Kamin na drva ugrijao kuću u Lalevićima! – Kamini Dragović

Kamin na drva

Kao što i sam naslov kaže – Kamini Dragović su ostavili svoj pečat u našoj priči – stigao kamin na drva!

Prethodne zime, dolazak u temperaturom hladni, a srcem topli grad, bio je plodonosan. Čekalo se tada ljeto da dođe na red ugradnja kamina i propratnog materijala, a namjenski se zatim čekala nova zima i hladno vrijeme kako bismo u pravi čas plasirali ovaj tekst!


Električni kamin ili “pravi” kamin na drva?

Susrevši se tada sa Savovim (prim.aut vlasnik) pitanjem zašto smo se odlučili za pravi kamin, usljed sve češćeg trenda ugradnje “modernih” električnih kamina, u prvi mah nisam ni znao šta da odgovorim, jer smo se od starta namjerili na “tradiciju”.

Nekako se osjećaj sam nametao kroz svojevrstan “dug” prema majci i đedu i babi, koji su u porodičnoj idili skromne Bileće uz tada stari šporet grijali svoja srca i dom.

Zanimljivo, očeva ideja za slaninu na žaru, u tom istom kaminu, je bila neplanirano dobra stvar!
kamin na drva

Tako je i odgovor retroaktivno pružen, a godinu dana kasnije ispostavilo se kao ispravan, jer zaista toplina koju pruža kamin na drva ne može da se zamijeni “vještačkom” toplinom električne energije.

Što se samog tehničkog dijela tiče, električni kamini, idealni su za moderne stanove i kuće koji u startu tokom projektovanja i izgradnje nisu imali stvorenu pretpostavku da je tradicionalni kamin moguće uopšte ugraditi. Sve što vam je potrebno je utičnica za struju, na adekvatnom mjestu u blizini-pozadini.


Preduslovi za ugradnju – tradicionalni kamin na drva

Bez čuvenog “razmišljanja unaprijed” još u fazi projekovanje, ništa od ovog danas ne bi bilo moguće, čime su izvođači grubih građevinskih radova imali specifiranu mapu puta.

Izvođenje grubih radova

Naizgled sasvim obična prostorija, iza horizontalne grede je krila jedan otvor. 🙂

Ako izuzmemo to što se nakon betoniranja otvor suzio (čekićem uklonjeno kasnije), čime je i vizuelni efekat blago pokvaren, vidimo otvor koji je bio predviđen da jednog dana u budućnosti dočeka pravi pravcati kamin na drva, i bude mu izduvni ventil. 🙂

Projektom je predviđeno da direktno kroz ploču, a zatim kroz mali krov odvede do dimnjaka.

Dimnjak smo zatim, shodno projektu, dodatno obložili kako bi dobio na masivnosti.

Ening pametna energija

A vidimo i orla kako leti iznad Lalevića.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

iiiii evo i jedne slike iz budućnosti, o kojoj uskoro treba da počnem da pišem – gotova je fasada! 🙂


Kako se montira kamin na drva?

Nakon što je ložište stiglo, majstori i gazda su odmah prionuli na posao, a bez lasera i preciznih mjera se ništa ne započinje.

Metalni “stubovi” su strateški pozicionirani, na način da posluže u budućnosti, kada na red dođe montaža nosača za TV.

A nakon što se odaljimo, vidimo i kako prostorija izgleda.

I kuda će dim prolaziti…


Radovi nakon ugradnje – kamin na drva

Termoizolovanje – Vermikulit ploče

Za oblaganje termikom kamina na drva, koristilo smo materijal po imenu vermikulit ploče. Vermikulit je termoizolacioni materijal široke primjene. Koristi se u građevinarstvu i pri izradi peći, kamina i kotlova za parno grijjanje.

Vermikulit ploče su vatrostalne, i lagodno funkcionišu i na ekstremnim temperaturma od -260 °C do 1350 °C. Pri visokim temperaturama ne mijenjaju oblik i nemaju ikakvih deformacija, i isto tako ne ispuštaju štetne i toksične materije kada je sa druge strane zagrijano.

Vjerovatno su stariji čitaoci čuli za materijal šamot, odnosno tzv. šamotne peći. Vermikulit je njegova modernija zamjena.

kamin na drva

Pozicioniranje elektroinstalacija za TV

Još tokom grubih građevinskih radova sprovedena je bila kablaža, znajući precizne pozicije kamina i televizora, zbog čega je ostavljeno kablova u dovoljnoj mjeri.

Kada se montirao kamin i vermikulit sve što je trebalo jeste napraviti dodatku “kutiju” za sve neophodne utičnice za televiziju, kako bi i oni bili dodatno izolovani s obzirom na urezivanje.

kamin na drva

Svjesni ste otpornosti vermikulita kada se struja bez problema dodaje i na njega montira TV. 🙂


Zaštita podloge prije gletovanja

Nekim ljepilom za vanjsku upotrebu uz staklenu mrežicu (kao za fasadu), nanijet je premaz preko vermikulita koji je sjedinio sve i stekao preduslov finalni da se i ovdje ogletuje i okreči.

kamin na drva

Razlog je jednostavan, ogromna temperatura iz kamina, iako zaštićena vermikulitom kao najboljim termoizolatorom, bi negativno uticala na glet. Ovako smo mirni.


Gletovanje i krečenje

kamin na drva

Kao i montaža utičnica, o kojima je već pisano na blogu i možete otvoriti klikom ovdje.


Slike iz budućnosti

Zbog njih dvoje, sav trud i borba su imali smisla.

kamin na drva

Čak i za slavu 27.oktobra je kamin skromno poslužio svrsi..

kamin na drva

Kamin na drva grije ovako…


Nešto je još ostalo…

Kamini Dragović odradili su svoj dio posla za sad. Sada se čeka malo više para u budžetu da možemo da ugradimo poliuretanske ili gipsane “pilare” odnosno da elegantno uokvirimo kamin da bude zaokružena priča cijela.

kamin na drva

Nakon što ugradimo pomenuto, ostalo je još kamin uokviriti bijelim kamenom, gdje nas Kamini Dragović čekaju.

Tekst će naravno biti ažuriran u budućnosti, kad god ovo bude nadograđeno. :)

Dizajn enterijera

Ako se ste pitali, otkud ovaj kutak baš na ovaj način kreiran, za sve se pobrinula moja sestra – Anđela Savović, dizajnerka enterijera i vlasnica firme ASPACE Studio, koja je izdvojila malo svog vremena i nacrtala poziciju, čime je olakšala posao Bojanu koji je bio zadužen za gipsarske radove i naravno Kaminima Dragović.


Gradite kuću? Konsultujte se

Gradite kuću? Konsultujte se – posjetite tekst i saznajte kako mogu još da vam pomognem.


Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim već duže od tri godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like