Postavljena keramika konačno…

keramika

Nakon brojnih peripetija, kašnjenja i čekanja, keramika je konačno završena.

Pronaći keramičara i to dobrog, je priča za sebe i vjerovatno bi iziskivalo neki dodatni tekst posvećen samo toj temi. E sad i dobri keramičari kad ih pronađeš su priča za sebe i zahtijevaju strpljenje i pažnju…

Naša keramičarska priča je počela još tokom juna i trajala puna dva mjeseca (mimo svih očekivanja), zbog raznoraznih kašnjenja, čekanja, odlaganja i čega sve ne.

Pozitivno sam se iznenadio sopstvenim strpljenjem, živcima i samokontrolom.

Šta je sve trebalo uraditi?

Ozbiljan pripremni rad i domaći zadatak je trebalo odraditi kako bi keramičar došao na “gotovo”.

Keramika – pločice

Počevši naravno od same keramike koju je trebalo odabrati za sve pozicije.. zidne u kupatilima, podne u kupatilima, zidne u kuhinji, podne u hodniku, ostavama.. podne na terasi. I sam taj proces je još počeo zimus oko januara 2023.godine kada smo malo po malo počeli da nabavljamo i “lagerujemo” silne metre kvadratne.

Ljepilo

Nakon keramike, ljepilo je bilo druga najkrupnija stvar koju je trebalo isplanirati.

Dok se nisam susreo sa ovom fazom, generalno sam bio laik i potrebno je bilo mnogo toga naučiti. Primjera radi, potrebno je bilo uzeti dvije vrste ljepila – jedno za unutra i drugo za vani. Dodatna začkoljica je bila da ako postoji podno grijanje, tada treba stavljati ono koje ide vani je jer je otpornije.

Fugomal

Popuniti fugu je zatim bio naredni korak. Odabrati nijansu koja će se uklopiti sa svakom pozicijom gdje ide keramika.

Lajsne

Protivklizne na terasama.. zidne na ivicima, uglovima i prozorima. obično su sive boje a trebalo je pronaći i jednu bijelu za kuhinju. I one koštaju pozamašno, i treba ih uvrstiti u budžet.

Ostalo

Distanceri i “zakačke” kako li im već bješe ime kad se postavlja keramika,.. tri rešetke za podove u kupatila za slivnike.


Glavobolja zbog dužnih metara

Ono što nisam znao i što me opeklo jesu dužni metri lajsni i stepeništa koji se računao dodatno, u odnosu na predmjer koji sam imao od arhitekata. A i keramičar je gledao da baš svaki milimetar uhvati, da ne bude uskraćen ni za jedan jedini euro, zbog čega sam ostao kao i nekim kasnijim odnosom.

Ening pametna energija

Iako je zaista sjajan majstor, nisam raspoložen da dam punu preporuku za buduće poslove.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Elem, moralo se iz budžeta narednih faza kidati kako bi se potkrpile rupe nastale u budžetu zbog lošije prognoze ovdje.


Coklice – dio posle fasade

Dva mjeseca nakon završetka keramičarske faze, došao je red i za coklice koje idu uporedo sa fasaderskim poslom, gdje sam ostavljen na cjedilu od strane keramičara.

Kada je trebalo finiširati i pružiti ruku za kraj i pozdraviti se, nije bilo javljanja na telefon da ist završi i coklice i ponovo sam morao, ovaj put u cajtnotu, tražiti novog keramičara. Trebalo je uraditi coklice koje se postavljaju nakon druge ruke ljepila na fasadi, a prije nanošenja bavalita.

P.s. tako je, urađena je u međuvremenu i fasada i dužan sam iha-ha tekstova. Trebala mi je pauza i odmor jer sam iscrpljen od svega, psihofizički.


Fotografije keramika

S obzirom na to da nemam snage pisati zasebno o svakoj temi, postavljam par fotografija na uvid.

keramika kuhinja
keramika - keramičarski radovi
keramika - keramičarski radovi
keramika - keramičarski radovi

Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim skoro 3 godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

Fundraising Crna Gora
0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like