Odakle početi kod gradnje kuće?

Odakle početi kod gradnje kuće - zemljani radovi

Period – u kojem sa jedne strane supruga i ja čekamo sina, a sa druge kujemo planove povodom gradnje kuće, te trudimo da stvorimo preduslove zatvaranja finansijske konstrukcije, je definitivno jedan od dinamičnijih u našim životima.

I stvarno, sve ovo nosi svoju čar. Onu koje ćemo se za 10, 20 i više godina definitivno sjećati. A možda upravo ovaj blog u tome doprinese takođe.

Kako polako stičem šansu da dođem do radnog mjesta koji može da mi ponudi sve ono o čemu maštam, tako se i neki plamen u meni dodatno razbuktava. Taj plamen se pretače u gorivo, koje me dalje navodi da planiram koje ću prve poteze povući u šahovskoj partiji gradnje kuće. One koja je kvalitetna, bezbjedna i ekonomična. Čime bih u krajnosti riješio stambeno pitanje svoje porodice.

Sve me to kao što rekoh usmjerava da razmišljam o svojim prvim koracima, koje ću napraviti u susret izgradnji kuće.


1. Snimanje placa dronom

Kad ga već posjedujem, zašto da ga ne iskoristim. Uzgred, ako vama treba snimanje ili fotografisanje neke lokacije, možete me unajmiti.

Jednostavno, nije ista perspektiva kada nešto gledamo sa zemlje i iz vazduha.

Danas sam recimo vozom išao za Nikšić. Upravo na putu za grad pod Trebjesom, prolazio sam i kroz Danilovgrad, a samim tim i kroz moj zavičaj – Laleviće. I sa te blage visine, drugačija je slika i uvid o placu.

Čak sam uspio i nekako da škljocnem, dok je voz prolazio.

Lalevici Danilovgrad plac gradnja kuce moj povratak na selo
Nisu naši preci slučajno za plac govorili – IMANJE.

Ako to uporedimo sa fotkom sa zemlje, siguran sam da shvatate o čemu pričam. Snimak iz drona je tek druga priča.

Lalevici Danilovgrad plac gradnja kuce moj povratak na selo

Elem, da se vratim na temu, snimci i fotografije iz drona će mi dati jasniju sliku kako i gdje tačno da pozicioniram kuću. Uz to naravno i da vidim koliko je Zeta daleko na mjestima gdje meandrira.

Pisao sam i tekst o tome – Koja je najbolja orjentacija za šta, kad gradite kuću.

Ening pametna energija

Kad govorimo o udaljenosti od rijeke Zete, neko moje slobodno tumačenje koristeći Google maps Lalevići je sljedeće:

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora
Lalevici Danilovgrad plac gradnja kuce moj povratak na selo
Lalevići pripadaju katastarskoj opštini Pažići, nalaze se sa druge strane rijeke Zete.

2. UT uslovi

Ako vam je promakao tekst – potrebna dokumentacija za izgradnju kuće, predlažem da ga prvo detaljno iščitate. Kad dođe vrijeme, pisaću i drugi dio.

Upravo, planiram pokucati na vrata Opštine Danilovgrad, te uz crvenu uplatnicu predati i zahtjev za dobijanje UT uslova.

Svaki pravi arhitekta, ukoliko radi projekat za legalni objekat, tražiće vam UT uslove.

Da bi sačinili idejni projekat, koji se kasnije nosi na saglasnost glavnom gradskom arhitekti, potrebno je pribaviti UT uslove. Urbanističko tehnički uslovi su najbitniji u smislu uslova projektovanja i građevinskih linija, kao i određenih parametara koji utiču na projektovanje. Samim tim, u neku ruku određuju pravac projektovanja kuće.

Za UT uslove, MORT i Opština Danilovgrad kažu da se izdaje u roku od 20 dana, od dana kad je podnijet zahtjev. Ukoliko je tačno, to i nije toliko dug period realno.

Elem, potrebno će mi biti 50 EUR, za prvi korak.


3. Idejni projekat

Ukoliko ste pročitali matični tekst bloga, onda znate da sam uzeo da učim projektovanje u programu Arhicad. Ako niste, klik na članak – Moja priča – kako je sve počelo, pa vas čekam ovdje. 🙂

Projektovanje u Arhicad-u u mom amaterskom slučaju izgleda ovako:

Lalevici Danilovgrad plac gradnja kuce Archicad projekat projektovanje kuce

Kako u porodici već dominantno znamo šta želimo, umnogome ćemo uštedjeti vrijeme a nadam se i dio novca na projekat. Umjesto više različitih varijanti idejnog projekta, predaćemo ovaj model sa već određenim rasporedom prostorija, da arhitekte to urade na profesionalni način.

Sav proces projektovanja može potrajati i do 3-4 mjeseca. Dok samo idejni projekat može iziskivati do mjesec dana.

Plaćanje projekta se posmatra kroz ukupnu prizmu Glavnog projekta sa svim fazama, te se vrši kroz tranše. Naravno, shodno individualnom dogovoru sa arhitektom. Ukoliko mislim da ovo izvedemo samostalno prije kredita, trebaće nam da bude na malo više rata. 🙂

UPDATE!
https://mojpovrataknaselo.me/pripreme-i-planiranje/papiri-papiri-papiri/idejno-rjesenje-kuce-u-danilovgradu-stiglo/

Decembra 2020. godine urađeno je idejno rješenje kuće u Danilovgradu, klikom na sliku otvarate tekst na blogu, za više informacija.

Idejno rješenje kuće u Danilovgradu
Idejno rješenje kuće u Danilovgradu – A12 project arhitektonski biro iz Podgorice

4. Makadamski put

Razmišljao sam o više koraka, koje moram napraviti. Favorit mi je makadamski put, da budem iskren najviše zbog dodatne motivacije. Da vidimo da je nešto urađeno! 🙂

Kao što gore napisah, Lalevići se nalaze na putu od Pažića do Glave Zete, na samom početku, uz šta je prilaz našem porodićnom imanju direktno sa puta.

Ipak, kako kuća logično neće biti odmah uz ulicu, potrebno je da sprovedem za početak makadamski put od prilaza makar 20 dužnih metara unutar placa.

Lalevici Danilovgrad plac gradnja kuce
Zanemarite moj “na brzinu” crtež. 🙂

Elem, ovaj stub na ulazu me jako nervira i remeti mi neke početne planove da makadam ide uz ogradu.

Kako sve ipak ima dvije strane medalje, prazan prostor ću iskoristiti da zasadim živu ogradu.

Kad već pomenuh ogradu, njenoj izgradnji sa prednje strane pristupićemo tek nekad po završetku kuće.

U planu je i renovoriranje puta Pažići – Glava Zete, te moramo oprezno sa ulaganjima sa ogradom. Nisam siguran koliko bi opština uopšte eksproprisala placa, i treba razmišljati unaprijed. Takođe, svaka ozbiljnija veća ograda može imati problema sa statikom, u slučaju da teške mašine budu rovarile neposredno uz nju.

Za makadamski put i postavljanje cijevi, predviđam iznos od oko 700 EUR.


5. Podzemne cijevi

Posao koji je propratan prethodnom – makadamskom putu. Postavljanje podzemnih cijevi uz put (nikako ispod puta) predstavlja neizbježno nešto, ukoliko čovjek želi da moderno radi samog početka. Tu planiram da smjestim buduću struju, vodu i internet, i sebi olakšam posao kasnije.

Naravno, planiram se konsultovati o svemu sa arhitektom i geodetom, kako ne bih napravio neku grešku, od koje kasnije bi mogle da bole i glava i novčanik. 🙂


6. Kopanje bunara

Jedno od neophodnih stvari, po mom mišljenju. Potrebno je eto samo “ubosti žilu”. 🙂 Ako poput mene, ili npr gospođe majke, želite živu ogradu, drveće, cvijeće i ponešto voća i povrća, možete slobodno zaboraviti na gradski vodovod. Potreban vam je bunar, i sproveden kasnije irigacioni sistem, te u sklopu priprema za gradnju, namjeravam i ovo izvesti kako bih što spremniji dočekao.

Zavisno koliko duboko bude moralo da se buši za vodu, direktno će imati uticaj na ukupnu cijenu.

Jedan od kasnijih koraka, koji se naslanja na bunar, biće obezbjeđivanje priključka za pumpu za vodu. Nešto ipak tu vodu mora da izvuče na površinu. 🙂


7. “Ostalo” kod gradnje kuće

Ukoliko pretpostavimo da će projektant relativno brzo završiti svoj prvi dio posla, naredno što nas čeka je predavanje projekta glavnom gradskom arhitekti na saglasnost.

Na saglasnost se čeka oko 15 dana, nakon čega može da se pristupi izradi glavnog projekta sa svim svojim fazama (statika, struka, voda i kanalizacija, zaštita na radu, energetska efikasnost).

Po završetku svega, pravi se pretpostavka da je početak gradnje kuće relativno blizu.

Potrebno je revidovati projekat kod druge projektantske kuće (novi zakon je sve usložio i zakomplikovao.. ) i pripremiti ostatak dokumentacije radi prijave gradnje.

Da ne bude sve tako jednostavno – ja sam zadužen. 🙂 U čitavom predstojećem periodu od nekih godinu dana, osim što trebam pronaći respektabilan posao, trebam i zavrijediti kod poslodavca čuveno “rješenje” – ugovor za stalno. Time ću steći kvalitetnu kreditnu sposobnost. Kako bi mi drugačije i pošlo za rukom da ostvarim svoje ciljeve kod gradnje kuće…

Držite mi fige da to i ostvarim.


Ovaj tekst će u budućnosti vjerovatno biti dopunjavan. Prva verzija je napisana 04. juna 2020.


Povratak na Početnu stranicu www.mojpovrataknaselo.me

Pregled svih tekstova na blogu o gradnji kuće

0 Shares:
1 comment
  1. Ovde bih ti dodala da je moguce i pre dobijanja samin UT uslova da pogledate u vazecu plansku dokumentaciju sta je predvidjeno za vasu parcelu. Svi planovi su centralizovani i nalaze se ovde: http://www.planovidozvole.mrt.gov.me/LAMP/PlanningDocument/Map
    To ce vam malo odrediti pravac razmisljanja i svakako necete doziveti razocarenje kada stignu UTuslovi. ili jedonstavno otici u Opstinu na kojoj se plac nalazi i zamoliti da vam omoguce uvid u vazeci planski dokument gde biste makar videli da li je gradnja uopste dozvoljena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like