Limarski radovi – Bitna mjera zaštite

Limarski radovi Crna Gora Podgorica

Novogodišnji period je prošao vrlo lijepo i neophodan odmor je dobrodošao prije svega sa psihičke strane. Radovi na kući su usporili, zbog čekanja nekoliko faza koje vuku jedna drugu. U toku su pripreme za hidroizolaciju temelja o kojima ću pisati u budućnosti kada se završe, dok će sada biti riječ o temi koju takođe dugujem već neki period – limarski radovi.

Uvod

Faza koja se naslanja na grube građevinske radove, i nerijetko čak i biva dogovorena u sklopu grubih radova, u našem slučaju bila je zasebna, te otud i – limarski radovi, u današnjem tekstu.

Bila je to faza koja mi je izazvala dosta glavobolje, iz razloga što sam ljetos dobio korektnu ponudu od jednog limara i bio lijen da tražim dodatne. Ispostavilo se da, kada je taj čovjek došao da uzme mjere (faktički približno istih dužina) na izvedenom stanju, dao je ponudu gotovo dvostruko veću.

Tada je uslijedila trka sa vremenom i potraga za nekim ko će dati korektniju ponudu, sa rokom isporuke koji je pristojan.

Bilo je tu dosta dobrih limara, za koje sam dobio preporuke sa više strana, međutim ili bi bilo prebukirani poslom ili bi davali ponude koje su bile van domašaja našeg predviđenog budžeta za ovu fazu.

Iz razumnih razloga, sklonio sam brojeve telefona svih.

Predmjer i predračun – Limarski radovi

Još tokom ljeta 2022. godine, pisao sam tekst Predmjer i predračun, koji ukoliko vam je promakao, imate ga priliku pročitati na ovom linku.

Kada su u pitanju Limarski radovi, očekivale su nas sljedeće “pozicije”:

 • Horizontalni oluci rš 62, u dužini od 41 metar;
 • Vertikalni oluci u dužini od 34 metra;
 • Atike rš 42, u dužini od 96 metara;
 • Iksne u dužini od 89 metara;
 • Uvale, dva komada;
 • Bakarna lula, dva komada;
 • Opšivka dimjaka, dva puta.

Tu su takođe i ventilacione kape, koje ćemo (nadam se) izvesti na drugačiji način. Koliko sam shvatio to bi trebao biti kanalizacioni odušak.

Što se predračuna iz predmjera tiče, ovdje se radi o iznosu od 4,000 EUR bez PDV, za sve stavke.
Blog o gradnji kuće - Patreon
Možete postati Patron, klikom ovdje.

Ukoliko vam se dopada blog koji pišem već 3 godine, možete me podržati kako bih uspješno nastavio priču na pravi način. Hvala!


Radovi iz tri faze

Spoznaja da u predmjeru i predračunu nemam navedene stavke za padove u koritu krova (cementna košuljica) i hidroizolaciju krova, bila je bolna. 🙂 I to su bili troškovi u fazonu naknadnih radova sa kojima sam morao da se pomirim.

Pripremni radovi

S obzirom na to da su predmjerom predviđene bile samo 2 bakarne lule, to valjda znači da su planirana samo dva otvora za protok vode sa krova, što tehnički i nije moguće i mora da je došlo do neke greške. Tim prije što je dužina vertikala oluka iz predmjera bila približno dobra stvarnom stanju.

Ening pametna energija

Zbog svega, morao sam sjesti sa nadzorom i izvođačem, kako bi se identifikovale najbolje pozicije gdje treba napraviti otvore i ka njima sprovesti padove i zatim hidroizolaciju, i zatim sve pokriti limom koji će voditi kroz njih.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora
Limarski radovi - bušenje otvora za bakarne lule

Bušenje otvora

Luka Perazić, čija je firma zadužena za sve vodovodne radove, pritekao je u pomoć kako bi se napravili otvori na tim mjestima.

Limarski radovi - Moj povratak na selo - Mišo Savovic

Cementna košuljica – Padovi u koritu krova

Zbog prilično velikih dužina, napravljen je dogovor da padovi sa sredine vode ka dva kraja, gdje su pozicionirani otvori.

Moram priznati da me zaboljela cijena, jer se isti računaju po dužnom metru, i u startu dužine koje su mi rečene mislio sam da se odnose na cijeli krov (i gornji i donj). Bolno je saznanje bilo da je donji krov tada bio izuzet u ponudi izvođača i da je trebala dodatna doplata i za njega.

Šta je tu je. :) Aspekt zaštite od vlage je nešto čime posvećujem dodatnu pažnju, s obzirom da sam se, žargonski rečeno "podigao" u stanu na poslednjem spratu pod pločom - na kojem je "točilo".

Hidroizolacija

Sika i samo Sika.

Sika 152, po mom skromnom mišljenju ubjedljivo najbolja na tržištu, je dvokomponentna hidroizoloacija na cementnoj bazi.

Jedan džak nam je pretekao bio i biće iskorišćen uskoro kada se bude radila vertikalna hidroizolacija temelja.


Uvale – jedina obaveza izvođača

Kada sam “pogađao” grube građevinske radove, u to nisu bili uračunati limarski radovi izuzev uvala koje moraju ići na mjestima gdje su lomovi, a ostalo je na investitoru, da li i kako želi da zaštiti dodatno limom kuću.

Prilikom postavljanja crijepa, na mjestima gdje postoje lomovi, potrebno je postaviti – uvale. Uvale su limeni pokrivači koji se postavljaju na tim mjestima, kako bi dodatno zaštitili krov od prodora vode.


Prva faza

Kuća ima jedan veliki glavni krov na dvije vode, sa malim isturenim dijelom gdje se račva na četiri voda. Takođe, iznad prizemlja postoje i mali krovovi, jedan iznad ulaznog trijema, i drugi sa dvorišne strane koji ima i bočne dodatke.

Limarija krova Podgorica
Rubni djelovi crijepa čekali su podvlačenje limom uz atiku, a zatim i dodatno iksne.

Kako su krovovi etapno rađeni, cilj je bio prvo da se limarski radovi završe na velikom krovovu, gdje je crijep već većinski bio postavljen.


Bakarne lule bile preskupe

Kako imamo čak 12 otvora za oluke (po predmjeru stojala 2), bilo je malo skupo platiti svaki čak i do 60 EUR, koliko su išle ponude limara, i morali smo naći način za efikasno optimizovanje.


Problem je bio uteliko veći zbog “neplaniranih” još tih deset otvora, što pomnoženo sa 60 je pravilo problem za naš skroman budžet. Neminovno je bilo traganje za optimizacijom.


Stavljena PVC cijev.

Ova podfaza se mogla podvesti i pod pripremne radove, ali sam je ipak svrstao ovdje. Naime, umjesto skupih bakarnih lula, stavljena je PVC cijev u adekvatnoj “fi” širini, koju je potrebno bilo umetnuti prije rađenja košuljice sa padom (koja usmjera vodu ka njoj) i zatim preko dva sloja hidroizolacije.


Atike i Iksne

Kako kuća ima i betonske atike kao prirodnu fizičku i vizuelnu branu za donji dio krova, tako smo trebali da limom isti prekrijemo i napravimo korito od lima, čime ćemo svu vodu sa krova odvodima slati u zemlju (a kasnije u budućnosti i drenažnim kanalima još dalje od kuće).

Kao što možete uočiti, tu su već otvori, gdje je stavljena PVC cijev. A na spratnu je i produžena, da ne bi sipala direkt u terasu gore. I tako će i ostati kao privremeno rješenje do postavljanja fasade i vertikalnih oluka.

Horizontalni oluci

Horizontalni oluci bivaju svojevrsna korita koja su sa jedne strane spojena sa limom koji je podvučen ispod prvog reda crijepa, a sa druge strane sa atikom koja prekriva betonski dio krova.

Horizontalni oluci korita limarija korva
Prvo su umetnuti horizontalni oluci, podvučeni ispod crijepa, a zatim je i atika pokrivena limenom, što se vidi na slici iznad.

Druga faza

Završetkom limarije na gornjem krovu i samom izradom donjih krovova moglo se pristupiti istim aktivnostima i tu sada, prije nego li su nas nove kiše uhvatile.

Naslovna slika upravo "nosi" izvedene radove sa krovova pored terase. Tu se vide horizontalni oluci i atike.


Opšivanje dimnjaka

Za pravljenje dva dimnjaka morali su se bušiti otvori u atiki sa bočne strane za jedan, i po sredini krova za drugi.


Sve je to stvorilo opasnost od prolaska vode zbog čega je bilo neophodno da limar izvrši opšivanje dimnjaka. Ono nas je izašlo 50 EUR po komadu.


Hidroizolacija dimnjaka koja me čeka?

Iz opravdanog straha od vlage, razmišljam o tome da poručim iz Sarajeva jednu posebnu smjesu koja se namaže po linijama spojeva, i koja se posle par sati na tim mjestima gumira i stvara neprobojnu branu za prodor vode.


Iako je baš velika visina da bih se sam peo oko dva dimnjaka i mazao? 🙂


Ostali još vertikalni oluci

Okvirno 39 metara dužnih, čija je cijena otprilike 10e po metru dužnom.

Imam trenutno dilemu da li da budu limeni klasični ili pak da se PVC cijevi produže i da bude sakriveno unutar fasada. Svaka od opcije ima svoje prednosti i mane i naredni period će dio glavobolje ići i vezano za tu temu.


“Koliko su para” Limarski radovi?

Žargonski govoreći, jer takav vokabular koristi većina onih koji se bave ovim poslom, napravio sam uvod podnaslovom. 🙂

Bez vertikalnih oluka, sve je stajalao okvirno 2,900 EUR, i kada se uračunaju i oni, činjenica je da će se probiti budžet koji smo planirali na ovoj poziciji.

P.s. Ko nam je radio Limarske radove?
Iskreno – Ne znam ni ime firme. 🙂


Dobio sam preporuku izvođača, nakon što sam mu se požalio da sam kontaktirao 10 limara i ili su bili preskupi ili bih morao da ih čekam mjesecima. Ovaj gospodin Dragan je ispoštovao sve rečeno. Nije bio zainteresovan za bilo kakvu saradnju preko bloga, naravno nadao sam se da možemo ponešto i uštedjeti i na taj način. Ipak moraćemo pokucati na neka naredna vrata, za te želje.

p.p.s. Jedna od drugih ponuda koju smo dobili, a koja mi je privukla pažnju zbog posvećenosti limara, bila je pisana i, šta više, ručno crtana na papiru. 🙂

Ponuda - Limarski radovi
Ipak kako cijena nije bila konkurentna ( i to samo za veliki krov, bez onih iznad prizemlja, kao i bez vertikala).. bio u obavezi da se ljubazno zahvalim i nastavim potragu dalje.

Ko želi da sazna više o tržišnim cijenama radova, na sajtu Daibau.rs u podsekciju za Limariju krova imate dosta korisnih informacija.


Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim skoro 3 godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

Fundraising Crna Gora

Dopuna iz 2023. godine – Kreirao sam Patreon i Ukoliko vam se dopada blog koji pišem već 3 godine, možete me podržati i na taj način kako bih uspješno nastavio priču na pravi način. Hvala! patreon.com/user?u=38454621

0 Shares:
2 comments
 1. Moje poštovanje Vašoj posvećenosti gradnji doma i želji da se to iskustvo sačuva u blogu i nesebično podeli sa drugima koji planiraju da se upuste u slično – Bože zdravlja kod mene naproleće 🙂

  Jedno pitanje, nije iz limarskih radova ali ovde mi je palo na pamet, pošto videh letvice od krova, a čini mi se ne videh tekst o građi, zaštiti i sl. čime je rađena zaštita drvene građe s obzirom da vidim da su letvice zelenkaste, pretpostavljam od zaštite. Hvala.

  1. Pozdrav Đorđe, sa srećom nek vam bude početak radova i spremite dobro živce. 🙂

   što se pitanja tiče, u pitanju je pojam po imenu impregnacija drveta gdje se drvo popriličan period drži u specijalnim predviđenim bazenima za tu namjenu. Doprinosi značajno kvalitetu i dugovječnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like