Toplotne pumpe su budućnost – Crna Gora 2050. godine

Toplotne pumpe Crna Gora

Proljeće je na papiru stiglo odavno, ali je poprilično vremena trebalo još da prođe da zima kaže svoju poslednju riječ. Stoga evo i analize za Toplotne pumpe – potencijalnu investiciju u kako grijanje, tako i hlađenje kuće.

Današnji tekst biće posvećen nastavku istraživanju o sistemima grijanja čiji sam uvod napravio još 14. aprila – Odabir sistema grijanja kuće za decenije koje dolaze?

Prije mjesec dana bilo je riječi o kako konvencionalnim načinima grijanja i njihovima prednostima i manama, tako i onima čije vrijeme tek dolazi. Jedno od njih, a koje je ušlo u najuži krug izbora, jesu i Toplotne pumpe. Među najčitanijima je na blogu, i ukoliko niste do sada, pozivam vas da mu posvetite pažnju kako bi bolje razumjeli ovaj danas.

U seriji tekstova o grijanju i hladjenju za potrebe izgradnje kuće, izuzev istraživanja koja samostalno sprovodim, moj stručni sagovornik je i Novica Matijašević izvršni direktor kompanije ENING iz Nikšića, od kojeg imam prilike dosta da naučim o svijetu termotehnike.

Naime, Ening je postao i zlatni partner na projektu koji vodim i o njima možete saznati više Ovdje.

Dopuna iz 2023. godine – Kreirao sam Patreon i Ukoliko vam se dopada blog koji pišem već 3 godine, možete me podržati kako bih uspješno nastavio priču na pravi način. Hvala! patreon.com/user?u=38454621

Blog o gradnji kuće - Patreon

Toplotne pumpe vs Multisplit sistem

Različiti vidovi grijanja u Crnoj Gori utiču u budućnosti kako na budžete domaćinstva tako i na zdravlje i ugođaj članova istog. Razmišljajući danas – planiramo unaprijed. Upravo zbog rečenog, opseg istraživanja sveli smo na Toplotne pumpe i Multisplit sistem, kao dvije opcije od kojih će jedna donijeti i grijanje i hlađenje, na energetski efikasan način.

Kao što i sam naslov kaže, danas su na tapeti Toplotne pumpe, koje ću iz ugla laika (vrlo česta ciljna grupa kao korisnik!), a uz pomoć stručnog sagovornika Novice Matijaševića, pokušati da sumiram na jedan nadam se razumljiv način čitaocima.

Takodje, tokom juna biće napravljena posebna analiza o Mulitisplit sistemu, čime će se ova priča na jedan cjeloviti način zaokružiti i donijeti odluka o objedinjenom sistemu grijanja i hlađenja.


Princip rada toplotne pumpe

Toplotne pumpe rade na način da toplotnu energiju iz jednog okruženja prenose u drugo. Upravo je sve veća svijest o alternativnim načinima grijanja i hlađenja dovela naučnike do otkrića koja danas prednjaće u svijetu energetske efikasnosti.

Zavisno od toga odakle se “izvlači” dodatna energija – mogu se i podijeliti toplotne pumpe:

Ening pametna energija
  • Vazduh – Voda;
  • Voda – Voda;
  • Zemlja – Voda.
"Toplotne pumpe omogućavaju prenos toplotne energije iz sredine niže/više temperature (zemlja, voda, vazduh) u sredinu više temperature (centralno grijanje), korištenjem dodatne energije – odnosno struje za pokretanje kompresora." - objašnjava Novica. Ovaj proces je reverzibilan, tako da kada je hlađenje u pitanju, zemlja/voda/vazduh postaju sredine više temperature u odnosu na radni medij rashladnog sistema. 


Najčešći tipovi toplotne pumpe

Shodno okruženju t.j. načinu na koji je najefikasnije izvući toplotnu energiju iz spoljnog svijeta, postoje različiti sistemi toplotnih pumpi:

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Toplotna pumpa Voda-Voda. Iako energetski najefikasnije rješenje, tehnički i finansijski najzahtjevnija investicija sa više aspekata, jer je primarno potrebno obezbijediti valjan i izdašan izvor vode (bušotina, vodozahvat morske vode i sl), tehničku prostoriju i dr. Ostatak investicije se sastoji od same toplotne pumpe, hidrauličnog dijela za transport i regulaciju toplotne energije, kao i nekog od sistema za distribuciju energije (panelna grjianja, radijatori, fan-coil uređaji) . Nije ni razmatrano sa naše strane.

Toplotna pumpa Zemlja-Voda. Iz zemlje se izvlači toplotna energija i to putem: – vertikalnih sondi (postavljaju se u bušotinama i zalivaju specijalnim kontakt betonom); – horizontalnih cijevnih registara (postavljaju se u temeljima objekta ili površinskim kopovima zemlje) . Ostatak instalacija je isti kao i kod toplotnih pumpi voda-voda . Nije razmatrano sa naše strane.

Toplotne pumpe Vazduh-Voda. Inicijalno ugradnja ove pumpe zahtijeva najmanje ulaganja. Vanjska jedinica izvlači toplotu iz spoljašnjeg vazduha i predaje je vodi koja se nalazi u cijevima koje zagrijavaju ili hlade vaš dom. Ušla u uži krug.

Toplotne pumpe Vazduh-Vazduh (da ga laički tako nazovem). Obični, inverter i multisplit klima uređaji funkcionišu po ovom principu, samo što radni medij u cijevima nije voda već ekološki prihvatljiv freon. Upravo će Multisplit sistem biti predmet sljedećeg teksta o grijanju i hlađenju, nakon čega ćemo i donijeti konačna odluka.Energetska efikasnost Toplotne pumpe

Od prošli put pominjana TA peć kao relikt prošlosti mora da potroši recimo čitavih 9kWh, da bi u idealnom scenariju isporučila istih tih 9kWh toplotne energije. Sa druge strane, Toplotne pumpe potroše manje od 2-3kWh električne energije kako bi stvorili pomenutih 9kWh toplote.

(Kilovat-sat se koristi kao jedinica za mjerenje količine energije koja se isporučuje potrošačima)

Tu se i ogleda stvarna efikasnost ovog sistema u odnosu na “obična” grijanja na struju. Novica dalje objašnjava: “Ono se izražava koeficijentima efikasnosti COP i PER, odnosno sezonskim vrijednostima SCOP i SEER. Prevedeno, što veći koeficijent -manja je potrošnja a samim tim i više + posle kategorije A (A++++).”


Da li Toplotne pumpe hlade ljeti?

Kad zima konačno izdahne, i odlučimo da prebacimo sa grijanja na hlađenje, tada dolazi do promjene režima rada, kada toplotna pumpa uzima toplotu iz prostorija doma i predaje je spoljašnjem izvoru energije.

Naravno, više je nego štedljiva i ljeti.

Ovo poglavlje je definitivno zvučalo kao reklamnog tipa, ali imao sam prilike da se uvjerim u račune za struju jednog domaćinstva da znam šta govorim. 🙂


Još ponešto bitno za napisati

Zelena efikasnost. Izuzev svega ranije navedenog zbog čega toplotne pumpe svrstavamo u energetski efikasna rešenja, što na duže staze znači da je smanjena potrošnja energije, vlasnike očekuje i smanjena emisija štetnih gasova u okruženju.

Lako održavanje. Toplotne pumpe su jednostavne za održavanje. Potrebno je preventivno 1-2x godišnje provjeriti određene detalje koje nam montažeri iz Eninga u početku ukažu. U slučaju da se primijeti neko odstupanje i nepodudarnost, pozove se korisnička podrška koju u Eningu nude, da dođu i preventivno saniraju problem.

Bezbjednost. Ništa manje bitna stvar, na koju treba obratiti pažnju. Velika je prednost to što ne postoji zabrinutost oko povreda izazvanih opekotinama. Prisutnost male dece ili čak kućnih ljubimaca nije nešto zbog čega moramo biti posebno oprezni i definitivno daje dozu lagodnosti.

Tehnologija. Regulacija temperature, režima i modova rada, kao i sva potrebna podešavanja sistema vrše se preko centralnog kontrolera za klimatizaciju i preko pojedinačnih sobnih kontrolera.

Novica se nadovezuje: “Dodatno, upravljanje preko telefona namjenskim aplikacijama prešlo je na sljedeći nivo. Osim što možete manuelno paliti/gasiti/podešavati Vašu instalaciju, uređaji sami prepoznaju da ste se uputili kući preko GSN tracking-a i sami se zagrijavaju/hlade Vaš životni prostor – ukoliko ste to podesili naravno.”


Ponuda zlatnog partnera Ening iz Nikšića

Climate Hub je rješenje kompanije Samsung za grijanje, hlađenje i snabdijevanje toplom vodom u domaćinstvima, a čiji je generalni zastupnik za Crnu Goru kompanija Ening. Samsung ClimateHub se zasniva na konceptu kompaktne unutrašnje hidro jedinice, sa integrisanim bojlerom od 200L ili 260L. Time se dobijaju uštede ne samo u pogledu troškova montaže, nego i mogućnosti efikasnijeg korišćenja prostora.

Hidro jedinica dobija toplotnu energiju iz visokoefikasne A+++ inverterske toplotne pumpe, koja se proizvodi u rasponu snaga od 5KW do 16KW, koristeći eko frendli freon R32. Pruža mogućnost zagrijavanja i do 65ⷪ C , pri spoljašnjim uslovima do čak -25ⷪ C. Karakterište ih izuzetno tih rad – uz dodatnu mogućnost podešavanja noćnog režima rada kroz stepene redukcije.

toplotne pumpe

Uz upotrebu intuitivnog touch kontrolera, moguće je vršiti upravljanje i monitoring nad raznim parametrima (temperature, potrošnje energije, režimi rada, očitavanje greške I dr). Integrisana dvozonska kontrola omogućava jednovremeno upravljanje visokotemperaturnim i niskotemperaturnim instalacijama, smanjujući potrebe za dodatnim ormarima automatike.

Uz upotrebu sa Wi-Fi kitom i Smart Things aplikacijom, dobijamo rješenje 21. vijeka – spremno da se uhvati u koštac i sa veoma zahtjevnim klijentima.

Dodatno, ono što nisam znao jeste da ClimateHub posjeduje mogućnost povezivanja na PV fotovoltaik sistem za proizvodnju struje. U tom slučaju bi energija za pokretanje iste bila anulirana, a domaćinstvo skoro potpuno nezavisno.

U pravcu zadovoljenja sve striktnijih propisa po pitanju emisije buke u gradskim sredinama, Samsung ClimateHub je omogućio redukciju buke uz korišćenje 4 stepena programa tihog rada. U zavisnosti od modela uređaja, kao i od samih radnih uslova, moguće je postići uslove gdje buka ne prelazi 35dB(A).

Kako sam uspio saznati, jedna toplotna pumpa za prosječnu kuću od 150m2 bi iznosila od 5.000 do 8.000eur u zavisnosti od termičkih osobina objekta, kao i od same izvedbe uređaja (mono blok, split, Climatehub). Ono što kao laik ranije takođe nisam znao jeste da cijena toplotne pumpe nije konačna, jer je dopunjava čitavi prateći sistem koji na kraju čini jednu cjelinu.

Cijena koštanja ostatka instalacije zavisi od vrste instalacije i nivoa komfora koji se želi postići – veliki je raspon.


Kojim kanalima toplota može doći do ukućana?

Neki od sistema pomenuti su u prethodnim poglavljima, ali generalno sisteme za distribuciju energije u objektu možemo podjeliti na niskotemperaturnepodna , zidna, plafonska grijanja/hlađenja, ventilo-konvektori (fan-coil uređaji) i visokotemperaturneradijatori, kaloriferi. Svi sistemi se mogu upariti sa toplotnim pumpama, u zavisnosti od toga šta klijent želi postići u samom objektu.


Bojler tople vode kao dodatna prednost?

Za pokretanje pumpe (kompresora i ventilatora) je potrebno obezbijediti 25% električne energije dok je čak 75% energije dobijeno iz spoljašnjeg vazduha. Shodno tome, toplotne pumpe su energetski jedan od najefikasnijhi načina zagrijavanja sanitarne vode.

Ovo predstavlja dodatni plus u sklapanju velike slagalice.


Cijena

Zbog širokog raspona u kojoj cijena može da varira, a shodno preferencijama kupaca. Navodim okvirne cijene za potrebe spratne kuće veličine 220m2 neto površine.

Sljedeće su varijante:

  • Toplotna pumpa + Podno grijanje + Fancoil uređaji za hlađenje + Bojler STV + Solar = 22,000 EUR + PDV;
  • Toplotna pumpa + Fancoil uređaji za grijanje i hlađenje + Bojler STV = 18,000 EUR + PDV;
  • Toplotna pumpa + Radijatori + Bojler = 16,000 EUR + PDV (ovdje nema hlađenja).

‘* Napomena: Ove cijene ne predstavljaju univerzalnu ponudu jer je svaka kuća/stan priča za sebe. Cijene mogu varirati shodno lokalitetu, spratnosti, kvadraturi, orjentaciji, izolaciji i sl.


GEFF i CKB program finansiranja zelene ekonomije

Sve energetski efikasne tehnologije – a tu naravno spadaju i toplotne pumpe, mogu biti kreditirane ovim programom pod povoljnim uslovima.

Glavna prednost ovog programa je da ukoliko uspješno implementirate, dobijate finansijski podsticaj (refundiraju vam iznos) u procentu od 15-20% kvalifikovanog troška za projekte unutar stanova i porodičnih kuća.

To znači da ukoliko vam je faktura 10,000 EUR i uzmete je na kredit posredstvom ovog programa neku visoko efikasnu tehnologiju, biće vam umanjen iznos kredita za do 2,000 EUR. Ukoliko sam ja to dobro ukapirao.


Imamo li mi budžet za sve ovo?

Javna je tajna da je glavna prepreka većini, osim tehničke zahtjevnosti, finansijski izdatak koji obeshrabri zainteresovane kupce. Visina početne investicije se definitivno isplati nakon 5, 7 ili eto 10 godina, ali nažalost nije nešto što mnogi mogu da dohvate inicijalno i uđu u cijelu priču.

Budućom analizom multisplit sistema, zaokružiću ovaj ciklus nakon donesene odluke o grijanju i hlađenju. Kao što već znate, ona direktno tangira i glavni projekat kuće odnosno njegove faze – projektovanja elektroinstalacija i projektovanja termotehnike. O tome ste imali prilike da čitate i ovdje – dokumentacija potrebna za gradnju kuće. Moramo razmišljati na vrijeme.

Za kraj, predlažem da pročitate i tekstove o terminima Niskoenergetska kuća i njenom još savršenijem predstavniku – Pasivna kuća, ukoliko već niste. Koji su to sve parametri koje treba sagledati inicijalno, kako bi jednog dana imali optimalnu potrošnju u domaćinstvima. Izlišno je govoriti o grijanju, ukoliko prije toga ne povedemo računa o (termo)izolaciji podova, zidova, prozora i krova.

Dopuna iz budućnosti – Stigao glavni projekat kuće!

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like