Pametna kuća? Crna Gora se još upoznaje sa Smart Home sistemima, a i mi

Pametna kuća? Crna Gora se još upoznaje sa Smart Home sistemima, a i mi.

Tekst koji već duže vrijeme planiram, kojim bih termine – Pametna kuća i Crna Gora stavio u istu ravan i javnosti približio stečene utiske istražujući tzv. Smart Home sisteme. Više da budem iskren znatiželje radi, nego li što nam je to neophodno. Naravno, nije predviđeno ni budžetom, ali crv ne da mira.

Ipak, ispratite me u narednih nekoliko desetina rečenica, mislim da će biti zanimljivo.

Moj sagovornik danas je Petar Bošković, izvršni direktor firme Intecon iz Podgorice koja se bavi projektovanjem i izvođenjem jake i slabe struje, a kojeg sam posjetio u nekoliko navrata, kako bih i sam naučio nešto, razmotrio za sopstvene potrebe ali i podijelio sa vama.

Naravno, sastanku je prethodilo moje interesovanje na internetu o ovoj tematici, kao i kontaktiranje više dobavljača za Pametne kuće u Crnoj Gori, od čega se Petar istakao po znanju i iskustvu, kao i poštenom pristupu i međuljudskim odnosima.

Otud i želja da ovim činom podržim njegov biznis, jer to zaslužuje.

Dopuna iz 2023. godine – Kreirao sam Patreon i Ukoliko vam se dopada blog koji pišem već 3 godine, možete me podržati kako bih uspješno nastavio priču na pravi način. Hvala! patreon.com/user?u=38454621

Blog o gradnji kuće - Patreon

Šta je konkretno Pametna kuća?

Sama pomisao da pametna kuća i selo idu u istu rečenicu mi razvlači osmijeh na lice…u koju krajnost znam otići. Da li to ide jedno sa drugim?

Elem, budućnost je odavno stigla u razvijeni svijet, a stidljivo kuca i na vrata Crne Gore. Jedan od stubova te budućnosti su i smart home sistemi, čija je ključna komponenta pojam Internet of Things, odnosno povezivanja svih predmeta međusobno. Time, u ovom slučaju dolazi do automatizacije mjesta stanovanja na način da olakša porodicama život, ali i ostvari poprilične uštede električne energije, ukoliko se inteligentno koristi, te pruži bezbjednost.

Internetom možete povezati ne samo kompjuter i telefon, već i satove, zvučnike, osvjetljenje u kući, interfon, video nadzor, alarme, roletne, bojlere i druge aparate. 

Sad još preciznije, Pametna kuća ima ugrađene različite vrste senzora koji su povezani sa pametnim uređajima u domaćinstvu u okviru posebnog sistema. Tim sistemom se može upravljati na različite načine, a sve u skladu sa potrebama i navikama korisnika.

Smart home sistem Crna Gora Pametne kuće

Ono što ćete i sami primijetiti u narednim rečenicama jeste da su neki segmenti smart home sistema klasičan luksuz kada imate novca na pretek, dok sa druge strane određeni aspekti mogu da biti više nego poželjni.


Kako Pametna kuća funkcioniše?

Prema Petrovim riječima – postoji više vrsta pametnih sistema, a koji su bazirani na različitim protokolima. Tkzv. Controller (ili Procesor) je mozak operacije i preko njega se uvezuju svi interfejsi za kontrolu osvjetljenja, klimatizacije, audio/video sistema, roletni i rolo zavjesa, a na interfejse potrošači poput bojlera i raznih utičnica i slično.

Ening pametna energija

Umjesto prekidača u objektu, raspoređuju se senzori, lokalne tastature ili touch screen uređaji za kontrolu gorenavedenih opcija. Svi uređaji su uvezani kablovima između sebe i posredstvom toga komuniciraju sa Controller-om.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora
Pametna kuća? Crna Gora se još upoznaje sa Smart Home sistemima, a i mi.

Nakon povezivanja kablova, programira se rješenje pomoću određenog softvera, koje se nakon završetka upisuje na procesor. Snimanjem unaprijed pripremljenih scena na procesoru, on kapira šta u kom slučaju treba da radi” kaže Petar i dodaje: “Sistem je modularan i isti se uvijek može proširiti. Takođe, uvijek je moguće preprogramirati i na taj način npr. osvjetljenje u objektu prilagoditi novoj konfiguraciji prostorija i slično.


Kako izgledaju unaprijed programirane scene?

Ukoliko zanemarimo energetsku efikasnost, dozu komfora ali i sigurnosti, prilikom rukovanja sistemom moguće je kreiranje željenih „scena“.

Zamislite da se vraćate sa mora, napolju je 40 stepeni i treba da uđete u vreli stan u kom vazduh nije strujao duže vrijeme. Uz ovaj sistem, možete da programirate da vas sačeka rashlađena kuća, uključena klimatizacija, pun bojler i slično.

Navodim neke od primjera koje su mi zapale za oko:

 • Scena „dolazak“: Grijanje ili hlađenje se uključi na određenu temperaturu, zagrijava se voda u bojleru, uključe se svjetiljke u hodniku, podižu roletne u dnevnoj prostoriji;
 • Scena “odlazak“: Isključi se klimatizacija kao i sve utičnice izuzev frižidera, zamrzivača (čak i rutera za internet), spuštaju se roletne, uključi se alarm;
 • Scena “odmor-simulacija prisustva“: U različito vrijeme podiže se više roletni u kući, svjetiljke se uključe ili isključe naizmjenično, čime se simulira prisustvo i odbijaju provalnici;
 • Simulacija “zimsko jutro“: Sistem ozvučenja uključi laganu muziku (predefinisanu programiranjem sistema) za buđenje, podižu se roletne, grijanje u dnevnom boravku i kupatilu počinju da rade u određeno vrijeme, svjetiljke se uključe senzorski samim prisustvom osobe u datoj prostoriji;

Kako izgleda tipična ponuda za pametnu kuću u Crnoj Gori?

Gledajući univerzalne ponude dobavljača kada su u pitanju pametne kuće u Crnoj Gori nailazim na dva ili tri paketa, shodno brojnosti sadržaja. Recimo u prvoj varijanti bi pametne kuće ponudile kontrolu osvjetljenja i roletni, dok bi u drugoj varijanti sadržale uz uključenu prvu i kontrolu klimatizacije i podnog grijanja. Naravno, svaka varijanta može biti dodatno ojačana naprednim opcijama o kojima će biti riječi u narednim poglavljima.

Petar Bošković iz Intecon-a: “Predviđeni sistem za kontrolu osvjetljenja i roletni je InFusion, proizvođaca Vantage iz SAD-a, čiji smo partneri za Crnu Goru. Sistem omogućava centralizovanu kao i lokalnu kontrolu cjelokupnog osvjetljenja i roletni u objektu, a koji su posredstvom odgovarajućeg ožičenja povezani na ovaj sistem. Naglašavamo da sistem posjeduje mogućnost definisanja zona i scena, i na taj način jednim pritiskom na odgovarajuće dugme korisnik ima kontrolu nad više zona svjetiljki i roletni.

Takođe, Petar dodaje…

Sistem je moguće konfigurisati na način da se upravljanje osvjetljenjem i roletnama vrši na jedan od dolje navedenih načina:

 • vremenski programirana kontrola, omogućava vremensko programiranje stanja sistema u zavisnosti od dijela dana kao i u zavisnosti od izlazska ili zalaska sunca (procesor ima integrisan astronomski sat);
 • kontrola posredstvom senzora prisustva, omogućava aktiviranje osvjetljenja i roletni ili pozivanje isprogramirane scene u zavisnosti od toga da li je prostorija zauzeta ili ne;
 • upravljanje lokalno pomoću žičanih tastatura kao i upravljanje pomoću pametnih telefona i tableta.

Centralna kontrola je moguća upotrebom pametnog telefona ili tableta (iPad, iPhone kao i uređaja sa Android operativnim sistemom) i to uz pomoć aplikacije koja je sastavni dio paketa ovog sistema.”

Smart home sistemi Crna Gora Pametne kuće

Šta se dešava ako “crkne” procesor?

Jedno od pitanja koje se nameće samo, ukoliko razmišljamo na duži rok, a odgovor me priznajem ohrabrio.

Prije svega, bitno je napomenuti da sistem ima 5 godina garancije, međutim u slučaju prestanka rada, procesor u sebi ima memorijsku karticu u kojoj je snimljen cijeli program kako se kuća “ponaša” u domenu instalacija…” Petar govori, i ja ga prekidam pitanjem “Svojevrsnu crnu kutiju kao u avionima?” 🙂

Nakon kraćeg smijeha Petar nastavlja “Zamjenom tog uređaja, ponovo se učitava isti program i sve nastavlja redovno da funkcioniše“.


Šta kad nestane struja?

 nestanak struje danilovgrad

Mi planiramo graditi kuću u Danilovgradu, a s obzirom na to da su tamo restrikcije zbog radova na mreži i dalje česta pojava, ovo pitanje se ne smije preskočiti, iako u prvi mah djeluje trivijalno.

Kao i kod “običnih” kuća koje nisu smart home sistemi, moguće je svijećom, naveče rasvijetliti dio prostorije ili pak ujutru na plin skuvati kafu. 🙂

Šalu na stranu, Petar se nadovezuje: “U slučaju nestanka struje, jedno od rješenja je i UPS uređaj za osnovne instalacije koji ima autonomiju rada i do pola sata. Dok sa druge strane za one imućnije moguće je imati rezervno napajanje -agregat kao plan B. Kao jedna od mjera zaštite uređaja potrebno je još u sklopu projektovanja predvidjeti prenaponsku zaštitu.


Bezbjednost? i koje su mjere zaštite od hakovanja?

Koliko je, sa aspekta sigurnosti, pametno imati pametnu kuću? Pitanje je koje mi se motalo po glavi dok sam išao ka Petrovoj kancelariji u City kvartu i u telefonu sam ga zabilježio na vrijeme.

Pažljivim programiranjem možete:

 • osigurati svoju kuću od posjeta neželjenih ljudi, tokom odlaska na putovanja možete scenama simulirati prisustvo uključivanjem/isključivanjem svjetla, podizanjem roletni, puštanjem muzike i slično.;
 • senzorima za vrata i prozore biti sigurni da je sve zatvoreno a roletne spuštene kada niste kuće;
 • detektorima na dim i poplavu možete na vrijeme biti obaviješteni o svim potencijalnim opasnostima;
 • imati alarmne sisteme za sve navedeno.
 • uvezati i interfon, video nadzor, kao i detektore pokreta u cijelu priču, i to su neke krajnosti kojima ljudi pribjegavaju zbog bezbjednosti.
Sve navedeno je velika prednost (i košta...), ali ono što je mene brinulo jeste, ako je moja kuća "na internetu", imajući sopstvenu IP adresu, može li neko na nju da se poveže i uskoči iz udaljenosti?

Petar odgovara “Da bi neko pristupio izvan kuće, potrebno je prvenstveno da ima instaliranu pravu aplikaciju za sistem koji pametna kuća koristi. Izuzev toga, potrebno je da haker posjeduje username i password odnosno kredencijale, kao i da unese tačnu IP adresu predmetne kuće koja je unikatna u svijetu i osim provajdera, zna je samo vlasnik kuće.”

Suma sumarum, moguće je samo etički hakovati i na taj način fizički izvući željene podatke.


Šta su nam opcije ukoliko nemamo novca za luksuz pametne kuće?

Ne krijem da je ovo nešto što bih volio imati, ali s druge strane svjestan sam da svako dodatno finansijsko zalijetanje je korak unazad u cijeloj priči, te da je pametna kuća luksuz.

Jedna od ponuda koje nudimo fizičkim i pravnim licima jeste opcija Smart Home READY, gdje se prilikom izgradnje objekta pripremaju instalacije za Pametne kuće. Uz redovnu tradicionalnu kablažu, ostavlja se prostor za budući smart sistem, i ukupna cijena u ovom početnom periodu biva neznatno veća.” dodaje Petar.

Ono što valja istaći jeste da je Petrova firma Intecon distributer jednog od najkvalitetnijih brendova Smart Home sistema u svijetu, po imenu VANTAGE. 

Zasigurno ćete naići na jeftinije dobavljače, za što sam uostalom imao prilike i da se uvjerim u proteklom periodu. Međutim, kada je kvalitet proizvoda u pitanju, te stručnost lica koja ovaj savremeni sistem uvode, ja ovdje ne bih imao dvojbe koga izabrati.


Šta INTECON nudi?

U ovom trenutku, dok tek treba projekat elektroinstalacija jake i slabe struje (a u sklopu dokumentacije za gradnju kuće) da bude izrađen, istraživao sam mogućnosti pametnih kuća. Naravno, svjestan da je investicija u pametne kuće van domašaja našeg budžeta, opcija Smart Home READY pripreme instalacija u zidovima, je nešto o čemu ćemo razmisliti dok smo na vrijeme.

Do tada, Intecon je čitaocima bloga Moj povratak na selo omogućio dvije pogodnosti:

 1. Besplatno savjetovanje o sistemima Pametnih kuća u Crnoj Gori, gdje je potrebno unaprijed zakazati termin konsultacija;
 2. Popust od 10% u narednih pola godine na cjelokupnu fakturu, ukoliko udijelite povjerenje baš njima;

Njihov kontakt telefon je dostupan klikom na ovaj link. Website im je u izradi, a u međuvremenu ih možete zapratiti na Facebook-u ili Instagramu, kako biste stekli uvid u njihove dosadašnje radove. Projekat osvjetljenja spomenika na Grahovu je nešto što je mene lično oduševilo.

Hronološki prikaz svih tekstova bloga o gradnji kuće – klik OVDJE.

Dopuna iz budućnosti – Stigao glavni projekat kuće!

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like