravilnik, na nekoliko strana, propisuje kako gradilišna tabla treba da izgleda, zavisno od namjene i veličine objekta.

Kod nas je bio takav slučaj da je trebalo obezbijediti isti dimenzija 200x280cm.

Gradilišna tabla - izgradnja kuće - Danilovgrad Lalevići

Na sljedećem linku možete otvoriti Pravilnik o obliku i izgledu table za građenje objekta.


Radovi polako počinju

U narednih nekoliko dana, u planu su:

  • Kolčenje – obilježavanje osa;
  • Zemljani radovi – iskop temelja;
  • Postavljanje armature i uzemljenja;
  • Postavljanje ormara na stub, dok se čeka CEDIS.

O svemu ću narednih dana pisati zasebne tekstove. Prijava gradjenja je bila neophodni preduslov da mogu konačno da rasterećeno razmišljam o sljedećim krucijalnim koracima.

Prijava gradjenja

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like