Hidroizolacija – I dio – Kupatila, terase i prizemna ploča

Hidroizolacija

Hidroizolacija vs “Voda uvijek nađe put” choose your fighter. 🙂

Hidroizolateri – Crna Gora ima sjajnog čovjeka i ekipu

Bato Velimirović je čovjek koji je prepoznat u Podgorici i Crnoj Gori kao prvo lice koje treba pozvati kada namjeravati raditi hidroizolaciju kuće, stana ili nekog drugog objekta.

Mi smo imali sreću da sa Batom budemo u prijateljsko-kumovskim odnosima, tako da smo još i prije početka izgradnje kuće znali da će ova faza proteći bez ikakvih problema, i da je samo trebalo pripremiti sve preduslove kako bi njegova ekipa mogla da “uđe”.

Profesionalizam i posvećenost tome što rade, ispunili su i poslednje brige, ako sam ih uopšte i imao.

Što bi Bato rekao "Ništa se ne brini, zlato moje." :D 

Materijal – hidroizolacija

Iako su ljudi iz Sike iz CG ispali, blagogovoreći neprofesionalni i nekorektni prema meni, njihov proizvod – Sika 152, je zasigurno na tržištu jedan od boljih, te je i odluka manje više bila laka kada je nabavka materijala došla na red.


Hidroizolacija kupatila

Nakon što su gipsarski radovi završeni od strane Bojana, mogla je i hidroizolacija doći na red.

Počelo se sa radom u kupatilima. Za uspješan završetak trebalo je 2 dana i to iz tri čina, koja ću se potruditi da opišem najbolje što mogu.

Prvi dan

Čišćenje podloge. Potrebno je bilo temeljno očistiti podlogu, kao i sastrugati eventualne neravnine na koje su nailazile.

Kako bi hidroizolacija na cementnoj bazi mogla da penetrira u podlogu, neophodno je da podloga bude suva i čista, jer bilo kakva naslaga bi uticala na to da se hidroizolacija ili ne primi uopšte, ili u konačnici bude ozbiljno slaba karika koja će jednog dana popustiti.

Prva ruka. Čuvena “prva ruka” hidroizolatera sa holkerima nanijeta je i prostorije su ostavljene na sušenje čitavih 24h, uz zabranu prolaska njima kako bi se masa na adekvatan način formirala.

Iako se materijal kao materijal brzo suši i neko kaže da je dovoljno svega par sati nakon čega se možete hodati po njoj, iz mjera predostrožnosti ali i odsustva žurbe, odlučili smo da sačekamo čitavih 24h.

Što se kupatila tiče, ukazano je hidroizolaterima gdje se nalaze tuš kabine, kako bi se vertikala u tom području podigla na visinu od okvirno dva metra i kusur, dok je u ostatku kupatila holker na visini od okvirno 20cm.

Ening pametna energija

Dok, što se pozicije kade tiče, tu smo se izdigli nešto iznad visine uzidne tuš baterije.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora
hidroizolacija

Drugi dan

Nakon temeljnog sušenja, uslijedila je i “druga ruka”.

Hidroizolaciona traka. Prije druge ruke, potrebno je bilo zalijepiti specijalnu hidroizolacionu traku za spojeve i prelaze i zatim premazati hidroizolacionom masom i pustiti da se osuši par sati.

Druga ruka. Nakon sušenja, ta pozicija je zaštićena i drugom rukom hidroizolacije, čime je žargonski rečeno stvorena barijera koja bi trebala biti neprobojna iako kažu da “voda uvijek nađe put”.


Hidroizolacija terasa

Nešto slično poput kupatila, potrebno je bilo ostrugati sve neravnine što je kod terasa bilo značajno izraženije i teže. I naravno očistiti na kraju podlogu od prašine.

Ove površine odnosno metri dužni, dodatno su zahtjevniji za rad jer uključuju otvore balkonskih vrata, koja su poslednja barijera pred ulaz u kuću i potencijalnu vlagu. Tu su takođe i uvijek kritični spojevi zida od blokova i betonske ploče na šta je trebalo obratiti posebnu pažnju.

Upravo kada govorimo o tim spojevima, čak i prije nego li sam uradio košuljicu, malo sam se sam “igrao” hidroizolacije kada sam te spojeve zaštitio i sa donje strane košuljice. Dok su hidroizolateri to uradili mnogo profesionalnije naravno, preko košuljice što je posledni sloj pred postavljanje keramike.

Odvod sa terase

Prije postavljanja košuljice zaštićen je slivnik Tekadonom kako bismo se dodatno osigurali od vlage.

Isto tako, kao što je u prethodnim redovima napisano, spojevi ploče i zida su elementarno zaštićeni, što vidite lijevo na slici:

A ACO kanalice korišćene su da povežu dva otvora sa terasa. Kada dođe vrijeme, vidjećete kako je sve ispalo. 🙂

Prva ruka , hidroizolaciona traka pa druga ruka

Sika seal tape hidroizolaciona traka - hidroizolacija

Slično kao i princip u kupatilu, i ovdje je trebalo uraditi prvu ruku, pa zalijepiti traku i premazati je nakon čega kada se sve osuši nanijeti i drugu ruku.

Terasa sa prednje strane, nakon završetka hidroizolacije je izgledala ovako:


Hidroizolacija mrtve ploče

Kako je kuća dijelom u kaskadi, tako je donji dio izloženiji kapilarnoj vlagi, zbog čega smo se odlučili da mrtvu ploču (nakon postavljanja košuljice) premažemo takođe hidroizolacijom i podignemo holkere dobrih 20ak centimetara. Cilj je bio da (nadam se!) prebrinemo pitanje i ove vlage koja je potencijalno mogla kroz zemlju i tampon, a ispod ploče, da nam nanese veliku štetu u budućnosti.

Nakon što se 24h sušila hidroizolacija, mogli su se nastaviti radovi, a jedno od njih je bilo bušenje kutija za prekidače i utičnice, a sa kojim kasnimo zbog čega i djeluje da smo malo naopaki bili sa radovima. 🙂

Ukupan utisak kad su u pitanju hidroizolaterski radovi

Sjajno odrađen posao Batovih hidroizolatera zbog čega ih moram preporučiti i drugima. u II dijelu teksta koji će se pisati u narednom periodu, biće više riječi o temi – hidroizolacija temelja.

Ocjena majstorima

Od 1 do 5, ocjena za hidroizolatere je Četiri plus! Jedan mali detalj je uskratio peticu, a to su tzv. “guke” odnosno debeli premazi na ivicama i spojevima, zbog kojih je keramičar kasnije imao problema zbog nivelacije i padova, čime je i više ljepilo moralo da se potroši.


Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim već duže od tri godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like