Prvi zemljani radovi na placu – konačno!

Zemljani radovi Trend inzenjering Podgorica

Subota 17. jul 2021 godine biće zapisana kao datum kada su započeti prvi – zemljani radovi na placu u Lalevićima u Danilovgradu. Lagao bih ako kažem da me nisu spucale emocije, i da neka iskra nije zaigrala u oku. Da se konačno nešto konkretno, opipljivo i fizički vidljivo dešava, posle godina sanjaranje i duže od godine dana vođenja ovog bloga.

Tragajući za licenciranim gradjevinskim firmama iz Crne Gore, koje kada za to dođe vrijeme mogu biti unajmljene za izvođača radova, put me je između ostalog poveo i u Trend Inženjering iz Podgorice. Izuzev riječi o grubim građevinskim radovimasivoj fazi, gdje sam imao priliku da predočim čitavi projekat, tema razgovora bila je i današnji tekst – zemljani radovi! 🙂

Saradnja je dakle – dogovorena.

Dopuna iz 2023. godine – Kreirao sam Patreon i Ukoliko vam se dopada blog koji pišem već 3 godine, možete me podržati kako bih uspješno nastavio priču na pravi način. Hvala! patreon.com/user?u=38454621

Blog o gradnji kuće - Patreon

Zahvalnica

Posebnu zahvalnost, prije nego li napišem više, moram ovim putem da iskažem zbog profesionalnosti, ozbiljnosti i odgovornosti svih, počevši od izvršnog direktora kompanije Srđana Nenadovića, preko inženjera do radnika koji su fizički rukovali sa bagerima, gdje dok ih čovjek gleda, djeluje mu kao da je to najlakši posao na svijetu. Eto, sa takvom lakoćom je to izgledalo.

Više o kompaniji Trend Inženjering možete pročitati i ovdje – u zasebnom tekstu na blogu – Gradjevinske firme Podgorica Crna Gora.


Koji zemljani radovi su u pitanju?

Kako i dalje nismo u prilici da započnemo gradnju kuće (ako ćemo već legalno 🙂 ), odlučili smo da uradimo što više pripremnih radova na placu. Za logičan početak – zemljani radovi bili su ti od kojih se moralo početi. Iskopi i nasipi primarno.

Naime, prije nešto više od godinu dana, tačnije 4. juna 2020, pisao sam tekst ODAKLE POČETI KOD GRADNJE KUĆE, koji je itekako povezan sa današnjom temom, i dobrodošli ste da ga pročitate ukoliko do sada niste.

Uvod – Odakle početi kod gradnje kuće

Bez idejnog rješenja ili bilo kakvog papira, ipak u glavi sam se igrao sa prostorom i zamišljao gdje bi šta moglo da bude pozicionirano.

Složićete se da je značajam prelaz bio… sa ove slike:

budući makadamski put - zemljani radovi
Iz teksta – Odakle početi kod gradnje kuće

Doći na ovu:

Ening pametna energija
Situacioni plan iz idejnog rješenja kuće

Za ovaj situacioni plan zaslužne su arhitekte iz Podgorice – A12 project, koji su izradili idejno rješenje kuće u Lalevićima.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Preporučujem da pročitate, kako je tekao put prošle godine od izbora arhitekte do izrade idejnog rješenja:

Nadam se da će septembar mjesec donijeti i glavni projekat sa svim fazama, nakon čega ćemo biti u prilici da nastavimo “put” i dođemo u foto finiš, pred početak gradnje kuće.

A sad, ono zbog čega i pišemo današnji tekst..

Makadamski put

Prilazni put za automobile, do pozicije gdje će biti kuća je nešto što mi je prvo bilo na pameti. Cilj je izmežu ostalog, bio i taj da pripremim teren za kamione i kamione koji će dolaziti na plac kada gradnja kuće započne.

Za potrebe našeg projekta vršen je iskop u dužini od 35m, širini od 4m i dubini od 40cm, nakon čega je izvršen nasip.

Mlađi brat – Darko, sjeo da odmori.

I sada u Before-After fazonu…

Ostalo je još da se iskoristi vibracioni valjak, kako bi se utabao put i sve sleglo na pravi način.

Napomena: Namjerno smo ostavili 2m širine od ograde komšija do makadamskog puta, kako bi imalo prostora i za zelenu površinu koju ćemo zasaditi, ali i bužir struje uz put kuda će prolaziti kablovi od stuba do kuće.

Cijena iskopa i nasipa za ovu površinu 35x4x0.4 sastoji se iz “ruku” majstora/građevinske firme i potrebnih kubika tampona. Taj tampon se sastoji iz miksa krupnog kamena, šljunka, greze i malo zemlje. Prostom računicom to predstavlja 56 kubika, međutim iskustvo je takvo da treba uzeti nešto više zbog nabijanja tampona i slijeganja puta. Okvirno to predstavlja oko 10e po kubiku + oko 50e po radnom satu bagera.

Iskop temelja za ogradu

Kao što ste mogli vidjeti na situacionom planu, odlučili smo da se sa ogradom uvučemo 3metra unutar placa.
Nekoliko je razloga za to i njih sam podrobnije naveo u tekstu iz 30. decembra 2020 – KAKO SE PLAC NOSI SA PADAVINAMA? Drenaža, hidroizolacija i ograda…

Iskop temelja za ogradu - zemljani radovi
Betonska cokla će nadam se takođe uskoro biti urađena, kako bi popunili sadašnju iskopanu prazninu.

Iskop za šahtu za vodomjer

Dovođenje vode će biti tema kojoj ću posvetiti zaseban tekst kada sve bude gotovo, gdje ćemo sumirati šta je to sve potrebno, sada iz ugla kada smo završili.
Napominjem da sam 11. novembra 2020 objavio i tekst – PLAN O DOVOĐENJU VODE NA PLAC – Priključak za vodu gdje sam pravio istraživanje na tu temu. Biće zanimljivo napraviti usporedbu narednih mjeseci. Tada iz iskustva.

Kako smo iz Vodovoda Danilovgrad dobili detaljne instrukcije, započete su pripreme. Prvi korak je bio izvršiti iskop potrebne površine na zadatoj lokaciji. Sljedeći korak je betonska šahta za vodomjer.

iskop - šahta za vodomjer
Interesantan sastav zemlje rekao bih.

Imali smo tu sreću da cijev Vodovoda prolazi tik uz plac, stoga će prilično jednostavno biti povezati buduću šahtu za vodomjer sa glavnom cijevi.

Iskop kanala do česme

Prva česma na placu, biće pozicionirana uz pješačku stazu od ograde do ulaza u kuću (možete pogledati situacioni plan iznad u tekstu).

sa lijevog i desnog kraja vidite buduću ogradu, u dnu će biti šahta za vodomjer, u a dužini bager kopa kanal gdje će biti postavljena prva česma na placu.

Inače, sav višak zemlje smo ostavili u dnu placa, jer naravno doći će trenutak kada će nam ista biti potrebna. Izuzetak je zemlja kod kanala do česme, koja će samo biti vraćena prilikom postavljanja cijevi.

Nešto smo morali zaboraviti

Zaboravio sam napomenuti radnicima (valjda od silnog uzbuđenja) da je izuzev pozicije za šahtu za vodomjer, potrebno bilo iskopati (u dubini od 40-50cm) kanal od vodovodne cijevi do buduće šahte, kao i položiti cijev koja će povezati naš vodomjer sa gradskim vodovodom.


Naredni koraci

U narednih nedjelju-dvije se nastavljaju zemljani radovi na placu.

Kako je u nedjelju počela kiše, nije bilo potrebe siliti, te smo sve odložili.

Ostalo je da se uradi:

  • Betonska cokla za ogradu;
  • Iskopati kanal za bužir struje uz makadamski put;
  • Iskopati zaboravljeni kanal za dovodni cjevovod;
  • Betonska šahta za vodomjer.

Dopuna iz budućnosti – Stigao glavni projekat kuće!

Zaključak

Shodno preporukama koje sam dobio, njihovom iskustvu i našem zadovoljstvu kao korisnika, kompanija Trend inženjering definitivno dolazi na pol poziciju, da za (nadam se) nekoliko mjeseci postane izvođač radova (grubi građevinski radovi – siva faza) i partner na projektu zajedno sa generalnim sponzorom kompanijom Novi Volvox i zlatnim partnerom kompanijom Ening.

Ovoliko emocija nisam osjetio još od perioda kada je arhitektonski biro A12 project iz Podgorice uradio idejno rješenje kuće.. Konačno nešto opipljivo što daje impuls i motiviše za nastavak priče, kako mene tako i sve članove porodice.

Naravno, u iščekivanju glavnog projekta sa fazama od strane arhitekata, nastavku radova na placu od strane Trend inženjeringa, te potencijalnih novih partnera na blogu, srdačno vas pozdravljam (ovo zvuči kao email). 🙂

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like