Kako izabrati arhitektu prilikom gradnje kuće?

Kako izabrati arhitekta prilikom gradnje kuće?

Dolazeći u pol poziciju za dobijanje jednog super interesantnog posla u renomiranoj kompaniji u Crnoj Gori, te time ohrabren, sav pripremni proces oko gradnje kuće malčice ubrzavam. Arhitekta je neko koga tražim sada.

Ovaj tekst između ostalog koristim i kao svojevrsni poziv arhitektima da se jave u narednom periodu, sa predlogom eventualne saradnje. Ono što će svakako moći da računa jeste promocija na ovom blogu, u godinama koje dolaze. Te treba i to imati u vidu. 🙂

U sledećih par desetina rečenica pokušaću da objasnim kojim ću se principima ja voditi prilikom odabira arhitekte koji će pratiti porodicu Savović.


Neki osnovni kriterijumi odabira arhitekte

Početni filter koji ću koristiti da suzim opseg pretrage onog perfect match, što kažu stari Crnogorci je:

Licenca. Arhitekta naravno prvo mora imati dozvolu za usluge koje pruža. U proteklim godinama je divlja gradnja nažalost cvjetala, te su i projekti pisani od strane i ovakvih i onakvih. A kad idete legalno od početka, arhitekta mora imati licencu ovlašćenog inženjera za arhitektonsku djelatnosti.

Reference. Potrebne su mi dvije stvari što se ove tačke tiče. Pređašnji radovi, i to po mogućnosti sličnih gabarita, složenosti, vrijednosti i podneblja na kojem se radi, za ovo što ja želim. Razgovor i utisci sa njegovim klijentima mi je takođe bitan aspekt, i svakako da ću zamoliti za povezivanje, kako bih čuo Word of the mouth.

Hemija. Definitivno vrlo bitan aspekt, koji se olako zapostavlja. Ne dešava se uvijek da kliknete sa nekim i da možete da funkcionišete. A to vidimo i kroz stopu razvoda u poslednjih par godina. 🙂  Saradnja na izradi projekta iziskivaće vjerovatno veći broj sastanaka, telefonskih razgovora, online komunikacije. Za moj novac očekujem posvećenost i profesionalnost, kao i dozu razumijevanja za naše potrebe i želje. Naravno, u meni će imati ozbiljnog partnera, koji opravdava prethodno izrečeno.

Iskustvo. Ono što se da primijetiti vrlo brzo po ostvarenoj inicijalnoj komunikaciju. Predočiću moj projekt koji sam radio za vrijeme covid19 epidemije, nakon što sam naučio amaterski da projektujem u Archicad-u. Prije pola godine sam inače naišao na sjajan poljski sajt https://pracownia-projekty.dom.pl/ gdje možete vidjeti na desetine fenomenalnih projekata i sklapati mozaik svoga. Tako sam i ja malo po malo opažao, i došao do po nas idealnog rasporeda prostorija u kući.

Način saradnje i cijena. Blog o gradnji kuće daće skroman doprinos privredi odnosno konkretnoj branši, kroz savremen i inovativan oblik promocije. Kako na način prisutnosti u biznis adresaru i istaknutim reklamama na blogu, tako i kroz kontinuirano pisanje u storytelling fazonu tokom saradnje sa pružaocima usluga. Pravilni koraci i zanimljive teme će vjerovatno uticati da blog privuče pažnju šire javnosti, te će i svi pružaoci imati dugoročne koristi od saradnje, što jasno ima svoju cijenu. 🙂 O ovom ću detaljnije pisati u nastavku.

Vremenski okviri. Vrlo je bitno poštovanje tajminga i dinamike koji su predviđeni u pripremnoj fazi, prije početka izgradnje kuće. Zbog toga je bitno i poštovanje rokova, koji se predviđaju u ugovoru o poslovnoj saradnji shodno zahtjevnosti projektnog zadatka. O tome sam detaljnije pisao o početnim pripremnim koracima Ovdje – Odakle početi kod gradnje kuće.

Dodatne usluge. Da li taj arhitekta kasnije prati radove i posjećuje gradilište prateći da se gradi prema planovima i specifikacijama. Da li oni rade oko papirogije sa Opštinom Danilovgrad i ostalim institucijama ili je to moja obaveza kao investitora. Da li pruža savjetodavne usluge u pogledu dizajna enterijera, i uopšte kakav je njegov stil po tom pitanju, i slično. Svaka ekstra vrijednost koju pruža je dodatni plus koji će ga izdvojiti u odnosu na konkurenciju.

Ening pametna energija

Dobar arhitekta se nalazi – gdje?

Kako pronaci dobrog arhitektu?

Prvi i osnovni korak dolaska arhitekte biće kroz blog o gradnji kuće, odnosno proaktivnim javljanjem arhitekata meni koje je dobrodošlo. Sa ciljem incijalnog uspostavljanja kontakta.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Drugi korak biće traženje preporuka, posredstvom kontakata, čime će se zasigurno doći do određenog broja arhitekata. Za početak ću uspostaviti kontakt i proslijediti im sve ove tekstove. 🙂 Ako ga ne pogledaju detaljno, znamo koliko je sati.

Treći korak biće društvene mreže i Google, gdje će se obaviti detaljna pretraga kako bi se naišlo na one koji se već reklamiraju. Upravo takvi imaju najrazvijeniju svijest o potencijalnim benefitima koje saradnja sa blogom o gradnji kuće može da ima. Takvima ću posvetiti posebnu pažnju.

Inače, na sajtu Inženjerske komore Crne Gore, možete provjeriti da li se nalazi arhitekta kojeg razmišljate da unajmite – kliknite OVDJE za više informacija.


Papirologija

Kako pronaci dobrog arhitektu?

Jako bitan aspekt. U današnje vrijeme gdje većina nas živi 300 na sat, i nemamo baš vremena da se jurimo sa šalterskim radnikom/radnicom kojoj uvijek fali taj jedan papir. 🙂

Ovdje je ja zanimljivo saznati, da li taj arhitekta i njegov tim obavljaju i “terenski” dio posla, koji može investitoru da uštedi mnogo vremena.

U ovom sad već post-corona periodu se nadam da ćemo izvući pouke o online – elektronskom načiu završavanja posla što više ovih papiroloških stvari. Na svim poljima.

Ako ste se inače pitali šta sve treba od papira da biste izgradili kuću, napisao sam I dio teksta i o tome. Klik ovdje – Šta od dokumenata treba za gradnju kuće u Crnoj Gori?


Ugovor

Kako pronaci dobrog arhitektu?

Iskustvo kroz NaMapi – Studio za nekretnine, me je naučilo da “na riječ” nije baš pametno raditi. Ugovor je ugovor. Saradnju sa projektantom je poželjno pretočiti u pisanu forma koja odražava aspekte posla kojeg smo se dohvatili. Rokove, parametre, korake, količinu usluge i naknade arhitekte, moje kontra marketing usluge i slično.

I mirna Bosna.


Moje marketing usluge arhitekti

  • Osnovni oblik oglašavanja firmi i majstora na blogu o gradnji kuće je besplatan. Sve što treba je da popunite kratku formu u pripadajućoj sekciji. Pozivam sve da to iskoriste, kako bi se njihovo ime našlo u biznis adresaru građevinskih preduzeća i onima komplementarnim toj djelatnosti;
  • Baneri na istaknutim pozicijama kao i prvo mjesto u pretrazi je nešto na šta će arhitekta moći da ima. Ovaj blog aktivno SEO optimizujem, čime će kad tad zaposjesti i prvu stranicu Google za ključne riječi. A boravak na prvoj stranici Google-a znači – NOVAC!
  • PR i storytelling tekstovi objavljeni na blogu, su još jedan od benefita;
  • Snimanje video reklame, sa mogućnošću sad popularnog Vloga, koji će biti i na Youtube kanalu, FB i Insta profilima i naravno na blogu;
  • Digital marketing usluge u cilju unapređenja budućeg poslovanja arhitekte i njegove medijske prisutnosti. Za izradu web sajta takođe stojim na raspolaganju;
  • I za kraj ono glavno – Povjerenje i preporuka. Samim tim, arhitekta će imati konstantnu prisutnost kroz tekstove, te će i ciljna publika koja prati blog moći da ga upozna. Time će dobiti lijepu reklamu i to predstavlja možda i najveću buduću dobit.

Ovo naravno važi za sve koji imaju dodirnih tačaka sa građevinom, ne samo za arhitekte.


Ako ste se inače pitali kako orjentisati kuću, radi budućih ušteda u grijanju/hlađenju, te dolaska do energetski efikasne kuće uopšte, preporučujem moj tekst – Koja je najbolja orjentacija kuće? Razmišljajte na vrijeme. Posvetio sam mu mnogo pažnje, a u suštini, tek zagrebao na ovu temu.

Ako se i dalje pitate da li da kupite stan ili da gradite kuću, preporučujem moj tekst – Rješavanje stambenog pitanja, kako? Kuća ili stan? Tu sam sumirao neka moja razmišljanja na željenu temu. Može vam koristiti.

Ako razmišljate o stambenom kreditu, bilo da je za kupovinu stana ili gradnju kuće, onda je ovaj tekst prava stvar za vas (sad zvučim kao reklama za Kosmodisk 🙁 ) – Bankarski krediti – uopšteno za početak

Ukoliko vam se tekst dopao, jako bi mi značio komentar i share na društvenim mrežama. I naravno ako znate nekog arhitektu, proslijedite mu link.

Dopuna iz budućnosti – Stigao Glavni projekat kuće!

Hvala!


Povratak na Početnu stranicu www.mojpovrataknaselo.me

Pregled svih tekstova na blogu o gradnji kuće

0 Shares:
1 comment
  1. Miso, svaka cast za ideju i sadrzaj bloga! Ovom tekstu nedostaje jedan vazan segment, koji ti kasnije i provlacis kroz svoje tekstove, a to je da li arhitekta zna ili ne zna da isprojektuje ekolosku, ili zelenu, ili niskoenergetsku ili koju vec – kucu. Ili da li u svom timu ima arhitektu specijalizovanog za ovaj vid gradnje. To nije bas standarno znanje arhitekte, na veliku zalost svih nas koji se zalazemo da to postane jedini oblik gradnje i da nema izgovora za to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like