Grubi građevinski radovi završeni! – Siva faza kuće

Grubi građevinski radovi Podgorica Danilovgrad Crna Gora

Posle nekoliko mjeseci rada, i zvanično su gotovi grubi građevinski radovi. Veliku zahvalnost dugujem Goranu Vukoviću, čija “Gradjevinska firma GSV” iz Podgorice je radila našu kuću, u ovoj – sivoj fazi.

Dug put

Dug je put bio od kačketa, kratkih rukava i potamnjelih ruku od sunca, do obavezne kape na glavi i jakni zbog zime koja je na vratima. Jedno takvo ljeto i čitava jesen, obilježili su naše živote, jer se baš tada počela graditi kuća, gdje ćemo Bože zdravlja živjeti i podizati porodicu.

Dopuna iz 2023. godine – Kreirao sam Patreon i Ukoliko vam se dopada blog koji pišem već 3 godine, možete me podržati kako bih uspješno nastavio priču na pravi način. Hvala! patreon.com/user?u=38454621

Blog o gradnji kuće - Patreon

Grubi građevinski radovi

Na linku – Hronološki prikaz svih tekstova možete pročitati kako su tekli naši grubi građevinski radovi.

Grubi građevinski radovi
Od obilježavanja kota sa Geodetom i zemljanih radova…
Stubovi i grede
Preko stubova i greda…
Grubi građevinski radovi
Do poslednjih radova na placu kada su u pitanju grubi građevinski radovi.

Planovi vs realnost

Neka prva ideja, bila je da će grubi građevinski radovi trajati dva i po, do tri mjeseca, dakle do kraja septembra ili do eto druge polovine oktobra.

Ipak, više razloga uticalo je na to da se čitava priča malčice prolongira i oduži, ali i to je imalo svoju čar.

  • Kako smo startovali 19. jula 2022, godine, zatekle su nas paklene vrućine, zbog čega je moralo pametno pristupiti svemu, zbog osjetljivosti betona na vrućinu. (I opet nisam uspio da izbjegnem sunčanicu, i to u dva navrata…) Dinamika je bila sporija u tim trenucima, a bilo je i dana kada se nije radilo.
  • Svečevi. Nepisano pravilo kod majstora je da se ne radi na svečeve, a i mi sami kao pobožna porodica, htjeli smo da ispoštujemo sve te datume.
  • Kišna sezona. Sa kraja oktobra odnosno početka novembra počela je da nas prati kiša koja se zadržala evo skoro do dana kada pišem ovaj tekst. U međuvremenu smo stigli da završimo krov, što je bilo najbitnije od svega.
  • Opravdano odsustvo glavnog majstora, koji je bio vezivno tkivo sa jedne strane direktora Gorana, glavnog inženjera Aca i nadzora Marijane, i sa druge strane ostalih radnika.
Grubi građevinski radovi
"Sreća je lepa, samo dok se čeka,
 dok od sebe samo nagoveštaj da." 
Desanka Maksimović

U novembru, biće u decembru

Željkosamardžićevski bih se našalio sa onim mojim planovima u glavi, da ću staviti prozore već sredinom oktobra, završiti malterisanje u novembru a staviti fasadu u decembru. I iskreno, drago mi je što nisam žurio, i što će sve nastaviti svojim tokom, polako i kako treba.

Sadašnji cilj je da uselimo Bože zdravlja jula ili avgusta 2023. godine.


Zahvalnost Goranu

Naš prvi susret desio se tokom juna, kada sam bio u potrazi za izvođačem radova. Kako nije bilo lako niti dogovoriti niti steći povjerenje u nekog, tako sam se obratio za savjet rođaku Nebojši Đuranoviću, inženjeru i profesoru na građevinskom faktultetu.

Goran Vukovic izvodjenje grubih gradjevinskih radova

Osjećaj da se javim Nebojši, bila je prava stvar jer me usmjerio na Gorana Vukovića kojem sam se obratio i za naš prvi susret imao sam samo jednu rečenicu – “Kao da sam upoznao nekog starijeg, iskusnijeg sebe, za tamo negdje 30 godina“.

Ipak nije teklo glatko, jer posle poslatog predmjera i predračuna, rečeno mi je da je realna cijena za nekih 15,000eura veća nego što smo mi u mogućnosti da se isprsimo.

Na moju molbu da sa stručnog aspekta sagledaju projekat u nadi da ponešto možemo optimizovati kako bismo se uklopili, naišao sam na značajnu pomoć Gorana, Aca i ostalih njegovih inženjera pri čemu je kasniji stisak ruke bio neminovan.

Ening pametna energija

Nisam ni želio više da tražim ponude drugih izvođača, a trka sa vremenom, zbog kredita i svega je mogla da počne.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Jedan čin iz dva dijela

Znate kako to ide sa bankama, te ovaj odbor te onaj, te ovaj potpis, te ovaj dokument, te još ova potvrda i tako se došlo do kašnjenja a radovi već krenuli…

Goranovi majstori su uveliko krenuli sa radovima dok smo mi bili bitku za dobijanje kredita za izgradnju kuće, gdje je Goran faktički na povjerenje krenuo sa radovima jer smo u startu imali samo za avans, prilikom potpisivanja ugovora.

Ključni trenutak desio se negdje početkom avgusta (ranije sam najavio Goranu da očekujem isplatu kredita oko 15.avgusta), kada sam shvatio da kredit neće biti u predviđenom roku i pomirio sam se sa tim da ćemo stati sa radovima, što je negdje bilo i realno, do isplate kredita.

Ipak, da Goran ne bi bio Goran, ni ja ovo danas ne bih pisao u znak zahvalnosti. Naime, podigao je sam keš kredit na ime firme, kako radovi ne bi dodatno trpili i kako bismo nastavili istim tempom, čime me je kupio, ako se to tako može reći.

Koliko bi još izvođača, i uopšte ljudi, to uradilo?

Iskrena preporuka za njega i njegovu firmu.

Danas je moj odnos sa Goranom takav da možemo da se našalimo kao drugovi, ali i da se posavjetujem sa njim, kao što bih i sa roditeljem. 

Šah je jedini uspio da me nauči strpljenju

Od jednog nestrpljivog dječaka kojem je bilo luksuz da čeka, godine su trebale da prođu da bih se naučio tom nekom čekanju. Pogotovo kada ima obrise Godoa

Naravno, doprinijelo je to što sam postao otac, doprinijelo je i iskustvo čekanja pravog posla, doprinijelo je iskustvo prikupljanja dokumentacije za legalnu izgradnju kuće, i više od ičega šah. Šah koji sam tek počeo da igram prije nepune dvije godine, i uspio da pređem već zadovoljavajući put, ka još jednom životnom cilju koji sam ispred sebe postavio.

Ovako mi je svaki dan relativno lako pao. Kao i sada dok čekamo prozore i vrata od VHM-a iz Nikšića. 🙂

Šta dalje nakon što su gotovi grubi građevinski radovi?

Svojim malim šapicama je ugazila u tek betoniran prag, koji je još uvijek bio svjež, ispred budućih ulaznih vrata našeg doma. Eto i malo neke lijepe simbolike.

Jedan od prvih sljedećih koraka je napravno i fizičko zatvaranja kuće, kroz postavljanje ulaznih vrata, prozora, balkonskih vrata, roletni… Nakon čega ćemo moći polako da počnemo da radimo grubu ruku vodoinstalacija i elektroinstalacija te postavljanja bakarnih cijevi za multi split, nakon čega napadamo mašinsko malterisanje. 🙂

U međuvremenu su se odradili i limarski radovi (ostali još vertikalni oluci) i taj tekst sam ostao dužan što ću nadam se brzih dana završiti.

EDIT iz januara 2023 - tekst za Limariju krova - https://mojpovrataknaselo.me/pripreme-i-planiranje/kako-do-kredita/limarski-radovi-bitna-mjera-zastite/

P.s. Vamos vamos Argentina, vamos vamos a ganar!!!! Tercera je stigla u Buenos Aires i vaskoliku Argentinu, na jednu veliku sreću i zadovoljstvo moje malenkosti, a mogu tek misliti koliku ludih Argentinaca.

Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim već duže od dvije godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

Fundraising Crna Gora
0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like