Mašinsko malterisanje – Apsolvirano!

Mašinsko malterisanje

Potraga za malterdžijama i pregovori

Kada u mom imeniku u telefonu, ukucate u pretragu “malter…” izađe vam otprilike 20 imena koje sam kontaktirao kako bih dobio ponudu za obavljanje poslova za fazu – mašinsko malterisanje.

Bilo je tu sjajnih majstora i preduzimača koji su dobijali preporuke sa više strana. Ipak, neki su bili preskupi za naš budžet, neki su bili prebukirani drugim dogovorenim poslovima, i nažalost mnogi nisu prepoznali značaj bloga koji bi im donio veliku vidljivost i mnoge buduće poslove.

Takođe preporukom, povezan sam sa ekipom koju sam odmah marketinški krstio u “Braća Bulatović“. Sami dolazak jednog od njih, Veljka, prvi put da obiđe gradilište, meni je u stomaku probudio neku sigurnost i dobar osjećaj. Iako se u startu finansijski nismo “našli”, želio sam saradnju baš sa njima, u nadi da će korigovati ponudu zahvaljujući online preporuci na blogu, koju će vidjeti više desetina hiljada čitalaca.

Nekoliko dana, strpljivo čekajući baš njih, dogovor je postignut i data kapara, nakon čega smo dali neki okvirni rok početka radova.

Nedjelju dana nakon okvirno datog roka, započeti su radovi.

Površina za rad

Shodno predmjeru i predračunu, iz kako sad to davno izgleda glavnog projekta kuće, za mašinsko malterisanje bilo je predviđeno okvirno 700m2 zida, kao i 200m2 plafona u kući. Sa tim predmjerom sam i, u mom excel fajlu za budžet, analizirao potrebne količine, te cijenu “ruku” majstora.

Nabavka materijala

Konsultacijom sa ljudima koji su pravili kuće prije mene, kao i malterdžijama, dogovoreno je bilo da se poruči nešto preko 25 tona materijala, pri čemu je veći dio bio krečni malter, a manji ostatak cementni dio predviđen za “mokre” površine.

Specifikacija materijala

Kako biste uradili mašinsko malterisanje potrebno je prije svega malterdžijama da obezbijedite adekvatne krep trake i najlon, kako bi prije početka bilo kakvog rada zaštitili prozore i vrata. Nabavili smo po 8 komada krep trake i HD zaštitne folije 4x50m, dovoljnih za našu površinu kuće i otvora.

Zatim, potrebno je bilo isplanirati materijal po imenu beton kontakt, kojima se mažu sve betonske površine na koje se nanosi malter (radi boljeg prijanjanja). Toga smo nabavili 4 kante od po 30kg.

Sljedeće na tapetu bilo je planiranje vođica i ugaonih lajsni. Majstor je prije početka radova prebrojao sve uglove za koje je bilo potrebno postaviti lajsne, dok se vođice postavljaju radi generalno lakšeg i efikasnijeg rada. Treba obratiti pažnju kod odabira vođica i lajsni kad je u pitanju visina zidova, jer smo mi imali neke od preko 3m, zbog čega su trebale duže lajsne.

mašinsko malterisanje

Dalje, radi krpljenja svih rupa u zidovima, dogovoreno je da se uzme par džakova Rotband – gipsani vezivni glet malter, koji služi da se popune sve rupe u zidovima prije nanosa mašinskog maltera. Dio koji pretekne svakako će posle poslužiti električaru kad bude radio sve kutije, ali i ostalim fazama.

Da se ne zaboravi, uzeta je i protektor fasadna staklena mrežica za spojeve blokova i betona, kao i djelove gdje ide struja, kako bi se “armiranjem” dodatno ojačale te pozicije. Dovoljno je uzeti desetak m2.

Ening pametna energija

Glavno za kraj – Renova Mašinski malter, po mom mišljenju najkvalitetniji na tržištu u CG ili makar najbolji odnos cijene i kvaliteta. Prilikom planiranja materijala, određene su količine Renova 20 (cementnog maltera) za područja gdje će biti izražena vlažnost, kao što su kupatila i unutrašnji dio terase i zida. Sa druge strane Renova 10 (krečni malter) poslužio je za sve unutrašnje pozicije.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Peripetije i nervoza

Prilikom nabavke materijala, desila se dvostruka greška, dijelom i mojom krivicom, jer je materijal nabavljan posredstvom određenih pravnih lica.,po nekim, da kažem, beneficiranim cijenama, i desio se propust. Isporučen je pogrešan (dva puta!) materijal za beton kontakt zbog čega sam mora da dokupljujem isti na drugom mjestu.

Zaštita svih otvora pred mašinsko malterisanje

Kao što je rečeno u specifikaciji, korak prije svih ostalih koraka i koji je sa strane majstora odrađen više nego profesionalno.

Postavljanje lajsni i vodilica i mazanje kontaktom

Drugi dio pripremnih radnji, sastoji se iz sljedećeg:

  • vođice i lajsne;
  • kontakt premaz;
  • uklanjanje metalnih ankera i željeza koje viri, kao i zaboravljene oplate na spojevima.
  • Postavljanje mrežice na spojevima

Dan prije malterisanja potrebno je uraditi pripremu.

U prvom planu, to su lajsne i vođice koje treba postaviti u prostorijama u kojima se sljedećeg dana planira rad. Vođice i ugaone lajsne se postavljaju tako da obezbijede debljinu maltera od 2cm. Ugaone lajsne postavljaju se kako na uglove zidova tako i na sve uglove oko prozora i vrata terase. Potrebno je da malter kojim se fiksiraju lajsne i vođice dovoljno očvrsne, kako bi sjutra dan bilo spremno za rad.

Isto tako, potrebno je iskoristiti kontakt beton, djelimično ga razblažiti sa vodom i valjkom mazati po betonskim površinama kako bi malter bolje vezao. U suprotnom, bez kontakt betona, nekad bi to moglo da otpadne, kao rukom odlijepljeno. Sigurno ste svjedočili takvim slučajevima u novogradnji gdje se štedi na svemu i svačemu.

U ovom, i dalje pripremnom periodu, potrebno je isjeći metalne ankere i eventualno armaturnog željeza koje vire, kao i ostatke oplate koji su možda “zaboravljeni”.

Za kraj pripremnih radova, ne treba zaboraviti staklenu fasadnu mrežicu koja se postavlja na spojevima gdje su različiti materijali – tipa blok i beton.

Mašina za mašinsko malterisanje

Potrebno je na gradilištu da obezbijedite dovod struje i vode, kako biste omogućili rad mašina. Štaviše, potrebna je trofazna struja, zbog čega sam morao zvati električara da u stubnom ormaru doda osigurače i utičnicu za trofaznu.

Mašinsko malterisanje

Gruba i fina ruka – mašinsko malterisanje

Mašina može da se pali i kreće prava zabava. 🙂

Neki ustaljeni redosljed aktivnosti izgleda ovako:

  • Prvo se malterišu plafoni, a zatim zidovi;
  • Površina se ravna daskom – ravnjačom;
  • Fino ravnanje letvom i grebačem
  • Popravljanje ulegnuća

Nakon što se mašina upali, potrebno je na otvoru sipati malter, koji se zatim pumpom miješa sa vodom i dugačkim crijevom izbacuje na pozicije predviđene za malterisanje.

mašinsko malterisanje podgorica crna gora

Važno je znati da se prvo malterišu plafoni pa tek nakon njih zidovi. Malter se mašinski nanosi horizontalno u formi zmije sa Nokia igrica, vodeći računa da se šprica između vođica koje su prethodno postavljene. Odmah nakon toga se malter grubo ravna ravnjačom. Ovo je samo grubo ravnanje, fino ravnanje dolazi naknadno.

Nakon nanošenja maltera, potrebno je da prođe oko 2 do 3 sata da se malter malo slegne. Onda se prelazi na ravnanje letvama kojima se skida višak maltera. Ranije postavljene vođice i ugaone lajsne pomažu da se tačno zna koji dio maltera je višak, i koji treba odstraniti kako bi se dobio ravan zid.

mašinsko malterisanje podgorica crna gora

Letva za maltere ima dvije strane, oštru koja služi za sječenje, tj za skidanje maltera i ravnu sa kojom se kontroliše ravnoća zida i plafona. Izuzev letve, za ravnanje površine se koristi i grebač.

Nakon malterisanja i ravnanja, na zidovima će ostati rupe, odnosno ulegnuća koja se naknadno popunjavaju malterom uz pomoć mistrije.

Koja je brzina sušenja maltera?

Brzina sušenja maltera zavisi od vremenskih uslova i temperature odnosno godišnjeg doba (nije isto da li je zima ili ljeto) i naravno od toga kolika je vlažnost vazduha. Ako je napolju oko 30 stepeni, potrebno je 7 dana da bi se osušio 1cm maltera što znači da je za debljinu od 2cm potrebno 14 dana. Preporuka je da se prozori od početka drže makar na “kip” kako bi strujanje vazduha doprinijelo sušenju, ali i kako bi težak miris maltera što prije ispario iz prostorija.

Potrošnja materijala za mašinsko malterisanje

Prilikom planiranja materijala i budžeta vodio sam se time da će proči okvirno 25-27kg po m2, zbog čega sam inicijalno nabavio 25t sa opcijom kasnijeg dokupljivanja.

Ono što trebate voditi računa jeste površina plafona i površina zida. Na zidu ide minimum 2cm, dok na plafonu ide maksimum 1cm i tu se dešavaju odstupanja koja daju određeni prosjek u količini po m2.

Na kraju potrošeno je bilo 21.5t materijala, što kada se preračuna u kvadrate grubo ispadne nepunih 24kg, međutim kada se uzme u obzir da je više od 200m2 plafona a oko 700m2 zida i ponderisanjem se dođe do toga da je naravno po zidu išlo više i to oko 27kg a po plafonu oko 12-13kg po m2.

Ostatak materijala je vrlo brzo prodat, nakon kraja radova. Veliki broj kontakata malterdžija je poslužio kao ciljna grupa i urodilo je plodom.


Generalno iskustvo

Prednost – mašinsko malterisanje

Osnovna prednost kad je u pitanju mašinsko malterisanje je brzina, uz pomalo zapostavljenu prednost koja se tiče značajno manje potrošnje maltera u odnosu na ručno malterisanje. Upravo iz ta dva razloga, mašinsko malterisanje je najčešći odabir u Crnoj Gori za izgradnju kuća i stanogradnje.

Čišćenje posle malterisanja

Elem, da se vratimo na našu priču – Došlo je vrijeme za čišćenje posle radova. I to je možda jedina eto mala primjedba izvođaču, iz razloga što je na nas porodično palo bilo da iznesemo desetak kubika šuta, koji su ostali u svim prostorijama u kući, gdje su majstori samo grubo prikupili “na gomilu” isto. A po informacijama koje imam, majstori su ipak ti koji izbacaju šut i dovode podove u prvobitno stanje.

Uglavnom, benigna stvar, zbog koje sam se dobro fizički oznojio i umorio da sve izbacim i očistim, a sa šutom pošla je i nakupljena negativna energija. 🙂

Bonus tip1. Jedna preporuka iz prve ruke, osim prozora, zaštite i podove. Grumuljice koje su padale tokom mašinskog malterisanja i posle struganja tokom fine ruke su se zalijepile bile za pod i o jadu smo se zabavili bili da maknemo (čak i nismo sve uspjeli). Tako da – najlon i po podu.

Bonus tip 2. Obratite pažnju na kutije od roletni. lajsna mora da ide okolo, kako ne bi zatvorila ivice kutije.

mašinsko malterisanje

Ocjena majstorima

Od 1 do 5, školskim sistemom, ocjena za malterdžija je petica! Uz eto mali minus zbog naše muke sa čišćenjem. 😀 Iskrena preporuka da unajmite Braću Bulatovića da vam odrade mašinsko malterisanje.

Cijena radova – Mašinsko malterisanje

Ono što takođe toplo preporučujem – ukoliko imate vremena i minimum znanja, a nadam se daćete znanje steći praćenjem ovog bloga – potrudite se da sami nabavljate materijal jer su uštede poprilične, u odnosu na to kada prepustite da drugi nabavljaju isti.

Mnogi neće vjerovati, ali kada se sabere kombinacija ruke + materijal, malterisanje nas je koštalo taman 6,5e/m2, dok danas cijene za ovu fazu idu i preko 8,5-9e/m2.

Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim već duže od tri godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

1 Shares:
1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like