Behaton ploče i ivičnjaci – Zasijali trotoari oko kuće!

Behaton ploče i ivičnjaci

Nakon što je završena hidroizolacija temelja, na red je došao ponovo Trend inženjering i rad bagerom i kamionom kako bi se stekao uslov da kasnije behaton ploče i ivičnjaci mogu biti postavljeni.

Šta je sve potrebno?

Za pripremu terena – tampon (0-16mm) od makar 30 cm debljine koji će kasnije biti podloga na koju će leći trotoari. Dobro je da tampon ima nulu kako bi ista “vezala”.

Za ivičnjake – pijesak i cimenat kako bi se isti betonirali.

Za behaton ploče – rizla (kamenčići) kao dodatna “fina” podloga i sitni pijesak za fugovanje

I to sve vidimo gore na slici.

Velika zahvalnost firmi Art Beton i njihovom izvršnom direktoru Danku Jevriću, koji su  potpomogli blog i olakšali nam ovu investiciju.

Pripremni radovi

Bila su potrebna dva radna dana se se sve pripremi na valjan način da mogu reći – “Vlado, čekam vas!” 🙂 Aludirajući na firmu Behamont Boljević.

zemljani radovi

A evo ko je takođe bio vrijedan… 🙂

I došlo se do ovoga:

Čepasta folija

Vidimo betonsku coklu temelja koja je zaštićena hidroizolacijom a zatim je postavljena i čepasta folija koja je priljubljena zemljom i tamponom čima je briga oko vlage (nadam se!) prebrinute na profi način.

Mjerenje i određivanje visina

Prvi dolazak na “teren” protekao je na način da su budući izvođači uvidjeli visine koje nisu svugdje da kažem konstantne i da je negdje trebalo dodavati a ponegdje skidati tampona (prije nego li se pristupi tabanju vibro žabom).

tampon za behaton ploče

Koristeći isti onaj uređaj koji koriste geodete (zaboravio sam mu ime), lako je bilo zaključiti zbog čega Vlada svi preporučuju u Podgorici i Crnoj Gori i zašto sam se baš odlučio za njegovu ekipu

Ening pametna energija

Kako sam bio psihofizički umoran od čega sve ne, nisam bio u prilici da im ja to pripremim pod njihovim patronatom i sugestijama već su unajmljivani dvojica radnika fizikalaca koji su to muški isporučili.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

I primjećujete na slici dobru staru mašinu po imenu Vibro žaba koja nabija zemlju stvarajući pritisak nekih 10x veći od svoje težine, a ima dobrih 70kg.


Ivičnjaci – postavljanje

U koordinaciji sa firmom Art Beton i sa Vladom iz Behamonta, izabrani su adekvatni ivičnjaci koji su zatim zahvaljujući Vladovoj transportnoj ekipi dostavljeni sa Lazina u Laleviće. 🙂

Odabran je vibroliveni ivičnjak o čijim detaljima možete saznati na linku ovdje.

ivičnjaci

Ovako je počelo postavljanje ivičnjaka…

postavljanje ivičnjaka

a ovako se privodi kraju… 🙂

postavljanje ivičnjaci
gradnja kuće


Behaton ploče

Odlučili smo se za vibropresovane ploče po uzoru na Njegošev park u Podgorici, koji mi je bio inspiracija.

Vibropresovane betonske, behaton ploče, kocke namenjene su za popločavanje industrijskih parkinga, trgova, gradskih parkova, trotoara, staza, privatnih dvorišta, za parkiranje teretnih vozila. U sastav ploča ulaze najkvalitetniji materijali renomiranih proizvođača (aditivi za beton, oksidne boje, cimenat 52,5, separirani pijesak, kvarcni pijesak, mermerni granulat).

behaton ploče

A tu je naravno i tatin ponos.

behaton ploče i ivičnjaci

Povoljnija opcija bile su livene behaton ploče, koje takođe mogu da posluže svrsi na kvalitetan način.


Dodatno – ACO kanalice

Vjerovatno vam je i privuklo pažnju kroz naslovnu fotografiju. Malo parče luksuza koje smo nekako uspjeli da uguramo u budžet a koje odbija kišnice dalje od kuće kako bismo i na taj način se zaštitili od kapilarne vlage.

behaton ploče - ACO kanalice

Cijena po m2 za postavljanje trotoara – Behaton ploče

Kada je ova faza u pitanju, treba odvojeno posmatrati 4 cjeline koje su neophodne za sagledavanje faze.

  • Količina i cijena tampona, potrebnog da bi se zadovoljile potrebe za vašu datu lokaciju (širina x visina x dubina + 20%);
  • Broj radnih sati bagera i broj utovara/istovara kamionom neophodnih da se sve rasplanira i pripremi (Jedan do dva radna dana, zavisno od količine posla, a gdje je cijena bagera 50-60e po radnom satu)
  • Cijena behaton ploče koja sama po sebi košta od 12-22e/m2 zavisno od toga da li je liveni ili presovani, kao i eventualni dodaci u vidu boje i slično;
  • “Ruke” za ugradnju u kojoj su uključeni i transport, rizla kamenčići kao i pijesak za fugovanje, i cijena se kreće oko 13-14e/m2.

Dodatno, kada su ivičnjaci u pitanju tu je situacija takva da po dužnom metru on košta 6-10e otprilike kada su baštenski u pitanju. Dok je njihova ugradnja na nivou od 8-11e/m2 gdje je tu uključeno kao što rekoh i transport i materijal u vidu pijeska i cimenta za betoniranje.


Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim već duže od tri godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.


Gradite kuću? Konsultujte se

Gradite kuću? Konsultujte se – posjetite tekst i saznajte kako mogu još da vam pomognem.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like