Kakvu smo kuću zamislili? I još ponešto #1

tip i stil kuće

Ovo će do sad sigurno biti jedan od kraćih tekstova u blogu. Biće riječi o tipu i stilu kuće, načinu izgradnje i slično, gdje ću samo zagrebati po površini u svakoj od podtema.

Uvodni monolog

Kako ipak nisam uspio da se zaposlim u jednoj od najvećih crnogorskih kompanija, poklekavši na ciljnoj ravnini, tako je i neki entuzijazam utihnuo u meni (privremeno!). Međutim, kako sam zaista dao sve od sebe, reprezentujući se na najbolji mogući način, nemam za mnogo čim da žalim.

Jasno, ovo me usporava na putu ostvarivanja životnog cilja, i vraće donekle u domen maštanja. Ipak, vjera i mašta su nam zvijezde vodilje svima, njih nam niko ne može uskratiti.

Upravo ovaj blog i uopšteno postavljeni ciljevi, mi ne dozvoljavaju da klonem duhom, pa u tom nekom pomiješanom raspoloženju nastaje i ovaj tekst.

Sa zadovoljstvom ću sve ovo jednog dana i sam čitati, dok pijem Nikšićko pivo na porodičnoj dvorišnoj terasi u Lalevićima.

Taman uz ovakav zalazak sunca…


Način izgradnje? Montažno ili klasično

Naime, kako je tema ovog teksta plasiranje više detalja o zamišljenoj kući, a ne moja samomotivacija, da se vratim u okvire započetog.

 • CIJENA. U narodu vlada uvjerenje da je montažno značajno jeftinije. Rekao bih ipak da i nije baš tako, te da se ukupna razlika možda svodi na maksimalnih 10-20%;
 • ROK TRAJANJA. Ovdje vlada obrnuto uvjerenje. Montažne kuće traju mnogo duže nego što se o tome u Crnoj Gori zna i razmišlja. Naravno, rok trajanja čvrste gradnje je i dalje neuporedivo duži;
 • VRIJEME. Montažnu napravite za tri mjeseca, a klasičnu za najmanje 10 mjeseci;
 • ENERGETSKA EFIKASNOST. Na mnogo polja (počevši od materijala pa na dalje) ovdje montažna tuče klasičnu, međutim ukoliko planirate pravilno i koristite kasnije adekvatne izolacije, i u klasičnoj kući možete doći do elemenata pasivne kuće.
 • VRIJEDNOST. Ukoliko bi nekad vi planirali da prodate montažnu kuću, računajte da im je cijena automatski 30-50% niža od jednako velike klasične. Mi o tome naravno ne razmišljamo.

Odluka da to bude klasična kuća tkzv “čvrste” gradnje, rezultat je kako koncenzusa u porodici, tako i sagledavanja svih prednosti i mana opcija koje su na stolu.

Montažne kuće jesu budućnost, ali budućnost u Crnoj Gori i dalje nije stigla. 🙂 S toga – klasična kuća.


Odabir materijala za gradnju kuce?

Podtema koja će imati mnogo više pažnje u narednim tekstovima. Sad ću da je zagrebem samo.

Ytong ili cigla su glavna nedoumica (mada ima i još opcija). Oprečna su mišljenja o prvoj opciji, a pogotovo u CG gdje to i dalje nije zaživjelo. Primarni eto razlog koji bi nas udaljio od Ytonga jeste taj da je vrlo mali broj majstora koji radi sa tim materijalom.

Ening pametna energija

Dodatno što ide na vodenicu tradicionalne cigle je to što će u čitavi proces biti uključeni i stariji Savovići, a znate kako to ide sa inovacijama kad su u pitanju Baby boomers-i i Generacija X. 🙂

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Zavisiće naravno sve i od finalne računice koja bude napravljena. Trenutno blaga prednost ide cigli i analogno tome demit fasadi.


Oblik kuće?

Shodno našim preferencijama, apsolutnu pobjedu u prvom krugu odnijela je spratna kuća u odnosu na prizemnu.

Nije loše ni finansijski momenat spomenuti. Prizemne kuće su skuplje zbog više aspekata.

Što se nas tiče, čak i da kupujemo stan, veliku prednost bi dupleks stanovi imali u odnosu na one standardne. Stvar je ukusa.

Po mom skromnom mišljenju, jedna od ljepših kuća u Crnoj Gori – Vila Ramonte na Cetinju (slika skinuta sa Booking-a)

Ravni ili kosi krov?

Dvije su opcije za natkrivanje krova – crijep i lim.

Iz dana u dan uviđam prednosti i mane i jedne i druge opcije, te za sada veliku prednost ima kosi krov natkriven crijepom.

Na primjer kad limom natkrivate kuću, morate da izlijete gornju betonsku ploču. Lim je takođe i jeftiniji od crijepa, te zbog jako malog nagiba osobi sa strane djeluje da je ravan krov u pitanju, pogotovo ako je ograđen atikom.

Crijep je sa druge strane vanvremenski, a nešto slično slici iznad – kuće na Cetinju, je nešto čemu ćemo težiti, ako finansije dozvole.


Stil uređenja kuće?

Kako smo svi saglasni da nije pametno praviti spolja rustičnu kuću, sa unutra modernim dezenima, tako i mi unaprijed razmišljamo u kojem pravcu će ići izgled unutrašnjosti i spoljašnosti kuće.

Brojni su stilovi uređenja enterijera. Pobrojaću taman najpoznatije:

 • Skandinavski;
 • Mediteranski;
 • Retro (Vintage);
 • Vanvremeski rustični;
 • Minimalistički;
 • Industrijski;
 • Klasični (viktorijanski);
 • Savremeni moderni;
 • Azijski;
 • Eklektični.

Dosadašnja razmišljanja buduće house of Savović, idu u pravcu kombinacije Skandinavskog i Modernog stila. U narednim tekstovima, planiram pisati i o konkretno ovim temama.


Zaključak

Možda i najmanje dobar moj tekst do sada, ali moralo se nečim probiti led nakon zatišja od 20 i kusur dana. 🙂

P.s. nešto slično stepenicama sa naslovne fotke i mi planiramo.

Tradicionalno se zovu bifurcated staircase, ili modernije danas split staircase. Mi želimo varijaciju na temu, nešto slično kao što je u Ekonomskoj školi ili Gimnaziji u Podgorici. Prilaz kroz središnji prvi dio stepenica, koji se kasnije račva sa lijeve i desne strane, dok je ispod iskorišćen prostor za police i fioke i/ili ostavu.

Stepenice
U mojoj amaterskoj izvedbi projektovanja u Archicad programu, to izgleda ‘vako.

Neki od poslednjih tekstova na blogu o gradnji kuće – Mojpovrataknaselo.me


Povratak na Početnu stranicu www.mojpovrataknaselo.me

Pregled svih tekstova na blogu o gradnji kuće

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like