Šta 2021 godina može da nam donese?

Porodica Savović

Uželio sam se pisanja. Februar mjesec je bio takav da smo se kao porodica još više zbližili i ne damo na sebe. Kažu da u svemu lošem postoji uvijek i bar nešto dobro, i ja upravo to zajedništvo porodice izvlačim koje je na kraju isplivalo, a pravda za povredom časti i ugleda će biti potražena na sudu.

Ovo će nekako biti posve običan tekst sa presjekom i planovima u 2021, moguće ne toliko stilski oblikovan i bez konkretne teme ali nadasve iskren.

Čekanje zaposlenja već postaje zamorno, a bez toga (i posle ugovora za stalno) nije moguće ništa konkretno uraditi, u nedostatku kreditne sposobni. Nije lako doći do kvalitetnog radnog mjesta u ovakvoj godini.

Pripremna, kakva li je već, ova godina je zamišljena da se kroz partnerske odnose pripremi projektna dokumentacija u narednih nekoliko mjeseci i zatvori taj prvi bitan dio, a o čemu sam pisao ovdje – Dokumentacija potrebna za izgradnju kuće u Crnoj Gori.

Dodatno, putem partnerstva takođe ove godine cilj je uraditi prilazni put (makadamski za početak) na placu do pozicije gdje će biti kuća, te dovesti vodu na imanje, za šta je potreban niz dozvola gradskog vodovoda o čemu sam pisao ovdje – Priključak za vodu.

Arhitektonski biro PodgoricaA12 project

Kada je riječ o vodi, nije na odmet pomenuti i onu atmosfersku, te načine zaštite zemljišta i budućeg objekta. Da, razmišljam i o drenaži terena, naravno koliko finansije dozvole i eventualni dobar odnos sa budućim izvođačem koji spozna potencijal prisustva na blogu. Više o ovome sam pisao krajem decembra tokom onih velikih kiša, kada je i opasnost od poplava bila alarmantna. Ukoliko vam je promakao evo teksta – Kako se plac nosi sa padavinama… Drenaža, hidroizolacija, ograda.

Svako dodatno sklopljeno partnerstvo značiće da smo korak bliže ostvarenju sna, i na tome predano radim svih ovih mjeseci dok imam viška vremena.


Plan za početak izgradnje kuće

Sanjam ove dane, ali bukvalno… a do tad mogu da uradim što je do mene da se makar malo približim.

Neki naj naj najoptimističniji plan jeste da na jesen otac ukoliko bude u prilici, podigne kredit kojim bi pokrili trošak izgradnje sive faze, i da građevina kao takva čeka kasnu zimu odnosno početak proljeća 2022. godine. Do tada se iskreno nadam da ću ne samo početi rad nego i zavrijediti od poslodavca ugovor za stalno, čime ću steći kreditnu sposobnost.

U suštini, kada zatvorite finansijsku konstrukciju, odnosno imate “živi keš” potrebno vam je nekih 6 do 7 mjeseci od kolčenja iskopavanja temelja, do ključa u ruke t.j. useljenja. Za sivu fazu sa druge strane je potrebno jedan do dva mjeseca, zavisno od vremenskih okolnosti i veličine objekta, i kad bi Bog dao, taj dio bi završili do kraja ove godine. S dolaskom proljeća 2022. plan je za mojim stambenim kreditom sa kojim bi završili objekat i kasnije keš kreditom inicijalno skromno onim što je najpotrebnije počeli da opremamo kuću.

Jeste da tiha voda brijeg roni, ali daleko je ovo i dalje. Treba još mnogo toga da se poklopi…

Ening pametna energija

Kao što sam i započeo tekst

tako ću ga i završiti… Teški trenuci znaju da izvuku i ono najbolje ali i ono najgore iz vas. Uz nepokolebljivu vjeru i Božju pomoć, zna se šta će prevagnuti.

Ljeta prošle godine, bio sam blizu zaposlenja u Pivari Trebjesi u Nikšiću, međutim otpao sam na baš samom kraju procesa, i tada sam bio utučen, a tu neku gorčinu ste mogli da osjetite čitajući ovaj tekst o tome kakvu smo kuću prvobitno zamislili.

Iz ove perspektive, zahvalan sam ipak Bogu što me je ostavio kod kuće. Da sam postao dio kompanije, odsutan bih iz kuće bio veći dio dana, a dok bih se vratio iz Nikšića već bi vjerovatno i bio mrak, propuštajući dnevne aktivnosti sa djetetom. Imao sam tu sreću da prvih 9 mjeseci odrastanja sina Mihaila provedem svakodnevno uz njega, postajući mu malo po malo bitan skoro koliko i majka.

A znamo svi koliko je djetetu majka bitna.

Ipak, sad je trenutak takav da je posao neophodan i da je vrijeme da neka od aplikacija konačno upali i donese porodici finansijsku stabilnost za početak, a sa druge strane kroz moj posvećen odnos i šansu da riješimo svoje stambeno pitanje na način o kojem pišem već skoro godinu dana.

p.s. hvala od srca svima na porukama podrške, toliko ih je da još uvijek nismo stigli na sve da odgovorimo.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like