Potpisani ugovori sa firmama za izvodjenje grubih gradjevinskih radova i nadzor

Izvodjenje grubih gradjevinskih radova

Danas ću se, ukratko, posvetiti tome kako je tekla potraga za firmama koje su specijalizovane za izvodjenje grubih gradjevinskih radova u Crnoj Gori. Rezultiralo je kako treba!

Kako izgleda uopšte potraga?

Internet… društvene mreže.. preporuke… došao sam do tridesetak firmi, pri čemu sam kod polovine naišao na zatvorena vrata zbog njihove – prebukiranosti. Sa potragom sam krenuo početkom aprila, kada su mnogi već imali “pogođene” poslove tokom ljeta, za kada sam ja predvidio našu gradnju.

Neki su se pak pokazali neozbiljni…

Zapravo, početak je rezultirao očajavanjem iz nekoliko razloga:

  • Zauzetost izvođača;
  • Neozbiljnost pojedinih;
  • Nemogućnost da velika građevinska kompanija radi jedan mali stambeni objekat;
  • Skupoća onih dostupnih;

Jednostavno, ni u primisli nismo imali dovoljan budžet da ispratimo ponude pojedinih izvođača grubih gradjevinskih radova.

To je otprilike ovako izgledalo….

Džentlmenski naravno, prvo sam pokucao kod partnera iz gradjevinske firme Trend inženjering, koji su prošle godine doprinijeli projektu – zemljani radovi, i izgradnjom šahte za vodomjer. Nažalost, njihova ponuda je bila daleko od onoga što smo mi bili u mogućnosti da platimo i morao sam tražiti dalje.

I tako je to bilo određeni period, dok se nisam požalio mom rođaku, koji je profesor na Građevinskom fakultetu u Podgorici – Nebojša Đuranović, koji me je povezao sa njegovim poznanikom Goranom Vukovićem, koji ima firmu po imenu “Gradjevinsko preduzeće GSV” i koji radi u građevini taman koliko i ja imam godina – 28.

Goran Vuković je, između ostalog, zaslužan za izgradnju desetina stambenih objekata u Crnoj Gori, od kojih sam imao prilike lično da se uvjerim u izgled i kvalitet nekih od njih.

Goran Vukovic izvodjenje grubih gradjevinskih radova
Posle dvosatnog sastanka sa Goranom, imao sam utisak kao da sam upoznao nekog starijeg sebe.. za 30 i kusur godina.. i naravno želju da 2022. ostvarim saradnju sa starijim JA.

Da postoji šansa za dogovorom pokazao je prvi susret i Goranova želja da pomogne u cijeloj priči i izađe u susret.

U međuvremenu, dok sam čekao Goranovu ponudu, osjećao sam da postoji šansa za uspjeh i dao sam se u tzv. due dilligence, da istražim poslovnu i finansijsku krvnu sliku nekoliko firmi sa kojima razgovaram. Naravno u želji da se obradujem kada je Goranova firma u pitanju.

Ipak i tu se desilo očajavanje sa moje strane, nakon što su njegovi inženjeri detaljno analizirali glavni projekat zajedno sa predmjerom. Naime, naišlo se na činjenicu da u tadašnjim okolnostima, za grube građevinske radove treba i 10,000 EUR preko, u odnosu na ono što smo mi u mogućnosti da iz hipotekarnog kredita izmirimo.

Znajući sa koliko novca raspolažemo, prevagnula je Goranova želja da pomogne, a na to se nadovezao i značajan pad cijena željeza na tržištu. Sve je rezultiralo time da njegovi inženjeri uspiju optimizovati projekat, a na način da se ne izađe iz domena legaliteta koji sam projekat propisuje.
Već neki 5. ili 6. moj susret sa Goranom rezultirao je stiskom ruke, koji je označio nadam se početak jedne berićetne saradnje. Sve je još bolje zato što je Goranov glavni inženjer – Aco Delić, čovjek sa takođe preko 30 godina iskustva u građevini, i jedan od najboljih prijatelja mog rođaka Nebojše Đuranovića, kao i poznanik mog oca iz doba podgoričkog korza, i malog fudbala.


Grubi gradjevinski radovi ili ti “Siva faza” može uskoro da počne

Napravljen je dogovor u kojem će Goranova firma GSV uraditi grube gradjevinske radove do nivoa polaganja crijepa na krovu, a da će ako sve bude kako treba, izvodjenje grubih gradjevinskih radova može početi krajem jula 2022.godine odnosno kolčenje, zemljani radovi, i iskop temelja, betoniranje temelja i nulte ploče i tako dalje..

Ening pametna energija

Siva faza je projektovana da traje između dva i tri mjeseca, nakon čega se sada trudim da uvežem sve faze postupno, počevši od toga da VHM Solutions iz Nikšića uradi zatvaranje objekta prozorima i vratima, te kasnije postavljanjem elektro i vodovodnih instalacija, hidroizolacije, cementne košuljice, malterisanja, postavljanja fasade i tako dalje…

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora
Gradilišna tabla - izvodjenje grubih gradjevinskih radova

Nadzor

Da bi zaokružili projektnu dokumentaciju potrebna je još inženjerska firma koja ima licencu za obavljanje nadzora na gradilištima. Tu je sklopljena saradnja sa firmom Diagram d.o.o. iz Podgorice, koju predstavlja Boris Bojanić.


Spremna Prijava gradjenja!

Naredni tekst tretiraće dokument Prijava gradjenja koju izdaje nadležno Ministarstvo. Upravo sam prethodnih dana bio njihov gost, kao autor bloga, gdje sam imao prilike i lično da podijelim iskustva i skrenem pažnju na određene prepreke, te dobijem obećanje da se u slučaju cjelovitosti dokumentacije i pozicioniranjem table na vrijeme, dobije Prijava gradjenja u svega 48h!

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.