Laminat postavljen – Parket je bio van budžeta

Laminat

Januara i februara 2023. godine pronašli smo laminat koji nam je odgovarao cjenovno i po tehničkim karakteristima u Okovu. Još tada, morali smo i da ga preuzmemo i lagerujemo kod strica koji živi u blizini, kako bi tamo “dočekao” ugradnju jednog dana.

Više od pola godine kasnije, taj dan je došao i laminat je bio postavljen. Generalni utisci su bili – oduševljenje – “uštedjeli” smo ne kupujući parket, a utisak o kvalitetu je bio baš dobar.

Odabrali smo dvije varijante – jednu za dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom (vlagootporan je – klasa 33, stepen zaštite AC6, debljina 14mm) i drugi za hodnik na spratu i spavaće sobe (klasa 33, AC5, debljina 12mm).

Kada je prvi u pitanju, danas dva mjeseca od postavljanja – utisak je više nego dobro – 4+. Samo na dva mjesta ima zvuk gdje se čuje.


Kada je utisak o drugom laminatu u pitanju, ocjena je 2+. Da li zbog načina ugradnje majstora, ili možda zbog neravnina košuljice u hodniku na spratu i spavaćoj sobi ili pak kvaliteta laminata, onaj ružni zvuk kada gazite i kada se sve čuje nam uveliko ide na živce i ne znam šta možemo da uradimo po tom pitanju.

Nije bilo para za parket

Kako nam je čitavi budžet za kuću utegnut u euro, što se kaže, tako smo još ranije znali da je staviti parket u kući luksuz. Čak smo i neka mjesta, poput hodnika na spratu prenamijenili u laminat kako bismo i na taj način nešto uštedjeli. I naravno pokajali se..

laminat za hodnik

Situacija je takva da hoćete da kupite dobar parket, treba vam sa ugradnjom barem 50e/m2. Sve ono što vidite jeftino da se reklamira po stovarišta, znajte da ne valja ništa. 🙂
E sad znajući da ćemo za dobar laminat proći za 13-14e/m2 + 2,5e/m2 ugradnje, nije bilo dvojbe šta nam je činiti. Još je tada bila dobra akcija u Okovu, skoro 30% popusta koju nismo smjeli propustiti, razmišljajući tada samo sa finansijske strane.

Ugradnja laminata

Pustivši košuljicu da se suši dobrih dva mjeseca, došlo je vrijeme da je bilo moguće postaviti laminat, a ispod njega smo postavili sunđer ili “falc” koji je barem trebao da absorbuje pritisak koji stvara zvuk dok se gazi. I omanuli smo iskreno.
Postojala je takođe podloga (doduše skoro 10x skuplja) ispod laminata, umjesto sunđera, i naravno luksuz je bio odabrati nju, odlučili smo se za 2mm falc.

falc za laminat

Zbilja, ako neko ima neki savjet, kako da riješimo “zvuk” u hodniku sprata, dobrodošao je da to i napiše i pomogne nam. 🙂 P.s. skidanje i lijepljenje laminata nam je prekomplikovano…

Laminat postavljen čak i u kuhinji

Kako je kupljeni laminat bio sjajnih karakteristika, koje čak uključuje i MO.RE svojstvo odnosno moisture resistance, odlučili smo se da unificiramo dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom na način da svugdje postavimo istu podlogu.

laminat u kuhinji

Slike – laminat

Laminat dnevni boravak
Laminat spavaća soba

Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim skoro 3 godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

Fundraising Crna Gora
0 Shares:
2 comments
  1. Savjet, obavezno digni laminat i zameni onu bevveznu spužvu tj onaj poluprozirni filc koji si pretpostavljam stavio ispod laminata…a vidim ga da je tu na fotografijama. Taj filc je namjenjen za nalošije obične jeftine laminate debljine 6mm. Taj laminat je tanji i time fleksibilniji, više su uvija te time ne stvara zvuk i ovaj pbični filc može ići ispod njega. Ti imas puno kvalitetniji laminat tkz tarkett debljine 12 i 14mm i on se ne uvija previše nego lupka iznad neravnih dijelova i stvara taj zvuk koji stvara. Dakle, samim time , kupovinom kvalitetnijeg laminata treba ti i kvalitetnija podloga. Preporučujem ti XPS podlogu debljine minimalno 3mm a možda ti čak treba i 5mm. Ovisi koliko je estrih ravan. To su one zelene podloge, sastavljaju se po podu i lijepe se jedna za drugu trakom. To sve može sam ugraditi, tj dignuti laminat, postaviti tu podlogu i vratiti sve fino nazad. I jedan savjet, kad nešto kupuješ i ugrađuješ a to je prilično kvalitetno (što ovaj laminat i je) onda i popratne stvari uzimaj jednako kvalitetne a koje se tiču ugradnje toga kao što je spomenuta podloga, kutne lajsne, silikoni itd. Nema tu štednje.

  2. Postoje smjese koje se ubrizgavaju sa specijalnim špricevima ispod parketa ili laminata, na mjestima dje škripi. Izbuši se mala rupica i ubrizga se, ona se onda stvrdne i sprječava škripanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like