Kako dovesti struju? Priključeni na mrežu!

Kako dovesti struju na plac

Put koji je bezmalo trajao pola godine, zbog čega danas sa merakom pišem tekst o tome – kako dovesti struju na imanje.

Kako dovesti struju na legalan način?

Većini su poznati mehanizmi zloupotrebe kao što je priključak za pumpu za vodu, kojim se ozbiljno “skraćuje” strujna putešestvija, međutim ovdje će danas biti riječi samo o tome kako dovesti struju na legalan način u Crnoj Gori.

Da biste bolje razumjeli ovaj tekst, dobro bi bilo da pročitate i dva od proljetos – Glavni projekat kuće prvo i zatimĺ Revidovani glavni projekat.

Sastavni činioci glavnog projekta – Elektroinstalacije jake i slabe struje, bili su neophodni kako bismo uopšte mogli da pokucamo kod Cedisa i Elektroprivrede. Veliko hvala podgoričkoj firmi Intecon koja je bila zadužena za projektovanje elektroinstalacija.

Gradilišni priključak vs “pravi” priključak

Hmmm, dobijete glavni projekat kuće u kojem je projekat elektroinstalacija (koji dalje sadrži tzv. jednopolnu šemu) i mislite da ste spremni za predaju papira u Cedis, kad ono – Više sreće u narednom kolu.

Pravilnik je takav da je potrebno da se pravi nova Jednopolna šema i to za gradilišni priključak, koji je privremeno tu dok se kuća ne napravi i upiše u katastar.

Razvodni ormar – PMO

PMO - Priključno mjerni ormar, koji se postavlja na stubu.

Da glavobolja bude veća, ljeta 2022. sam požurio da odmah poručim stubni ormar, koji je šamiran po specifikaciji iz jednopolne šeme glavnog projekta.

Uz pomoć električara Radeta Aksića, stubni ormar je montiran i dodate su dvije utičnice sa donje strane, da čekaju spremne kada stigne brojilo.

Preuranjeno šamiranje ormara (pravilni izraz za izradu ormara po mjeri i svim specifikacijama unutra) mi se djelimično obilo o glavu, jer je bilo potrebno vršiti prepravke na već montiranom ormaru, kako bi stanje bilo prilagođeno NOVOJ jednopolnoj šemi za gradilišni priključak.

Bio je to kasnije dodatni posao za pravog majstora - električara Radeta Aksića koji je na licu mjesta skinuo element koji je bio višak i dodao drišer sa tri osigurača i najbitnije - FID sklopku.

Da uporedite kako je izgledalo prvobitno stanje:

Veliku zahvalnost dugujem Marku Milosavljeviću iz Nikšića čija je firma Tehno Control pritekla u pomoć, izradila novu Jednopolnu šemu za gradilišni priključak i kasnije takođe obezbijedila Atest o kojem će biti više riječi u narednim pasusima.

Ening pametna energija

Rješenje o izdavanju saglasnosti za priključenje na objekat

Komplikacije počinju na ovaj način. Da biste dobili gradilišni priključak, prvo trebate predati zahtjev za dobijanje: Rješenje o izdavanju saglasnosti za priključenje.
Od papirologije za zahtjev vam je potrebno:

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Saglasnost Cedisa na glavni projekat za potrebe revidovanja

Saglasnost Cedisa na glavni projekat

Ovdje postoji mala kontradiktornost. Naime, kada revident izrađuje Glavni Revidovani projekat, on treba da prikupi i saglasnost od strane Cedisa. Kasnije kada aplicirate kod Cedisa za priključak, sa istim tim projektom, Cedis vam traži da iskopirate saglasnost koju su vam sami izdali.

I sve to mora da se ponese u njihove prostorije preko Morače, kod, da budem iskren, jednog jako nervoznog i neljubaznog čovjeka i to samo u periodu od 08:30 do 10:30 radnim danima.

Tog neljubaznog čovjeka neću imenovati, ali pretpostavljam da ko god je predavao u Cedis imao je prilike da osjeti što i ja. Volio bih da njegovi nadređeni čitaju ove riječi.

Zahtjev za gradilišni priključak

Sa dobijenim Rješenjem, dobijate i instrukcije za uplatu takse – Naknada za kapacitete. Ona ide čini mi se oko 25e po odobrenom kilovatu iz projekta. Kod nas je to bilo 19,4kw.

Zajedno sa uplatnicom predajete novi zahtjev, ovog puta za gradilišni priključak.

Taj novi zahtjev treba da sadrži:

  • Dokaz o uplati takse;
  • Novu jednopolnu šemu, adekvatnu za gradilišni priključak;
  • Isto ono Rješenje o saglasnosti koje vam Cedis već izda;
  • Prijava građenja, izdata od strane nadležnog ministarstva.

Prijava građenja

Tekst koji ste imali prilike da čitate još ljeta 2022. Prijava građenja – Dozvola koju je izdalo nadležno Ministarstvo, čime smo stekli bili mogućnost da započnemo radove.

Prijava građenja - gradjevinska dozvola

Nova jednopolna šema


Dobijeno novo potrebno Rješenje

Dobrih mjesec i kusur dana trebalo je da prođe, dok nije stiglo novo Rješenje, nakon čega smo stekli uslove da (do)čekamo ugrađeno brojilo.

Sa dobijenim Rješenjem, prešli smo u komunikaciju sa sljedećom službom unutar Cedisa, nakon čega je trebalo sačekati novo brojilo i njegovu ugradnju.


Montirano brojilo i priključeni na mrežu!

Od jedne stvari sam strahovao. Mislio sam da je situacija takva, da se električar koji vam radi na kući, treba popeti na stub prilikom priključenja na mrežu.

Na moje olakšanje, ipak je Cedis taj koji je nadležan i naše je bilo samo da obezbijedimo dovoljno dugačak kabl adekvatnih specifikacija, koji će povezati mrežu i naš Razvodni ormar.

Na koji je zatim dodato plombirano brojilo:

“Prazne pozicije biće popunjene tek kada pravi priključak bude aktiviran, zajedno sa solarnom komponentom.


Potpisan Ugovor o snabdijevanju električnom energijom

Put me je zatim poveo u Elektroprivredu, gdje sam trebao u roku od 8 dana (šta li bi bilo da sam zakasnio?) da potpišem ugovor o snabdijevanju električnom energijom.

Gle čuda, na pogrešno mjesto sam upućen, i tek kada sam došao na red, rečeno mi je da se Ugovor ne potpisuje tu nego u zgradi u Buleveru Svetog Petra Cetinjskog.

Nedugo nakon potpisivanja, pušten je probni napon, čime je ostala još samo jedna stvar koju je trebalo uraditi.


Poslednji korak – Mjerenje i atest

Sklopka je PALA! Što je bio dobar znak, uz šta su se i ostala mjerenja pokazala dobrim te je sve na kraju rezultiralo i stručnim nalazom:

Ovaj dokument bio sam u obavezi da ponesem u CEDIS čime sam kompletirao priču. Naravno, do trenutka kada nam se izgradi kuća i budemo useljavali.

Veliko hvala električaru Radetu Aksiću, direktoru Tehno Control – Marku Milosavljeviću i direktoru Intecona Petru Boškoviću zajedno sa svojim timom, koji su doprinijeli da, naravno uz ljude iz Cedisa i Elektroprivrede, nama stigne struja na imanje.


Dobili saglasnost i za solarnu elektarnu – fotonaponski sistem

U sklopu Rješenja za priključenje na mrežu dobili smo saglasnost od Cedisa i za postavljanje solarne elektrane, o čemu ću pisati u budućnosti.

Naime, zajedno sa projektom elektroinstalacija jake i slabe struje koji je radio Intecon, partnerska firma Greener nam je uradila projekat fotonaponskog sistema od 7kw.

Ukoliko niste do sada, možete pročitati tekst koji sam pisao za fotonaponske sisteme prije dvije godine – Naučna fantastika ili realnost CG – fotonaponski sistemi – Proizvodnja električne energije.

Proizvodnja električne energije

Nažalost, kako nećemo u startu imati novca da postavimo panele i prateću opremu, potrudićemo se da sprovedemo kablažu kroz zidove čime će sve biti System Ready.

Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim skoro 3 godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

Tu je i Patreon, gdje možete podržati već i iz udobnosti svog doma - klikom OVDJE.
Fundraising Crna Gora

Kako dovesti struju na imanje

Naoružajte se strpljenjem i posvećenošču. 🙂

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like