Kako se plac nosi sa padavinama? Drenaža, hidroizolacija i ograda…

Kako se plac nosi sa padavinama? Drenaža, hidroizolacija i ograda...

Ovaj tekst možda najprije može biti od koristi onima koji osim što razmišljaju o izgradnji kuće, planiraju i kupovinu placa. A jedno od glavnih pitanja koje se postavlja kada je zemljište u pitanju jeste da li “plavi”, i da.. ovo je najbolji period za kupovinu placeva u Crnoj Gori. Pogotovo onih koji se nalaze u ravnicama i/ili u blizini rijeka.

Izgled placa danas 30.12.2020

Kako nam se plac nosi sa velikim padavinama
Nakon velikih padavina u Crnoj Gori i pogotovo u Danilovgradu, postoji povećana opasnost od poplava.

Stvarni uvid u pad koji nije toliko vidljiv golim okom, imao sam prilike da uočim nakon dostavljene geodetske podloge prije nekoliko mjeseci kako bi nakon toga i arhitekte iz A12 project mogle da započnu izradu idejnog rješenja kuće. Na ovom tekstu možete pročitati više kad je geodetska podloga u pitanju na mom blogu. Dodatno, na jednoj od slika ispod vidjećete idejno rješenje iz ptičje perspektive sa brojevima, koji ukazuju na visinsku razliku odnosno pad/uzvišenje.


Kako se može zaštiti plac prije ili posle izgradnje kuće?

Ukoliko već posjeduje plac, drenaža terena je pravo rješenje. Iskoristiću jednu od fotografija pozamljenih” sa interneta kako bih ilustrovao misao.

Drenaža terena u suštini predstavlja odvođenje vode i isušivanje tla.

Arhitektonski biro PodgoricaA12 project

Pravilo je da se drenažni kanal pravi oko temelja objekta, i taj je kanal namenjen oticanju kišnice, to jest odvođenju atmosferske vode dalje od kuće. Odvođenje kišnice počinje na krovu koji je najpre i prima, i to pomoću oluka kroz koje prolazi do šahtova i peskolova na tlu, odakle odlazi u podzemnu mrežu koja služi tome da voda ne „nasjedne“ oko kuće. Drenažna cijev se postavlja 0,5 do 1 m dalje od zidova objekta, na približno istoj dubini kao i temelj. Prije same izgradnje kuće, oko mesta temelja kopa se kanal za postavljanje drenažne cijevi i on mora biti dublji od projektovane donje linije temelja. Potom se na dno kanala sipa granulat ili frakcija koji će činiti drenažni sloj i postavlja se geotekstil; preko toga se sprovodi drenažna cijev i to pod određenim uglom kako bi voda oticala prirodnim padom.” – cijeli tekst možete pročitati na sajtu Daibau.rs, kako se pravi prije izgradnje kuće ili pak kao naknadni rad u budućnosti.

Na Wikipedia sajtu imate poseban tekst o drenaži terena koji bi predložio da pročitate, ukoliko vas ova tema na bilo koji način tangira.

Svakako, odluka koja iziskuje novac u startu danas može izgledati kao trošak, ali sa godinama koje dolaze pokazaće se da je u pitanju investicija.


Ograđivanje placa

Ukoliko niste u toku sa idejnim rješenjem kuće u Danilovgradu možete ga pročitati na linku OVDJE. 

Jedna od stvari koje planiramo da uradimo nakon što kuća bude izgrađena jeste i betonska ograda. Ukoliko primjećujete na slici, ograda je povučena nešto oko 3 metra ka unutra, i za to postoji nekoliko razloga.

Prvi razlog – širenje puta Pažići (Danilovgrad) – Glava Zete, što će u nekom trenutku u budućnosti doći, i zbog čega bi imali glavobolje tada ako se sad ne bude razmišljalo unaprijed.

Drugi razlog – mogućnost da imamo dodatna parking mjesta ispred kuće, kako bi u slučaju većeg broja posjetilaca, svi automobili gostiju mogli da budu nesmetano parkirani.

Ening pametna energija

Treći razlog – koji najviše tangira današnji tekst jeste i blagi pad zemlje na prednjem dijelu placa (na naslovnoj slici vidite dugačku lokvu po desnoj strani), zbog čega potencijalno akumuliranje vode želim da spriječim povlačenjem ograde ka unutra i betoniranjem prednjeg dijela za potrebe dodatnih parking mjesta.

Četvrti razlog – Možda za neke bezazleno zvuči, ali preglednost puta prilikom izlaska kolima iz dvorišta kuće, kao i lakoća prilaza placu su mi vrlo bitni, i to je dodatna stvar koja je doprinijela odluci da se povučemo ka unutra.

Možda zanimljiv tekst koji sam ranije pisao može biti i – Plan o dovođenju vode na plac – Priključak za vodu i predlažem da izdvojite svoje vrijeme i obratite pažnju kako će izgledati saradnja sa državnim preduzećem Vodovod Danilovgrad.


Nasipanje terena

Kako to slikovito kaže moj kum Aleksa Bigović, ograđivanje placa betonskom coklom je level 1 mjera zaštite, nasipanje zemljom (20-30cm) level 2, dok je podizanje nulte ploče kuće na nivo u kojem su vam potrebne makar dvije ili tri stepenice – level 3 zaštite. 🙂 Drenaža kao investicija u ovom slučaju nije uzeta u obzir iz razloga visine početnog ulaganja.

Dok kada je naš porodični plac u pitanju, stvar nije laka za ovaj gorenavedeni sistem iz razloga veličine. Ovo je možda i jedina mana posjedovanja velikog placa. Naime, potrebno je pozamašna suma novca kako bi se plac prvo ogradio a zatim nasuo dodatnom plodnom zemljom, čime bi se podigao visinski nivo parcele, a samim tim i plac dodatno zaštitio.

Postoje određena razmišljanja i načini snalaženja ali ima do tad još dosta. Idemo stepenicu po stepenicu.


Hidroizolacija na temeljnoj ploči

Nažalost, danas smo imali prilike na portalu Volim Danilovgrad da vidimo uznemirujuće fotografije gdje podzemne vode izbijaju i ulaze u kuće. Valjda neće biti u prilici da dođu u dodir sa elektro instalacijama… Kao mjere opreza sad, potrebno je spriječiti što se spriječiti može, a da do ovoga ne dođe, na lokacijama koje mogu biti izložene opasnosti poput ove treba podići nultu ploču na dodatno viši nivou, kao i uraditi kvalitetnu hidroizolaciju.

Hidroizolacija betona je sastavni deo izgradnje bilo kog objekta od betonske konstrukcije.

Na sajtu Beodom možete pročitati detaljniji tekst o hidroizolaciji temeljne ploče, a firma je vodila kratak blog o izgradnji stambene zgrade u Beogradu, koji mi je takođe bio uzor i inspiracija. Takođe, na sajtu Građevinarstvo.rs imate sjajan stručak tekst na temu – Hidroizolacija betonskih konstrukcija, i koji može da vam itekako koristi.


Zaključak za 2020. godinu

Čudna i teška godina je za svima nama, iako je bilo lijepih stvari. Konkretno meni najljepša. Pošto je ovo posljedni tekst za ovu godinu (iako neplanski napisan, sticajem okolnosti), želim svima da poželim dobro zdravlje i puno uspjeha na svim poljima.

Za kraj teksta evo i fotografija puta u Lalevićima koji vapi za renoviranjem koje sam ranije pominjao. 🙂

Lalevici put Danilovgrad
Nedostatak atmosferske kanalizacije je evidentan.

Povratak na Početnu stranicu www.mojpovrataknaselo.me

Pregled svih tekstova na blogu o gradnji kuće

1 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like