Hidroizolacija temelja – II dio priče

hidroizolacija temelja

Ko čita moj blog, sigurno da se sjeća i prvog dijela teksta gdje sam podijelio svoje oduševljenje čovjekom u pravom smislu te riječi, Batom Velimirovićem, čija je poznata ekipa obavila hidroizolaterske radove na kući, kako unutra tako i spolja. A o čemu pišem sada, i s toga – hidroizolacija temelja je današnja tema bloga.

Za slučaj da vam je tekst promakao, možete ga pročitati klikom ovdje - Hidroizolacija prvi dio - kupatilo, terase i prizemna ploča.

Rad na zaštiti temelja, trajao je čitava tri dana. Sastojao se iz nanošenja fasadnog ljepila za spojeve, hidroizolacione mase, lijepljenja trake po spojevima, ponovnog nanošenja mase a zatim i poslednjeg dana kada se stavljala čepasta folija.

Preteča ovom koraku

Temeljno kopanje oko temelja i čišćenje, bilo je potrebno izvesti kako bi se stekla mogućnost da na ovaj način zaštitimo kuću.
Kako majstori nije da nisu bili nemarni, tako se svašta od građevinskog otpada moglo naći u toj zemlji oko kuće koju smo mjesecima porodično kopali mic po mic i čistili, uključujući i mnogo siromašnog betona koji se prosipao okolo tokom betonaže,a sada morao lomiti nerijetko i ćuskijom i sklanjati..

A kad su se malo zasukli rukavi…

Posebno je trebalo obratiti pažnja oko cijevi za vodu i kanalizaciju kao i oko bužira za struju gdje se moralo nerijetko i prstima polako uklanjati slojevi…

Vrijedilo je!

Priprema podloge za hidroizolaciju

Na moje iznenađenje jer se prvi put susrijećem sa ovim aktivnostima, odgovorio sam brojnim pitanjima kako bih se bolje upoznao sa materijom, ali i cjelodnevnim praćenjem aktivnosti poput djeteta kojem je nova igračka privukla pažnju.

Još tokom sive faze izgradnje kuće odnosno grubih građevinskih radova, kada je počelo zidanje kuće napravljen je “prekid” između ploče i blokova, kako bi se spriječio prodor kapilarne vlage ka gore. E sad, ovo pišem iz razloga što je ta traka ostala da “viri” izvan i morala se kidati kako bi se došlo do samih ivica spojenog zida i bloka. Takođe, znajući da je kuća skeletne konstrukcije očekivano je bilo da isti ti spojevi budu daleko od idealnih i da tu bude šupljina i neravnina koje je trebalo na neki način “zakrpiti”.

Upravo koristeći fasadno ljepilo, popunjene su sve praznine i trebalo je pustiti da prođe nekoliko sati kako bi se smjesa sjedinila na zidu i stvorila pretpostavku da preko toga cijelom dužinom možemo nanijeti i prvu ruku hidroizolacije.

hidroizolacija temelja

Prva ruka – hidroizolacija temelja

Nakon što su istu mikserom sjedinili sa dovoljnom količinom tečnosti, četkom je pristupljeno prvom mazanju betonskog zida kao i spojeva sa blokovima, čime je ukupna visina bila skoro 1,5m

hidroizolacija temelja

U lijevom dijelu slike se vidi “krpljavina” nedostataka. 🙂

Ening pametna energija

Sušenje

Dobrih 24h je potrebno da bi se postiglo puno svojstvo nanesene mase prve ruke. I ono je dan kasnije izgledalo ovako:

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora
hidroizolacija temelja

Vidi se i blago izblijeđela boja..


Hidroizolacione trake za spojeve + Druga ruka


Čepasta folija kao dodatna hidroizolacija temelja

Takozvana mehanička zaštita temelja je upravo čepasta folija koja je bila cjenovno skromna a suštinski ogromna dodatna zaštita kuće.

“Čepasta folija, zove se još i površinska membrana, pravi se od polietilena velike gustine. Otporna je na pritisak i vodonepropusna je. Čepovi, zapravo ispupčenja na površini folije, stvaraju određenu i ujednačenu distancu koja kao “međusloj” štiti određenu površinu. Ova se membrana koristi za hidroizolaciju temelja i upornih/potpornih zidova, spojeva fasade i tla kao i za grede na visini.”

Doduše bila su dva velika problema. Trebalo je transportovati. 🙂 i Drugo, trebalo je postaviti jer nije nimalo laka za upotrebu.

Čepasta folija

Jedna je (jedva) stala unutra, a druga je morala ovako biti zakačena. 🙂

Čepasta folija

Kasnije.. dvijema slikama iz budućnosti, pokazujem kako će ono zapravo da izgleda. 🙂

Bager o kojem ću tek pisati, nasuo je zemlju i “priljubio” čepastu foliju uz temelje stvarajući joj postojanost, čime je dobila svoju sada punu svrhu, da sprečava prodore vlage da uopšte dodirne već hidroizolovani temelj.

I druga slika, kada je tampon već postavljen i utaban kada se krenulo sa postavljanjem ivičnjaka i behaton pločnika. Dok u pozadini vidimo čepastu foliju. 🙂 O gorepomenutom bi trebalo da pišem već u narednih nedjelju dana. .)


Riječ dvije o ovoj temi

Kao neko ko se, žargonski rečeno, “podigao” u stanu gdje je bilo vlage dosta, tako je taj neki strah ostao urezan zbog čega dodatnog opreza nikad nije bilo dovoljno kada je gradnja kuće bila u pitanju. Upravo zato je i dodatna pažnja usmjerena bila na aspekte kao što su:

  • više od 1m izdignutost kuće;
  • betonska cokla umjesto zidane od blokova;
  • cjelovita hidroizolacija temelja i cokle;
  • Čepasta folija;
  • izdizanje zemljom i nasip tampona;
  • trotoari oko kuće (uskoro tekst)
  • kanalice kroz trotoare koje odvode vodu iz oluka sa krova (o kojima ću takođe pisati uskoro);
  • izdizanje nivoa zemlje oko trotoara, kako bi se napravio dodatno uzvišenje u odnosu na ostatak placa (rad u toku).

Jeste da voda uvijek nađe put, ali nadam se da sam joj uspio doskočiti. 🙂

Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim već duže od tri godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like