Elektroinstalacije jake i slabe struje – Izvedene!

Elektroinstalacije jake i slabe struje

“Gruba ruka” električara je potrajala dobrih 15 dana, nakon čega možemo reći da je uspješno završena još jedna mini faza – Postavljene elektroinstalacije jake i slabe struje.

Rade Aksić (Elektrosvijet AXA) je odradio jako dobar posao i u ovom koraku, i zadovoljstvo mi je da ga preporučim i vama.

Pređašnje aktivnosti dovođenja struje

Na linku hronološki prikaz svih tekstova na blogu, moguće je da na jednom mjestu zavirite u naslove svih tekstove i izaberete ono što vas najviše zanima.

Ovdje sada izdvajam sve ono što se u većoj ili manjoj mjeri ticalo konkretno stvaranja pretpostavki da danas uopšte možemo da pričamo o tome da su postavljene elektroinstalacije jake i slabe struje.

Naučna fantastika ili sadašnjost CG – Fotonaponski sistemi – Proizvodnja električne energije – 12. jul 2021. godine

Multi split sistem – i to Samsung Wind Free – 9. avgunst 2021. godine

Glavni projekat kuće u Danilovgradu stigao! – 9. jun 2022. godine

Armiranje temelja – 22. jul 2022. godine

Šalovanje zidova cokle – izlazimo iz temelja! 16. avgust 2022.godine

Spratna ploča i stepenice – Kakav je merak ispeti se! – 21. septembar 2022. godine

Kopanje bagerom – Vodovodne i kanalizacione cijevi i elektroinstalacije – 18. oktobar 2022. godine

Kako dovesti struju? Priključeni na mrežu! – 6. februar 2023. godine

Ening pametna energija

Pojavio se pristojan šegrt da pomogne

Naime, autor bloga je uzeo dvije nedjelje odmora, kako bi svakog dana bio tu da prvo isprati montažu prozora i vrata, te da zajedno sa električarem Radetom, da skroman doprinos cijeloj priči i što se struje tiče.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora
Elektroinstalacije jake i slabe struje


Kasnije je je l’ te trebalo ispratiti i vodoinstalaterske radove, kao i postavljanje bakarnih cijevi od strane Eninga, o kojima će biti više riječi u narednim tekstovima.


Jaka struja

Od nekog ko apsolutno nije znao ništa o struji, prošao sam kratak put do toga da znam koja specifikacija kabla je iskorišćena za koju namjenu, i eto kao što ste vidjeli gore bio u prilici da skromno pomognem Radetu kao šegrt.

Razvođenje kablova za utičnice i prekidače

Za instalacije monofazne struje po cijelom prizemlju i spratu korišćen je 3×2,5mm kabl, gdje se shodno projektu planiralo preko 1,000 dužnih metara.

Ipak, kako smo kablove razvodili kroz ploču prije betoniranja i napravili drugačiju organizaciju u odnosu na planirano po podu i zidovima, ekonomisanjem smo došli do značajnih ušteda na količini.

Elektroinstalacije jake i slabe struje

Razvođenje kablova za rasvjetu

Shodno projektu jake struje za rasvjetu je korišćen kabl 3×1,5mm (I to u PP varijanti, za unutrašnjost) i to u planiranoj dužini od 1,220m. Isto kao i za gorepomenute kablove, isto smo praktikovali i u ovom slučaju, čime smo ekonomisanjem došli do takođe značajnih ušteda.

Dodatno, za vanjsku rasvjetu korišćen je PP00 3×1,5mm, kojega je trebalo cc 150m dužnih.

Razvođenje kablova za bojler

Bojler, o kojem će se u budućnosti takođe pisati zaseban tekst imaće posebnu tematiku.
Bilo je potrebno dovesti napajanje – kabl 5x4mm, koji direktno iz tehničke prostorije komunicira sa njim, bez da moramo sami da palimo i gasimo prekidače.

Bojler će biti od brenda Viessmann sa 2 solarna kolektora, kapaciteta 250l i grijačem od 6 KW za dane i mjesece kada sunce nije izraženo.

Sve ovo zahvaljujući partnerima iz kompanije Ening iz Nikšića, koji su uz blog od samog početka i kojima dugujem ogromnu zahvalnost.

Ening Crna Gora

Razvođenje kablova za multisplit sistem

Poseban tekst za ovu temu odnosiće se na instalacije multisplit sistema, dok za potrebe ovog teksta, ističem da je za dvije spoljne jedinice bilo potrebno kroz zidove pripremiti bužire kako bi se sada neometano izvela dva kabla 3×2,5mm za njihovo napajanje.

Kuriozitet je da je čak i električar izrazio iznenađenje, da je sasvim dovoljno napajanje za spoljne jedinice bilo svega 3×2,5mm presjek, što je pokazatelj velikog uznapredovanja ove tehnologije, zbog čega će i potrošnja struje zaista biti minimalna.

Dodatno, ovdje pratim dodatnu smjernicu, da će zaseban tekst za multi split sistem, tretirati instalacije koje se njih tiče, dok je u ovoj fazi saopšteno da je doveden instalacioni napojni kabl za spoljne jedinice, koje dalje komuniciraju automatizovano sa unutrašnjim.

Kuriozitet – Trofazna struja

Kuća neće imati trofazne utičnice, što znači da nećemo imati stare dobre tradicionalne velike potrošače.

Neće biti TA peći kao ni klasičnih šporeta, što bi trebale onda biti elektroinstalacije jake i slabe struje – prve polovine 21. vijeka (ko zna kakva će biti druga polovina! 🙂 )


Slaba struja

Kada sam sa projektaantima dogovarao šta je to što je planirano unutra, neuko nisam ni bio svjestan koliko će to da utiče na lepezu radova i naravno troškove. Pod slabom strujom podrazumijevaju se telefonske instalacije, interfonske instalacije, protivpožarne instalacije, protivprovalne instalacije i satelitske i kablovske instalacije.

Video nadzor

Tokom betoniranja spratne ploče umetnuti su kablovi za video nadzor, čime smo stvorili pretpostavku da kada se nasloni fasada na zid, kamere za video nadzor mogu da se odmah montiraju.

Korišćen je RG-59 BU kabl i njegova matica će biti u tehničkoj prostoriji, dok će nadzoru moći da se pristupi kako i sa televizora u dnevnoj sobi tako i posredstvom telefona i kompjutera.

Video interfon

Dionica “pješačka kapija – tehnička prostorija” predstavlja trajektoriju kuda je kroz bužire provučen kabl 4x2x0.8mm kao i SFTP kabl, koji će služiti kao komunikacija između onih koji pozvone na kapiju i nas unutra koji ćemo im otvoriti posredstvom tablet uređaja.

Optika – kablovski sistem

Naime, kako kasnije ne bi bilo glavobolje kad pokucamo kod telekomunikacionih provajdera, već sada je provučena optika od stubnog ormara do tehničke prostorije, odakle je kasnije razgranata do svih pozicija gdje planiramo televiziju i internet.

Dvokrilna kapija za auta

Biće napajana direkt iz PMO ormara, zbog kratke relacije, zbog čega smo odustali od neekonomičnog komuniciranja sa tehničkom prostorijom i zatim nazad ponovo do kapije.


Fotonaponski sistem – Priprema System ready

Razvođenje kablova za solar

Kako bi se stvorila pretpostavka tzv. System Ready-a, još tokom Kopanja bagerom i postavljanja elektroinstalacija na dionici od PMO – stubnog ormara do tehničke kuće sproveden je ALU 4x16mm kabl (kao povoljnija alternativa bakarnom provodniku).

Zatim, tokom betoniranja stubova i ploča postavljani su bužiri, čime smo stvorili pretpostavku za lakše provlačenje kasnije.
Radetovo iskustvo je bilo dragocjeno, pa je sa pravom postavio veći broj bužira u beton, jer se ispostavilo da su neki bivali neprohodni-začepljeni.

Trebalo je od tehničke prostorije do krova dovesti DC kabl za vezu između panela presjeka 6mm2 koji je dvostruko izolovan i otporan na UV zračenje i kisjeline , kao i SFTP za komunikaciju između elemenata fotonaponskog sistema.

Instalacija izjednačenje potencijala

Galvansko povezivanje stavki koje pripadaju električnim instalacijama, na neki način je “osigurano” odnosno uzemljeno P/F 1x16mm žicom, i isto u cijeloj dužini prati gorepomenuti kabl kojim se u + i – fazonu komunicira između tehničke prostorije gdje će biti ormar za fotonapon i krova gdje će biti smješteni solarni paneli.

Proizvodnja električne energije

Hvala Lazaru iz firme Greener koji je projektovao fotonaponsku elektranu na krovu i koji nam je asistirao tokom ovog dijela procesa.


Tehnička prostorija

“Srce” svakog sistema, u ovom slučaju, naše kuće.

Elektroinstalacije jake i slabe struje

Još tokom faze projektovanja kuće i odabira rasporeda prostorija u cjelosti (pročitajte i tekst Koja je najbolja orjentacija kuće), otprilike sam išao ka tome da tehnička prostorija bude negdje u sredini, kako bi bila jednako udaljena od svih “potrošača”. Kasnije, tokom faze izvođenja grubih radova prije betoniranja ploče, značajno je ušteđeno na metraži u odnosu na to da smo kasnije sve po zidovima ili podu sprovodili.

Odluka da se umetne dosta bužira, usmjerenih od tehničke prostorije ka svakom pravcu, prije betoniranja zidova sokle, pokazala se kao ispravna, čime je Radetu električaru olakšala život, a meni rasteretila budžet.

U tehničkoj prostoriji se naravno nalazi i uzemljenje, na koje će da bude pozicionirana šina, gdje će sve biti spojeno.

Kasnije će trebati oformiriti nadgradni razvodni ormar u tehničkoj prostoriji, čime će elektroinstalacije jake i slabe struje biti skoro pa kompletirane.


Nešto je moralo i da otpadne

Zbog optimizacije budžeta sve je moralo da trpi kresanje i isključivanje. Jedna od tih stavki je i dizel agregat za čiju infrastkturu i glavni objekat, jednostavno nije bilo mjesta u budžetu.

Takođe, brojna dekorativna rasvjeta, koja definitivno ima svoj šmek i svoju čar je morala biti optimizovana, od čega je samo dio izveden kablažom, kako bi se posle fasade stvorila pretpostavka za montiranje.


Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim već duže od dvije godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

Elektroinstalacije jake i slabe struje

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like