Armiranje temelja

Armiranje temelja

Tekst koji kasni nekoliko dana, tiče se teme – armiranje temelja. Shodno dinamici koju je postavio izvođač grubih građevinskih radova (firma GSV) i koja je impozantna, naravno i zbog toga što sam dobar dio dana na gradilištu, ne uspijevam baš promptno da sve tekstualno ispratim.

Naravno, trudim se da pravim foto i video zapise, što se nadam pratite na blog profilu na Instagramu, Linkedinu, Facebooku, Youtubeu i TikToku.

U prethodnom tekstu bilo je malo više riječi o samim iskopima temelja i školskim objašnjenjima šta su to i koje vrste stoje nama po projektu konstrukcije, odnosno statike.

Ukoliko vam je promakao, možete ga pročitati klikom na sljedeći link: Iskop temelja – osjećaj ne nevjerovatan!


Armiranje temelja – prvi dio – povrede na radu!

Ja ne bih bio ja, da se nisam na samom početku izgradnje kuće povrijedio! 🙂

Naime, kako je bilo na placu dosta armature – šipki, mreža, uzengija i šta još sve ne, bivajući u šorcu i kratkim patikama i čarapama, prošao sam kao bos po trnju. I može se reći platio danak neiskustvu.

Bilo je rakije na placu, dobijene o komšija čime sam odmah dezinfikovao ranu, ali zbog opasnosti od tetanusa, sam prihvatio i poslušao savjet da u što kraćem roku odem u Hitnu u Podgoricu, kako bih očistio ranu da valja, previo i primio one dvije injekcije.

Pala muva na međeda.

Za mjesec dana me čeka revakcina protiv tetanusa, a nakon toga opet za godinu dana još jedna doza, posle čega sam miran period od dobrih pet godina.

Dok pišem ovaj tekst, radovi su uveliko odmakli, i bilo je još ogrebotina i krvi od armature, ali malo rakije je bilo dovoljno da stvar prođe kako treba.

Za mene je uslijedio dan odmora, doduše nevoljan moram priznati. 🙂

Sa juniorom i suprugom, bili smo u posjetu tazbini.

Armiranje temelja – drugi dio

Armiranje temelja

Armiranje temelja i sama priprema za betoniranje trajali su nekoliko dana. Trebalo je zadovoljiti sve stavke propisane nadzornom kontrolom kako bi se stekli uslovi za ovaj sljedeći korak.
Trebalo je:

  • Uraditi uzemljenje, shodno projektu, za šta je bio zadužen električar Rade Aksić;
  • Izdići armaturu iznad tampona, za šta su korišćene betonske kockice;
  • Očistiti tampon i armaturu, odnosno temelje u cjelosti, kako bi se uklonila sva zemlja koja je upala unutra tokom rada;
  • Uraditi šalovanje rubnih djelova, i temelja samaca;
  • Dotjerati cimenat i šljunak na imanje.
  • Sačekati da prođe svetac 🙂
armiranje temelja samca i šalovanje
Dobro izgleda časti mi.

Uzemljenje

Kao što napisah u par redova iznad, električar Rade Aksić, dobio je naše povjerenje za elektroinstalacije na kući, pa je stoga prvi korak bio postavljanje stubnog ormara, o čemu ću pisati u budućnosti (čekamo CEDIS!), a drugi današnji bilo je uzemljenje , ili u narodu poznato i kao “utemeljivanje”.

armiranje temelja - uzemljenje

Shodno projektu elektroinstalacija jake i slabe struje, koju je izradio Intecon – Petra Boškovića, u predmjeru investicije za stavku – Uzemljenje (Instalacija uzemljenja i gromobrana) temelja stoji okvirno 100m dužnih tzv. pocinčane trake Fe/Zn 25x4mm za temeljni uzemljivač.

Ening pametna energija

U kompaniji Novi Volvox, u salonu elektromaterijala i rasvjete, našao sam šta je trebalo. A s obzirom na to da se Fe/Zn prodaje u buntovima koji se mjere na okvirnih 45kg, nama je trebalo 2 bunta, što kada se podijeli sa 0.8 (da se izrazi u metrima), da okvirnih 113m dužnih trake, čime nam je preteklo malo, a što ćemo kasnije iskoristiti za uzemljenje dovodnog kabla.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora
armiranje temelja - pocinčana traka za uzemljenje
Izuzev pocinčane trake, trebalo je i 20ak spojnica.

Shodno projektu, na nekoliko mjesta (na slici ispod vidite dio gdje će biti tehnička prostorija) ostavljen je vertikalni izlaz trake, neki za izlaz u zemlju kako li, a dva da idu kroz stubove do gromobrana.

armiranje temelja - uzemljenje

Uopšteno o armaturi

Ko god je naišao na gradilište ili gledao projekat, bilo da se radi o školovanim inženjerima, do lokalnih mještana i komšija, imao je isti komentar – “Kao da gradite petospratnicu“. Moguće i da je firma koja radi statiku malo predimenzionirala iste, i da je sve ovo moglo biti i optimizovanije, međutim glava nas neće boljeti kada i ako jače zaljulja.

armiranje temelja - zidna platna

Tu su i buduća zidna platna, koja će “nositi” dvorišni dio kuće, a ako se zagledate vidjećete i tradicionalni konac kojim su spojene dvije ose, obilježene od strane geodeta tokom kolčenja objekta.

Sljedeći tekst na blogu o gradnji kuće, tretiraće betoniranje temelja, a za šta sada sa vama dijelim fotografiju prvih kolica betona, koja su usuta u temelje naše buduće kuće:

betoniranje temelja

Živjeli!

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like