Izgrađen i prvi sprat kuće – Konture se već osjećaju!

Sprat kuće

Nakon zasebnih tekstova, čije su teme bile – 1. stubovi i grede; 2. spratna ploča i stepenice, odlučio sam se da sprat kuće objedinim kao njihov zbir.

Pripremni radovi

Kao i u prethodnom tekstu vezano za donji sprat, trebalo je seriju priprema izvršiti…

Armiranje, šalovanje i betoniranje stubova

Za armiranje stubova na spratu, korišćene su uzengije fi8, kojih je potrošeno 492 kg (bilo je 20 stubova). Glavna armatura bila je fi14 za šipke, koje je potrošeno 262kg, dakle ukupno 753kg samo za vertikale na spratu.

Ono što mi se dopalo kada je skinuta oplata sa stubova na prizemlju, jeste fenomenalna ravnoća betona, kao da su je linijom povukli, a ko god je stručan bio u prilici da vidi stubove, pozivao se na marku betona uz riječi ” ovdje marka sigurno nije ispod 30/300″ (zavisno kako ko gleda tabelu), pri čemu je zaista shodno projektu trebalo ostvariti MB30.

A nakon što su betonirani i malo odstojali, skinuta je oplata sa stubova i zaputili smo se ka daljnjoj fazi priprema.

Podupirači

Ovdje je dvojako trebalo pristupiti. Podupirači koji i dalje drže prvi sprat na određenim bitnim pozicijama su ostali, kako bi ispoštovali čitavih 28 dana od betoniranja, iako je ploča naravno stisla kako treba.

Sa druge strane, pristupilo se postavljanju podupirača i na spratu, kako bi postavili oplatu na gredama i betonskoj ploči od krova.

Armiranje krovne ploče

Shodno projektu, nakon podaščavanja, pristupilo se armiranju krovne ploče u dva sloja, i postavljeni su bužiri za elektroinstalacije.


Betoniranje stubova

Morao sam čak slikati i iz automobila 🙂

Betoniranje ploče

Čistoća gradilišta

Kada sa ovog:

Dođete na ovo:

Moramo biti zadovoljni.

Ening pametna energija

Naime, bez ikakvog skretanja pažnje, majstori su u trenutku kada je završen prvi dio radova na prizemlju, očistili kompletnu površinu, i vani složili sve kako treba. Time je napravljena uvertira za dolazak i istovar NEXE blokova, kojima će se zidati naša kuća, a o kojima ću pisati u narednom tekstu.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Koliko kubika betona vs predmjer

Biće dopunjeno u skoroj budućnosti.

Zaključak

Gospođ(ic)a je pronašla svoj dom, i daj Bože da bude tu i kada uselimo ljeta sljedeće godine, pravimo joj zanimljiv kutak u dvorištu.

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim već duže od dvije godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.
0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like