Kovana ograda – Prvi dio

Kovana ograda Podgorica Crna Gora

Tek kada je stavljena, shvatio sam koliko je oplemenila kuću, te u to ime i današnji tekst – Kovana ograda.

Kreirao sam Patreon i ukoliko vam se dopada blog koji pišem već 3 godine, možete me podržati i na taj način kako bih uspješno nastavio priču na pravi način. Hvala! patreon.com/user?u=38454621

Potraga za majstorima kovačima

Sama potraga za majstorima je bila zanimljiva. Kontaktirao sam više njih i bilo je tu stvarno korektnih i manje i više pristupačnih. Ono što je bio problem je moj budžet, zbog cijene željeza koja je veća u odnosu na period kada se projektovala kuća.

U međuvremeno, sasvim slučajno povezao sam se sa majstorima, sa prebivalištem u Danilovgradu, a ispostaviće se porijeklom iz Banjana, odakle je moj đed sa majčine strane, a o kojem sam pisao u prvom tekstu na blogu – Moja priča.

Neka iskra i domaća atmosfera su se osjetili, i prihvatio sam njihovu ponudu, te dao kaparu uz stisak ruke.


Kako smo odabrali izgled kovane ograde?

Tragajući za jednostavnošću, u startu smo znali da nećemo one koje imaju puno ukrasa, ili kako ja to volim da nazovem “kinđulice minđulice”. 🙂

Naravno Google i njegovo visočanstvo Pinterest pritekli su u pomoć, a ne biste vjerovali, ali jedna slučajna decembarska šetnja Petrovcem rezultirala je rješenjem kojem smo težili.

Kovana ograda Budva Petrovac Crna Gora


Kovana ograda – Proces proizvodnje

Da bih i sam nešto naučio o kovanoj ogradi ali i mogao to da prepišem ovdje na blogu, propitivao sam Nebojšu iz firme iz Danilovgrada, više detalja o samom procesu proizvodnje kovane ograde.

Odabir modela

Kao što sam i gore naveo, uz pomoć istraživanja i eventualnih sugestija izvođača majstora, potrebno je pronaći adekvatan model ograde, kako bi isti bio baza, odakle će se krenuti u idejno rješenje one koje vi želite vidjeti na vašoj kući.

Stilovi

  • Industrijski;
  • Tradicionalni italijanski;
  • Barokni

Svaki od navedena 3 stila ima veliki broj modela i mogućnosti kombinovanja ukrasa, kreativnosti, prilagođavanja ograde objektu i stvaraja novih modela, te se ovaj dio odlukr ne čini baš lakim.

Materijali

Svaka ograda sastoji se od: okvira, rukohvata i popune.

Ening pametna energija

Okvir se najčešće izrađuje od kutijastih i/ili cjevastih profila različitih dimenzija, po želji kupca,a u pojedinim slučajevima se i za okvir mogu koristiti puni firiketi (izraz za kvadratni puni čelik, može se nazvati i “odlivak”). Najčešći promjeri okvira koji su zastupljeni jesu kutijasti profili 30×30 i 40×40.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Rukohvati se izrađuju u nekoliko dimenzija i oblika u metalnoj varijanti, dok se za enterijere može upotrebljavati i drveni rukohvat.

Popuna je dio koji se najviše razlikuje od modela do modela i može biti od vertikalnih klasičnih firiketa do najzahtjevnijih baroknih ukrasa. Nebojša se nadovezuje i kaže da je naravno to dio koji iziskuje najviše rada i truda i u konačnici utiče na formiranje cijene koštanja određenog modela ograde. Za popunu se koriste puni firiketi, i to 12×12, 14×14 i nešto rjeđe 16×16.

Izrada ograde

Nakon odabira modela, uzimaju se mjere i pravi se specifikacija materijala neophodnog za izradu onog što klijent želji. Kada stigne u radionicu, materijal je potrebno prvo temeljno očistiti i odmastiti od zaštitne fabričke masnoće i ostalih prljavština.

Jako je bitno da materijal koji se koristi ne bude oksidirao tj. zarđao.

Kutijasti profili i puni firiketi se kupuju u šipkama od šest metara, i dalje zavisno od potrebnih dužina režu/spajaju/obrađuju.

Nebojša: “Nakon detaljnog čišćenja se nanosi zaštitna antikorozivna farba i nakon sušenja iste, materijal se može upotrebljavati u procesu izrade ili privremeno uskladištiti. U procesu izrade kovanih ograda, ukrasni elementi se dobijaju tako što se puni firiketi zagrijavaju na kovačkoj vatri, a zatim užareni komadi obrađuju pomoću mašinskog čekića, šablona i ručno, da bi se dobio željeni oblik.

i ponovno dodaje.. “Kad su pripremljene sve komponente, pristupa se sastavljanju ograda. Sastavi se vare pomoću aparata za zavarivanje. Jako je bitno da su varovi precizni, puni i kvalitetni. Nakon toga, pristupa se brušenju, a zatim i poliranju varova/spojeva. Sve spojeve je potrebno očistiti i u tom procesu se koriste čelična četka i brusni papir.

Nakon mog pitanja kako se finalni proizvod štiti od korozije, Nebojša se nadovezuje još jednom: “Sljedeći proces je farbanje zaštitnom antikorozivnom bojom. Da bi se kovana ograda detaljno zaštitila od korozije na svim spojevima, a koji su inače najkritičnije zone za pojavu korozije, nanosi se ručno četkom antikorozivna zaštitna temeljna boja u DVA nanosa, a zatim još jedan nanos kompletne ograde farbanjem pomoću kompresora.

Nakon sušenja temeljne farbe, pristupa se završnom farbanju u još DVA nanosa. Za temeljno i za završno farbanje je preporuka koristiti boje na uljanoj i sintetičkoj bazi. Proces rada jeste duži ali samim tim kvalitetniji i dugovječniji.”

Ono do čega sam i sam kao laik došao istražujući jeste da se na tržištu završne boje nude u varijanti 3u1‚, ali da je praksa ipak pokazala da bez kvalitetnog temeljnog farbanja posao nije završen kako treba i da je pojava korozija u bliskoj budućnosti izvjesna.

Završna faza

Po završetku farbanja i sušenja pristupa se privremenoj fizičkoj zaštiti korišćenjem streč folije koja sprečava da se kovana ograda isprlja i ošteti tokom transporta, ugradnje ali i ostalih radova na gradilištu.

Montaža

Da bi montaža bila izvedena kako treba, potrebno je da je jedan od preduslova urađen dobro – uzimanje preciznih mjera u samom startu.

Za fiksiranje se koriste samozatezajući ankerni šarafi raznih debljina i dužina u zavisnosti od potreba na licu mjesta.

Više puta se naravno provjerala libela, kako bi i ono najoštrije oko, bilo zadovoljeno.

Proces izrade kovane ograde je dugotrajan i zahtijeva dosta odgovornosti, posvećnosti, umijeća, kreativnosti i svega ostalog.

Pozicije koje smo pokrili

Nekoliko je pozicija, koje smo uljepšali kovanom ogradom.

Prednja terasa

Francuska terasa

Dvorišna terasa

Ulazni trijem

Pozicija od koje smo odustali

Stepenište i ograda na stepeništu su pozicija gdje nerijetko ide takođe kovana ograda, mi smo se pak odlučili da uz pomoć budućih partnera iz Rožaja, uradimo gazišta, rukohvat i ogradu od drveta.

O takvom nekom enterijeru i sanjarimo. 🙂


Cijena kovane metalne bravarije

Cijena kovane ograde se sastoji iz tradicionalnih materijala i ruku.

Generalno, aktuelna cijena kovane ograde kreće se od 120e po m2. Naša je bila 140e po m2, iz razloga što smo htjeli zbog masivnost pune firikete od 14×14 umjesto 12×12 koji su nekako djelovali tanki.

Kovana ograda

Kovana ograda, u svom rasponu cijena, ide i do 270e po m2, za one unikatne sa puno specifičnosti.

Ono što me prijatno iznenadilo jeste dostavljanje fakture i ekonomski patriotizam odnosno plaćanje poreza državi u kojoj živimo i koju zajednički stvaramo.

Sve u svemu, kovana ograda nas je izašla 1,830e.

Kalkulator izgradnje kuće – Promo

Ovoga u Predmjeru i predračunu, čini mi se da nije bilo. Međutim, ovu kategoriju sam naravno uvrstio u svom kalkulatoru za izgradnju kuće, koji sam kreirao za sopstvene potrebe i koji možete kupiti od mene i na taj način sponzorisati blog i izgradnju kuće.

Cijena kovana ograda

Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim skoro 3 godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

Tu je i Patreon, gdje možete podržati već i iz udobnosti svog doma - klikom OVDJE.
Fundraising Crna Gora

1 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like