Gletovanje i krečenje – Kako se pravilno radi? Prošlo super!

Gletovanje i krečenje

Još jedna faza gotova. Slagaću ako kažem da nisam iscrpljen, i da nemam Bog zna kakvu inspiraciju za pisanje bloga dok se sve ne završi. Ipak, da se svjetlo na kraju tunele pomalo i nazire (konačno!), dala mi je faza gletovanje i krečenje.

Dobijen kontakt na preporuku od porodičnih prijatelja Joksimovića iskorišćen je na pravi način. Preporuka je definitivno najbolja reklama. Prijatelji koji su već napravili svoj dom u Zeti i koji su me mnogo motivisali za moj poduhvat, godinu prije nas prošli su kroz ciljnu ravninu radova.


Splet srećnih okolnosti, uticao je da radovi koji se tiču gletovanja i krečenja krenu već krajem juna mjeseca i da bezmalo potraju mjesec dana, sa pauzama između pripremnih radova, prve-druge-treće ruke, sušenja, čišćenja itd. Oteglo se, ali vrijedjelo je! Izgleda lijepo za oko..
Naime, otkazivanje nekih drugih klijenata, uticalo je da izvođači imaju vremena za nas, baš kad smo pokucali na njihova vrata, tako da nije bilo čuvenog čekanja. Već su počeli iste nedjelje. 🙂

A da stvar bude još bolja, preporukom za keramičara sam došao do prijeko potrebnog kontakta i dogovora s kojim su i ti radovi otpočeli i o kojima će biti više riječi u narednom tekstu.


Površina za rad – gletovanje i krečenje

800m2 zida i plafona, shodno predmjeru i predračunu iz glavnog projekta kuće, poklopili su se i sa stvarnim stanjem koje su radnici utvrdili mjerenjem, po završetku posla.


Pripremni radovi pred gletovanje i krečenje

Osim što sam i sam učio o ovoj fazi, pripremajući se i edukujući kako kroz razgovore sa stručnim licima, tako i čitajući o tome na internetu, jedva sam čekao da radovi zaista i počnu, a zidovi se zabijele.

Zaštita svih otvora i podova

Kako je kuća prazna bila tokom gletovanja i krečenja, nije bilo stvari unutra koje je trebalo zaštiti, kao i sobnih vrata i keramike, laminata ili parketa, zbog čega je majstorima djelimično bilo olakšano. Ono što je trebalo uraditi jeste zaštiti otvore kuda se nanosi sve, kao i podove.

Dodatno, kako je Rade električar blago kasnio sa radovima, tako nismo i dalje imali izvedene utičnice i prekidače, zbog čega nije trebalo i te djelove zaštititi.

Ono što je bio glavni izazov jeste uskladiti električara koji spaja struju i zatvara sve razvodne kutije po prizemlju i spratu, sa molerima koji su započinjali gletovanje. I to je bila glavna i jedina glavobolja tokom ovog procesa.

gletovanje i krečenje

Prajmer – osnovna podloga

Neko zove i podlogiranje. Uz pomoć četke ili valjka prajmer koji se nanosi obavezna je stavka prije gletovanja, kako bi se obezbijedilo dobro prijanjanje za podlog reagujući hemijski sa alkalima. Cilj je naravno – obezbijediit čvrstu i zaštićenu površinu pogodnu za bojenje. Kroz pomenutu reakciju sa alkalima u podlozi, kapilari se smanjuju i to pomaže da površina diše bolje.

Dolazak na teren drugih faza

Kako bi sve bilo usklađeno, bili smo prinuđeni da pozovemo prije vremena prijatelje iz firme Radulović Wood iz Nikšića, kako bi laserima obilježili visine kuda se gletuje i kreči a koje pozicije da se ostave čistim za potrebe keramičara.

Ening pametna energija
Radulovic Wood ekipa

Gletovanje

Gletovanje i krečenje

Nakon zaštite, sušenja podloge i pripreme gleta, bili smo spremni i za početak ove mini faze. Krenuli su od sprata, nastojeći da poput ostalih prvo završe gornju etažu.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Gletovanje je ravnanje zidova završnim slojem, sa ciljem da se na zidu razni nedostaci poput rupica, ispupčenja, crtica i ostalih oštećenja koja su česta na zidovima. Posmatrajući profesionalce kako to rade, izgledalo, ali nema sumnje da isto zahtijeva uvježbanu tehniku i kvalitet nanošenja mase.

mašinsko gletovanje
Prednosti mašinskog gletovanja su mnogo brže i kvalitetnije obavljen posao kao i ušteda na materijalu. Preporučuje se za veće površine i prazne stanove. Mašinsko gletovanje zidova i gletovanje plafona se vrši u praznim prostorijama.

Šmirglanje

I to mašinsko. Mašinsko šmirglanje zidova se obavlja da bi se ošmirglali preklopi i risevi koji ostanu posle gletovanja. Šmirglanje se obavlja u zavisnosti za koju se boju priprema zid, površno se šmirglaju preklopi ako se zid priprema za klasičnu poludisperzionu boju, a detaljnije ako se vrši priprema za disperzione i akrilne boje, što kod nas nije bio slučaj.


Krečenje

Trebao je da prođe fin broj dana kako bi se nastavili radovi i započelo krečenje na objektu. Sušenje odnosno isparavanje različitih supstanci je bilo u toku i sve prozore i trebalo držati otvorenim kako bi kuća prodisala.

Kada se priprema odradi kako treba, krečenje na kraju predstavlja najjednostavniji čin koji osim što će u završnoj obradi izgledati odlično, trajaće i mnogo duže nego što bi to bio slučaj da pripreman nije odrađena na najbolji način.

Nekad u budućnosti ćemo definitivno sami se okušati u krečenju manjih površina, a ovog puta za potrebe cijele kuće mašinsko krečenje je bilo na tapeti.

mašinsko krečenje

Izazovi oko kamina

Kako je kamin proširivan sa obje strane po 15cm gipsom, ne bi li se uskladio sa projektom enterijera, trebalo ga je nekako “sjediniti”.
Zbog toga su moleri iskoristili ljepilo i mrežicu i prekrili vermikulit i gips, stvarajući pretpostavku sa fino gletovanje i krečenje, da bi se dobio finalni proizvod sa naslovne fotke.

gletovanje i krečenje

Popravke pred useljenje

Ono što je bio lijep čin, jeste obećanje da se javim pred useljenje kako bi ekipa još jednom došla i sanirala sve nedostatke i mini-oštećenja nastala tokom ostalih finalnih radova i unošenja namještaja.

Nakon useljenja i urađenih popravki ću dopuniti ovaj pasus.


Cijena radova

Cijena radova za gletovanje i krečenje, bila je 5eur/m2 za ruke i materijal.

Njome je bilo obuhvaćeno krečenje poludisperzijom, zaštita svih otvora i podova, nanošenje prajmera – osnovne podloge, mašinsko gletovanje u dvije ruke i mašinsko krečenje. Uključen će takođe biti i dolazak po pozivu pred useljenje, kako bi se popravila sva oštećenja tokom finalnih radova i unošenja namještaja.


Ukupan utisak

Mnogo korektan odnos gazde firme – Dragoslava, koji je imao prema nama, iako nismo dogovorili nikakvu dvosmjernu saradnju, navodi me da mu ovim putem iskažem zahvalnost na profesionalnosti i posvećenosti njegovih zaposlenih.

Zaista vrhunski kvalitet obavljenog posla.


Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim već duže od tri godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like