Zidanje kuće se privodi kraju!

Zidanje kuće Crna Gora

Kako je kuća skeletne konstrukcije, prije smo stigli do krova i crijepa (jedan od narednih tekstova) nego li do svih zidova u kući.

Dopuna iz 2023. godine – Kreirao sam Patreon i Ukoliko vam se dopada blog koji pišem već 3 godine, možete me podržati kako bih uspješno nastavio priču na pravi način. Hvala! patreon.com/user?u=38454621

Blog o gradnji kuće - Patreon

Čime zidamo?

Davnog 5. jula 2020 godine pisao sam tekst Kakvu smo kuću zamislili, gdje sam pomenuo nedoumice između konkretnih ideja o materijalima kojima smo mogli graditi i može vam biti zanimljiv za pročitati. 🙂

E sad, dvije i po godine kasnije…

Došao je tren da pišem i o samim “crvenim blokovima” 🙂

Kako su, shodno projektu, stubovi 25×25 tako je i cigla okrenuta na stranu gdje je dužinski 25cm zbog čega je realno trebalo značajno više blokova, ali sa druge strane dobijamo i za nijansu bolju termoizolaciju. Svakako, demit fasada će tek kasnije doći.

U nekoliko navrata, poručivan je materijal, a dominantna su bila dva proizvođača, zavisno od dostupnosti lagera u datom trenutku:

 • Nexe;
 • Ciglana visoko.

Što se ovog dijela tiče, jedina želja koju sam imao jeste da to ne bude neki albanski blok, isključivo iz razloga nekvaliteta u odnosu na ostale.

Šta kaže predmjer?

U sklopu teksta predmjer i predračun mogli ste pročitati više generalnih informacija, među kojima su figurirali i zidarski radovi, nakon čega sada ipak malo detaljnije pristupam konkretno ovoj temi.

Stanje po predmjeru je bilo sledeće:

 • Fasadni zidovi debljine 25cm- 308m2.
 • Unutrašnji zidovi debljine 25cm – 62m2
 • Unutrašnji zidovi debljine 10cm – 134.m2 (stvarno stanje će biti malo veće, jer smo odustali, zbog uštede, od nekih gipsanih pregradnih zidova)
 • Spoljašnji zidovi debljine 12cm – 28.5m2 (nisam siguran šta je ovo, osim ukoliko nije oblaganje 6 stubova i kamina zbog masivnosti)
 • Dimnjački blokovi – 19.5m (dva ćemo imati)


Zidanje kuće – prizemlje

Čin koji je započeo još prije mjesec i kusur dana, i mic po mic se odvijao, jer je prioritet bio iskoristiti lijepo vrijeme da bi se što prije završio krov.

Ening pametna energija

Kako je prizemlje djelimično kaskadno (u glavnom hodniku postoje 2 stepenika) tako je dnevna soba (sa kuhinjom i trpezarijom) visine preko 3.00m, a ostatak gdje su ostave, sobe, kupatila na okvirnoj visini 2,70m tako je bio izazov sve nivelisati kod visine otvore, gdje arhitekte nisu briljirale.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora


Zidanje kuće – sprat

Dok ovo pišem i gledam radove, majstori upravo završavaju zidanje na spratu i “napadaju” male krovove iznad prizemlja.

E da, i ograda je nikla, ali o njoj će tek biti riječi 🙂

Zidanje kuće – dio krova

Kako je krov na dvije vode, trebalo je nakon spratne ploče nastaviti zidanje, kako bismo onda betonirali kose grede, ako se uopšte kaže tako.

Zidanje kuće
Sa donje polovine placa, to je ovako izgledalo…

Lijepi dani su uveliko korišćeni da se što prije završi krov, i nekako je to razlog zašto se zidanje ovoliko dugo odužilo, ali ipak sve smo stigli.. prije ili kasnije..

Što se samog krova tiče, u narednom periodu ću o njemu zaseban tekst.


Pregradni zidovi

Neki zidovi po projektu su bili od gipsa, međutim kako bismo ostvarili prijeko potrebne uštede, odlučeno je da se dobar dio njih ipak ozida.

Korišćen je blok debljine 10cm i evo nekih fotki unutrašnjosti:

Neizbježan konac na svim pozicijama, uz obilježavanje linija po podu, kuda će biti postavljeni zidovi.

Da ne bi nosili stepenicama naravno, sav materijal je trebalo dizati, zbog čega je montirana dizalica na jednoj od pozicija, koja je kasnije poslednja završena.

Zapamtite ovu sliku…

Zidanje kamina

Kuća ima dva kamina, t.j. dimnjaka.

Jedan otvor je u predviđen u kuhinji, za potrebe šporeta, što je bila želja majke, koju sam morao da uslišim.

Drugi otvor je u dnevnom boravku, gdje će kamin biti u centralnom dijelu, iznad kojeg će biti televizor. On je onako merački – za uživanje. Evo i jedne slike sa Pinteresta, kako će možda izgledati.

https://www.pinterest.com/pin/351912458211754/

https://www.pinterest.com/pin/351912458211754/

Što se ovog drugog otvora tiče, trebalo je bušiti rupu u gornjoj ploči, postaviti priključak a zatim početi zidanje, nakon čega će biti urađen krov u tom dijelu, jer se je l’ te čekalo zidanje, poslije čega će limar sve to opšiti limom.

Ako se bolje zagledate, vidi se da dimnjak izvire iz krova (koji tek treba da se formira sad), i zato je bilo potrebno bušiti ploču.

A evo i iz drugog ugla:

Obratite pažnju, osim na dimnjak, i na nadvratnike iznad prozora, u odnosu na prethodnu sliku ove strane.

Otišli smo i korak dalje i oko dimnjaka ozidali kako bi nakon fasade isti bio masivniji. 🙂


Greške koje su neminovne

Greške bih podjielio u one koje su nastale:

 • Tokom crtanja;
 • tokom izvođenja.

Što se prvih tiče bitno je da su uočene na vrijeme i korigovane u hodu, a što se druge stavke tiče bitno je da su preduprijeđene prije nego li je prava šteta nastala, čime je i tu izvučeno sve na pravi način na kraju.

Tokom crtanja glavnog projekta su ostavljene dimenzije otvora tipične veličine za prozor bez roletni. Odnosno – manji za 20cm. A u detaljnoj razradi projekta je napisano da je otvor sa roletnom.


To je dalje dovelo do toga da sam dan pred zvanično uzimanje mjera sa partnerima iz VHM-a skapirao da je napravljena greška još poodavno, a da su majstori slijepo pratili projekat, bez da me pitaju čime planiram da zaštitim prozore, da li su to roletne, škure ili nešto treće.
I epilog je rušenje nadvratnika i dijela zida, na mjestima gdje idu roletne, kako bi se oslobodio prostor i nivelisalo sve.


Naime..

Stvari poput ove, gdje smo morali u hodu da rješavamo i uklonimo nadvratnike kako bi stvorili prostor za roletne
Da nisam uzeo da se "pripremam" noć pred uzimanje mjera, odnosno pošao tog jutra da ispratim sve, a VHM zatim ušao u proizvodnju, kuća bi ličila na "frankeštajna"...

Što se greške majstora tiče, jedna soba na spratu je ozidana tako da su zaboravili da stave vrata, odnosno otvor na jednom mjestu, nakon čega je potrebno bilo rušiti isti. Takodje neki otvori za prozore su promašeni bili što se širine tiče i srećom pa se trudim, koliko mi posao dozvoljava, da ispratim sve, i uz nadzor i sam kontrolišem..


Šta slijedi kad se završi zidanje kuće

Sa završetkom zidanja, partneri iz VHM Solutions dolaze kako bi uzeli precizne mjere, i zatim u roku od 15 dana ih nadam se eto kako bi ugradili prozore i roletne, balkonska i ulazna vrata.

Takodje, dogovoreni su i limarski radovi, hidroizolacija, mašinsko malterisanje, o kojima će biti više riječi takođe uskoro.


Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim već duže od dvije godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

0 Shares:
7 comments
 1. ima grešaka i uvijek će biti…npr ja sam bio sam svoj majstor i 90% izgradnje odradio vlastitim rukama pa su mi opet događale neke greške. neke odma uvidiš, nek tek kasnije. pa onda ide štemanje i rušenje. to te psihički vrati malo unazad ali se onda trzneš i ideš dalje. ugl kad napokon završiš gradnju sve se to brzo zaboravi. najbitnije od svega je da se radi kvalitetno i da nema štednje na glupostima. samo rokaj sokole!

  1. Hvala Ante! Sve si dobro rekao. Malo me je poljuljalo saznanje o greškama, prije 20ak dana, ali brzo sam se “otrijeznio” i napravio plan kako da se sve ispravi i sada smo na milimetar od zatvaranja kuće pred zimu, nakon čega će sve (nadam se) biti lakše.

   1. Čim ju pokriješ i zatvoriš otvore to je druga priča. idu lakši i lipši radovi. ne znam kako je dole kod vas, ali ovdje kod nas zbog orkanskih vitrova (bure i juga) u kombinaciji s oborinama, obavezno nakon otvora ide fasada tako da se sve potpuno zatvori. i onda se na miru prelazi na unutarnje radove: struja, voda, grijanje, žbuka itd. jer je toplo i suho. P.S. što si odlučio za grijanje?

    1. Mi ćemo čekati proljeće za fasadu, da izbjegnemo hladno vrijeme koje ne prija nikako fasaderskim radovima. Do tad ćemo završiti grube elektro i vodovodne radove, zatim žbuku (mi zovemo to malter i to mašinski) i možda podove i gletovanje i krečenje.
     Što se grijanja tiče pisao sam to prije nekih godinu dana. Idemo na kombinaciju tradicionalno + moderno. Imaćemo 2 dimnjaka, jedan u kuhinji za šporet, drugi u dnevnoj za kamin na drva, i uz to Samsung Multisplit WindFree, dvije spoljašnje i 10 unutrašnjih jedinica. za sve prostorije. Uz to će ići 8cm stiropor u sklopu demit fasade, tako da mislim da će biti dovoljno, jer i osnovni zid debljine 25cm.
     Šta vi koristite za grijanje?

     1. Kod nas nema žbukanja prije fasade, jer kiša zimi pada horizontalno s olujnim vitrovima i natopi kroz fuge od bloka zidove pa unutra doslovno imaš lokve, voda teče niz zidove uslijed obilnih oborina. zbog toga se razloga gleda, da se prvo odradi fasada, makar se čekalo proljeće s radovima. tako da sam se i sam držao tog redoslijeda. Da da, strojno iliti mašinsko žbukanje/malterisanje, to se podrazumijeva. Nitko danas više ne žbuka ručno, pogotovo ako se radi o 1000m2 unutarnjih zidova 😀

      Ja sam kod sebe odradio demit fasadu s grafitnim stiroporom debljine 16cm što je ekvivaletno 20cm debelom bijelom stiroporu, a u krovnu konstrukciju sam ubacio 35-40cm kombinaciju kamene i staklene vune. zime su ovdje vrlo gadne, pa sam to želio odraditi najbolje što mogu. po cijeloj kući sam odradio podno grijanje (200m2) a u garažu sam ubacio radijator. grijemo se na plin preko kondenzacijskog kombiniranog bojlera, preko njega također grijemo sanitarnu i vodu za kuhinju. u dvorištu sam ukopao cisternu za plin zapremine 2700 litara, a za jednu sezonu grijanja i grijanja protočne vode (kuhinja i kupaona) potrošim ukupno cca 1800litara plina kojeg natočim na ljeto kada mu je cijena najniža (ovog ljeta je bila cijena od 0,50 eurocenti po litru). Dakle, u kući opće nemam električnih bojlera kao najvećih potrošača električne energije te mi računi za električnu energiju dolaze u visini od svega 15ak eura.
      Iz moje perspektive plin u kombinaciji s podnim grijanjem je pun pogodak, i dobro razmisli i vidi cijene tamo kod sebe za tu opciju. Ja sam također ozidao 2 dimnjaka. imam kamin u dnevnom boravku a u kotlovnici sam izveo drugi dimnjak jer sam mislio grijati se na pelet. srećom u međuvremenu su me savjetovali za plin. no, nikad ne znaš što vrijeme donosi, tako da je dobro imati opciju dimnjaka u rezervi. Plinski bojler ima zaseban dimnjak koji se izvede na fasadu i tu izlazi samo vodena para. nema sagorijevanja niti nečistoća. nadam se da sam ti dao neke korisne informacije. ako te još nešto zanima, slobodno pitaj. voljan sam pomoći jer su i meni dobri savjeti itekako bili korisni.

 2. Pozdrav hrabrom investitoru 🙂

  Cetitam na hrabrom iskoraku koji si napravio….sa uzivanjem sam evo 2 dana iscitao gotovo citav tvoj blog….i zaista mislim da je zamisljen, koncipiran i izveden fenomenalno za nekoga ko planira uopste da se u ovo vrijeme sumanutih cijena upusti u jednu takvu akciju.

  Imam par pitanja za tebe>
  1. Zanima me zasto si se odlucio za ovoliki objekat (preko 240 m2), jer ako sam dobro shvatio, samo tvoja porodica ce zivjeti tu? Pretpostavljam da si u jednacinu o troskovima izgradnje objekta uvrstio i troskove i vrijeme odrzavanja jednog ovolikog objekta…
  2. Zasto nisi planirao pokrivenu garazu?
  3. Zasto nisi planirao neki plato ispred kuce…gdje ce ti biti bastenski sto, stolice, rostilj…za uzivanje sa porodicom i prijateljima 🙂 (makar ga nisam vidio na projektu….osim ako nije zamisljen negdje iza kuce)
  4. Nadam se da ces u buducim pisanjima obraditi i temu ograde i zelenila koje planiras oko kuce

  Jos jednom cestitke…hrabar poduhvat i finansijski sigurno prezahtjevam…. nadam se da cete na kraju sve uspjeti da zaokruzite i brzo se uselite u svoj dom 🙂

  1. Nemanja hvala puno! Stižu uskoro i novi tekstovi…

   1. Kako je po UT uslovima bilo dozvoljeno maksimalno 250m2 BGP na poljoprivrednom zemljištu, odlučili smo se za taj korak. Ipak, kako je idejno urađeno još 2019.godine, tako nismo računali na ozbiljna poskupljenja koja su nas dobrano uzdrmala, jer po tadašnjim cijenama relativno lako bismo završili kuću, dok sada će da bude pravi izazov…
   Na prizemlju je inače jedan kutak predviđen za moje roditelje takođe, otud i potreba za većom kućom. Želim da im pružim pun ugođaj, kada se odluče da dođu.
   2. Garaža bi povukla dodatne m2 koji su mi bili luksuz i sa finansijske i sa prostorne strane. Ovako sam parking stranu planirao sa sjeverne strane, čime će veći dio dana biti u hladu, a nekad naravno planiran tu nešto da natkrivam, zavisno od budžeta prije svega, ali i ideja da bi se uklopilo u cijeli eksterijer.
   3. Za sad ništa od toga nije planirano. To će biti korak 2 u blogu – sređivanje dvorišta, kada kuća bude gotova (a koraci 3 su planirani za poljoprivredu i ruralni i vjerski turizam).
   4. Jedva čekam, tad ću ono istinski da uživam. 🙂

   Hvala od srca!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like