Projektni biro A12 project – arhitekte iz Podgorice odabrane

Arhitektonski biro PodgoricaA12 project

Nakon temeljnog istraživanja, desetina mejlova, FB poruka i poziva različitim projektantskim kućama iz Crne Gore, napravio sam određenu bazu i uži krug onih sa kojima sam obavio sastanke. Juče je pao dogovor na obostrano zadovoljstvo sa projektnim biroom A12 project, i ja svoje ne krijem!

U najavnom tekstu Kako izabrati arhitektu prilikom gradnje kuće sumirao sam neka svoja razmišljanja. Pozivam vas da kliknete boldovani link i pročitate tekst ukoliko vam je ranije promakao.


Zašto sam se odlučio baš za arhitekte iz A12 project projektnog biroa?

Iz nekoliko razloga.

A12 project projektni biro crna gora arhitekte

Reference. Partneri su na više projekata u Crnoj Gori, a osnovani su 2017. godine. Osnivač i izvršni direktor Slobodan Petrović naravno posjeduje licencu ovlašćenog inženjera za arhitektonsku djelatnost. U timu je njih četvoro, a u saradnji sa eksternim partnerima pružaju i široku lepezu komplementarnih usluga. Iako su ušli tek u četvrtu godinu poslovanja, moj utisak iz razgovora sa ostalim timovima, jeste da je njihovo znanje na nivou kao da je pitanju makar petnaest godina rada.

Osjećaj. Ja u šali volim reći “osjećaj za feeling”. Šalu na stranu, u startu sam osjetio timski duh i šansu za sjajnom saradnjom.

Savremenost. Istakli su se slobodno mogu reći i u ovoj kategoriji, jer bez sumnje koriste najmodernije tehnologije u Crnoj Gori. Toliko je sve zanimljivo i savremeno da bih mogao da provedem sate “igrajući” se u tim programima. Ništa manje bitno pomenuti istančanost za detalje i želja za konstantnim usavršavanjima i unapređenjem.

Izuzetno im se dopala čitava priča. Kao što sam i očekivao najprije će mlađa garda arhitekata prepoznati marketinški potencijal i ući u priču sa obostranim interesom i na obostranu korist.

Preporuka od mene za projektante iz Podgorice

Ono što bih izdvojio, a čime se između ostalog oni bave jeste:

  • Projektovanje;
  • Izvođenje radova;
  • Nadzor radova;
  • Konsalting;
  • Dizajn enterijera;

Projekte na kojima sudjeluju možete pogledati na sljedećem linku – https://a12project.com/projects

Posebno mi je privuklo pažnju projektovanje u BIM tehnologiji i benefiti koje ti modeli pružaju i kako unapređuju i ubrzavaju čitavi proces. Klijentima je moguće sagledavanje projekata prog VR naočare (virtuelna realnost kao da se nalazite u toj prostoriji).

Na njihovom sajtu imate dostupne sve neophodne Zakone i propise u Crnoj Gori a koji se tiču izgradnje objekata a mogu vam pomoći informativno. Klikom na boldovani link možete posjetiti tu stranicu.

Ening pametna energija

Koraci koji čekaju arhitekte i mene?

Ono što mi je na primjer promaklo prilikom istraživanja u tekstu šta od dokumenata treba za izgradnju kuće jeste geodetska podloga. Kako bi arhitekta bio u mogućnosti da valjano započne izradu idejnog rješenja neophodna mu je geodetska podloga da bi iz tog stručnog ugla sagledao teren. Kako sam laik za oblast geodezije i inženjerstva neće mi se uzeti za zlo ako nešto pogriješim, ali se zato trudim da što više znanja upijem slušajući stručne sagovornike.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Geodetska podloga služi da prikaže položajni i visinski prikaz terena. Geodetska podloga je izrađena u odgovarajućoj razmjeri i uklopljena u kopiju katastarskog plana, te ovjerena od nadležne službe za katastar nepokretnosti. Geodetska podloga se koristi za potrebe određivanja oblika i veličine građevinske parcele. Služi i kao podloga za idejni projekat.

Odabrao sam kolegu iz Mense Crne Gore – Radovan Djurović koji je geodetski stručnjak i ima firmu koja se bavi tim. Jutros smo upravo obišli plac i dogovorili premjer za vikend, kada će izaći na teren sa instrumentima.

Ko nas je zatekao na placu i iznenadio pišem u narednom tekstu za nekoliko dana.


Nakon što dobijem geodetsku podlogu krećemo sa izradom idejnog rješenja nakon čega ćemo dokument dostaviti na adresu Opštine Danilovgrad – Glavni gradski arhitekta, to trenutno obavlja Arh. Zorica Otašević, dipl. ing. Od nje je potrebna saglasnost, kako bi se zatim arhitekte iz A12 project posvetili izradi glavnog projekta sa svim fazama.


Preporučujem da zapratite zvaničnu FB stranicu projektnog biroa – A12 project – klikom OVDJE, izbacuju zanimljive stvarčice.


Povratak na Početnu stranicu www.mojpovrataknaselo.me

Pregled svih tekstova na blogu o gradnji kuće

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like