Zemljotres – Kako utiče na projektovanje statike i “sve ostalo”

Zemljotres

Tematika koja je nažalost aktuelna poslednjih dana i čiji je neposredan razlog zemljotres u Turskoj, uticale su na mene da – iz domena ekonomiste, koji voli da zapitkuje, čita, istražuje, uči.. pokušam napisati tekst koji će makar malo laicima približiti neke stvari.

Naravno, rizikujući da ispadnem neozbiljan u očima onih koji su o ovome učili škole i škole, ali ipak da dam sve od sebe…

Jedan tekst sa portala Gradnja.rs, upravo na ovu temu, me je inspirisao i rado ga dijelim ovdje – “Seizmolog: Cijela istina o objektu staje u desetak sekundi.

Takodje, za pisanje teksta, koristiću i podatke koje ima Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju na svom sajtu, a biću slobodan i da konsultujem ljude iz struke.


Površnost prilikom kupovine nekretnina

I zaista je tako, kako ukazuje (pod)naslov. Govoreći, sada iz ugla prodavca nekretnina, čime sam se u prošlosti bavio, zapazio sam veliku površnost kupaca.

  1. Prosječnom kupcu u Crnoj Gori za oko prvo zapadne lokacija i cijena po m2. Ako je to dvoje kako treba, nema daljnjeg razmišljanja;
  2. Malčice ozbiljniji kupci, osim gorepomenutog, zagledaće izgled (valjda i kvalitet) prozora i vrata, parketa, pločica. A pažnju će im privući spušteni plafoni i fensi rasvjeta.
  3. Ona endemska vrsta kupaca, tražiće informacije koje ukazuje na to kakav je zapravo bio kvalitet izgradnje te kuće ili stana t.j. zgrade. Kakva je postojanost temelja, kvalitet konstrukcije koja treba da drži tu kuću/zgradu uspravnom u najtežim trenucima.
  4. Postoje i oni koji dodatno “komplikuju” (sa pravom!) gledajući ko je tu zgradu projektovao, ko je vršio reviziju, ko je bio izvođač radova, koji su se materijali koristili i ko je vršio nadzor. Hoćete li se prepoznati? 🙂

Nakon iskustava iz Turske, kojima smo (srećom samo) svjedočili iz daljine, želim vjerovati da će se, kako investitori tako i budući kupci nekretnina, makar malo zamisliti.

S obzirom na to da smo trusno područje a strahujući za kvalitet gradnje, ne smijem ni da pomislim šta bi seizmička aktivnost onakvih ili još većih razmjera u Podgorici, Budvi ili regiji napravila...

Obaveza nadležnih institucija

U Crnoj Gori, a vjerujem i regionu, postoji fenomen prenamjene objekata iz stambenih u poslovne. Pogotovo se to odnosi na starogradnju – prizemlja i prve spratove.

Mada i na primorju to rade, ali iz poslovnih u stambeno-turističke. 🙂

Elem, na prste jedne ruke vjerovatno može da se izbroji koliko je investitora prijavilo “Adaptaciju i rekonstrukciju objekta” odgovornoj instituciji i zatražilo dozvolu za tako nešto. Ovo pišem iz razloga što se prilikom prenamjene i renoviranja objekta nerijetko mijenja raspored prostorija, kada se tokom intervencija ruše noseći elementi.

Time, osobe koje to rade, vjerovatno i iz pukog neznanja, utiču da objekat bude manje stabilan ili, šta više, nestabilan u onim ekstremnim slučajevima kakve smo vidjeli u Turskoj skoro.

Odgovorna institucija, u obavezi je da donese odluku da li je neka adaptacija ili rekonstrukcija moguća, kao i da ima svoju inspekciju na terenu kako bi otkrila sve ono što se radi, mimo okvira zakona.

Grad u Turskoj koji je pogodio razorni zemljotres, nema niti jednu srušenu zgradu i žrtvu

Kao djelimični nastavak na ono što sam gore napisao, nadovezujem se sa fun fact-ima, za koje smo imali prilike da čujemo, nakon što je zemljotres pogodio Tursku.

Naime, u gradu Erzinu koji se nalazi u pogođenoj regiji Hataj, niko nije poginuo, a znatnije nije oštećena nijedna zgrada.

Nemamo ruševina, žrtava ili povređenih zbog zemljotresa“, rekao je gradonačelnik Erzina Okeš Elmasoglu, izražavajući saučešće svima koji su pogođeni ovim potresom.

Nisam dopuštao bespravnu gradnju u bilo kojem smislu. Usprkos tome, neki su pokušavali. Iako ih isprva nismo mogli pratiti jer nismo imali dovoljno osoblja, kasnije smo ih prijavili tužiocima, te su objekti srušeni“, kaže gradonačelnik.

Gradonačelnik takođe kaže, da u Turskoj treba doći do potpune promjene razmišljanja, kad je riječ o gradnji, a ja dodajem da bi i naši trebalo da malo više povedu računa.

Za to je potrebno da naši građani ne očekuju nikakve ustupke države za bespravnu gradnju, da ne posežu za ovakvim stvarima te da se preduzmu odlučni koraci da se ti objekti ruše kada je to potrebno“, rekao je.

Trebaju nam kontrolni mehanizmi kako bi stvari funkcionirale glatko“, dodaje.

Nelegalni objekti u Crnoj Gori

Zvaničan podatak govori da je predato preko 50,000 zahtjeva za legalizaciju objekata koji su bez dozvole i mimo projekata rađeni, a nezvanično postoji sumnja da ih ima još toliko neprijavljenih.

E sad..zdravorazumski razmišljajući, sve i da se isti legalizuju, i da njihovi vlasnici za to plate naknadu, postavlja se pitanje kakav je kvalitet tih objekata i kako bi se ponašali u slučaju fatalne situacije?

Neverovali ili DA, ovo je zgrada u Podgorici, u naselju Ljubović, nalijepljena na jednu postojeću, koja je potpuno nelegalno podignuta i koju (nadam se) čeka rušenje u bliskoj budućnosti.

Njenom izgradnjom dobijen je jedan ovakav geto:

Sramota za Glavni grad Podgoricu i uopšte državu Crnu Goru.


Moje iskustvo iz prakse – Kvalitet betona

Kada legalno gradite kuću u Crnoj Gori, jedna od stavki koju morate tokom izgradnje da obezbijedite je ispitivanje kvaliteta betona, gdje se prilikom svakog betoniranja izuzimaju uzorci kocki koje se zatim šalju na testiranje.


Zemljotres – Kolika je seizmička opasnost na teritoriji Crne Gore?

“Nakon katastrofalnog zemljotresa koji je 15. aprila 1979. godine pogodio Crnogorsko primorje (sa intenzitetom IX stepeni MCS skale) realizovan je obiman seizmološki projekat koji je imao za cilj: utvrđivanje regionalnih seizmoloških karakteristika teritorije Crne Gore i utvrđivanje detaljnih seizmoloških karakteristika teritorija urbanih područja svih opština Crne Gore. Projekat je realizovan uz kompleksna geološka i geofizička istraživanja u periodu od 1980. – 1986. godine. Priložena karta predstavlja uprošćeni rezultat seizmičke regionalizacije teritorije Crne Gore, a prikazuje zone osnovnog stepena seizmičnosti u MCS skali, koji će se sa vjerovatnoćom od 63% dogoditi u pripadajućim zonama, tokom narednih 100 godina. Tako, na primjer, u narednih 100 godina, na teritoriji grada Podgorice i okoline treba očekivati zemljotres intenziteta VIII stepeni MCS skale, sa vjerovatnoćom od 63%.” izvor seismo.co.me

Prim.aut - MCS - Merkalijeva skala je skala koja definiše pojave i promjene koje zemljotresi izazivaju, uz ocjenu veličine štete na objektima i sagledavanje promjena u prirodi, koje nastaju kao posljedice zemljotresa.
Zemljotres - Merkalijeva skala

Intenzitet zemljotresa izražava stepen površinskih efekata zemljotresa – na građevinskim objektima, tlu i ljudima. Izražava se cjelobrojnim skalama od I do XII stepeni za tzv. Merkalijevu skalu.

Magnituda je relativna mjera oslobođene energije u zemljotresu. To je neimenovan broj, a uobičajene vrijednosti magnitude nalaze se u granicama 1 – 9, i izraža se Rihterovom skalom.

Sa druge strane, opšteprihvaćena je i Rihterova skala magnitude potresa, poznata i kao skala lokalne magnitude, koja se koristi kao mjera količine oslobođene energije u hipocentru, kada zemljotres nastane.


Ekspanzija u Crnoj Gori posle 2006. godine

U Crnoj Gori, pogotovo nakon referenduma 2006. godine, tržište nekretnina je zahvatila ekspanzija u kojoj su dominirali ruski investitori. Pamti se da su kupovali i “brda i doline”, prije svega po primorju i za to izdvajali ogromne svote novca.

“Nepisano pravilo je da najatraktivnije lokacije za izgradnju, obronci, litice, obale reka, vidikovci sa sobom nose i najveći rizik.” izvor Gradnja.rs.

Tada je, žargonski rečeno “osuđen na propast” bio pokušaj struke da se javnosti i potencijalnim kupcima ukažu rizici koji su proizašli iz analiza lokacije. To, dakako nije uspjelo, s obzirom na izblijedjela sjećanja razornog zemljotresa koji je zahvatio crnogorsko primorje 1979. godine.


Eurokod u Crnoj Gori od 2023.godine – Dokumentacijski zemljotres

Od 01. januara 2023 u Crnoj Gori se primjenjuju Evrokodovi (EC) – Evropski standardi za projektovanje konstrukcije, koji su zamijenili dosadašnje propise prema kojima su se takođe uspješno projektovali objekti od 1981. godine.

Naime, nakon razornog zemljotresa 1979. godine, tadašnji propisi bili su dopunjeni u dijelu aseizmičkog projektovanja.

Ono što pak može da stvori glavobolju posebno investitorima, jeste da ukoliko su prije 31.12. žargonski rečeno “spakovali” projekat, i pride ga i revidovali, a nisu Prijavili građenje, sada će morati ponovo da projektuju konstrukciju u skladu sa Evrokodom.

Razliku između Eurokoda i starog YU propisa, nije jednostavno uporediti, ali razgovarajući sa arhitektama i inženjerima, rekao bih da je “filozofija” projektovanja drugačija. Ono što je pak u prvi mah primjetno jeste da će većina žargonski rečeno Old School inženjera imati znatnih izazova da se prilagode Eurokodu.

Jezikom razumljivim neinženjerim, rekao bih da su stari propisu u nekim djelovima konzervativniji, što bi značilo da je trošeno više materijala nego što je zapravo bilo zaista potrebno.

Ono što će vjerovatno razumjeti samo inženjeri, dodao bih da su stari propisi bili bazirani na "dozvoljenim naponima" i tako su se dimenzionisale, dok su Eurokodovi bazirani prema graničnim stanjima nosivosti, gdje se skoro nigdje ne upoređuje napon, te je zasnovano na vjerovatnoći.

Što je evidentno, jeste da su propisi više nego obimni i da je inženjeru potrebno značajno više vremena da se posveti projektu kako bi ispoštovao sve članove istog. Zbog svega navedenog, realno je očekivati da skoči cijena izrade ovog dijela projektovanja.


Moje iskustvo iz prakse – Armiranje temelja

Armiranje temelja - Zemljotres

Kada smo počeli sa radovima jula 2022. godine, bio sam je l’ te, sav ushićen. Tada sam i napisao tekst – Armatura temelja – kada sam i zabilježio u pisanoj formi rečenice koje sam slušao danima “Ovdje možeš dići pet spratova“; “Kao da gradiš petospratnicu“, koje su bile utisak nakon uočavanja temelja kuće, prije i nakon betoniranja temeljnih traka i temelja “samaca”.

I zaista, bilo da je dolazio školovani inženjer ili mještani komšije, koji su u blizini gradili svoje kuće prije XX godina, utisak je bio isti.

Proračun temeljne AB konstrukcije

Statičari, koji su bili zaduženi za projekat konstrukcije na našoj kući, i kojima dugujem zahvalnost, su uradili rekao bih sjajan posao.

Dijelim samo insert, odnosno 120. stranu od ukupno 190, koliko je u projektu konstrukcije, koji je sastavni dio Glavnog projekta kuće.

armatura temelja kuće - zemljotres
Žao mi je što nemamo kao mačke jedno 9 života, da možemo da se u svakom posvetimo nekoj temi - djelatnosti, i da na kraju u finalnom životu povučemo sva prethodna usvojena znanja. Ovaj život je stvarno kratak.
Možda sve ovo zvuči filozofski, ali to mi je prva pomisao bila nakon pokušaja "proučavanja" projekta konstrukcije, od strane mene.

Ono što želim dodati, jeste da je projektom, našoj kući pripalo ukupno čak 15,004kg armature.

Priznajem da sam razmišljao na način “može li ovo manje, znate li koliko je to para, možemo li šta promijeniti” ali je naravno prevagnulo u meni da ispoštujem školu onih koji su ovom pozivu posvetili svoj život.


Kako zemljotres utiče na projektovanje statike

Za pisanje ovog pasusa, i generalno teksta, pozvao sam u pomoć inženjera građevine – Jelenu Nikolić, koja mi je pomogla savjetodavno a neke od njenih rečenica ću podijeliti sa vama.

Gledajući snimke zemljotresa koji su se desili, vidjevši ruševine, patnju i nestajanje svega što je čovjek volio i u čemu je uživao čuće se da su neki ljudi preživjeli jer su bili u objektima koji su projektovani i izvedeni u skladu sa propisima i pravilima struke pa je jasno da se danas više nego ikada prije treba sjetiti čuvene izreke “Znanje je moć.”

Nakon uvoda, na moju molbu da nama neinženjerima, koje čitava tematika gradnje kuće zanima, ali i strah od zemljotresa mori – koje su to osnovne pretpostavke od kojih arhitekte i građevinci polaze, kada treba pripremiti školski sve, prije nego li pristupite građevini.

Izgradnja novog objekta i intervencije na postojećem objektu su procesi koji zahtjevaju znanje i uključuju zajedničke aktivnosti relevantnih institucija države/opština, investitora, projektanata, revidenta, nadzora i izvođača radova. Svi akteri procesa moraju se ponašati u skladu sa zakonskim propisima kao i odgovarajućim propisima – pravilima struke koji se odnose na projektovanje, izvođenje i eksploataciju i održavanje objekata.
Kako je proces projektovanja veoma složen pokušaću da vam približim samo mali segment koji se odnosi na dio aseizmičkog projektovanje, ukazujući samo generalno na elemente jednog projekta konstrukcije.
Glavni zadatak inženjera je da projektuju i izvedu konstrukciju koja će biti pouzdana tokom svog eksploatacionog vijeka. Pouzdanost konstrukcije znači da su ispunjeni uslovi i to Sigurnosti, Upotrebljivosti i Trajnosti. Inženjer građevinske struke koji posjeduje licencu za projektovanje će kroz projekat konstrukcije ispuniti dva osnovna zahtjeva koji se odnose na dejstvo zemljotresa, a koje propisuje Evrokod – propis za projektovanje, izvođenje, eksploataciju i održavanje objekata:

  1. Objekat se ne smije srušiti.
  2. Oštećenja moraju biti ograničena.

Kasnije se nadovezuje:

U skladu sa tim osnovnim zahtjevima projektant će, imajući u vidu zahtjeve o tipu objekta i njegovoj arhitekturi, karakteristikama tla na mikro lokaciji dobijenim geološkim ispitivanjima, ubrzanju tla usled zemljotresa, a prema karti koja se nalazi u Nacionalnim aneksima odgovarajućeg Evrokoda, definisati materijal koji će se koristiti, statički sistem objekta kao i način njegovog fundiranja.
Odgovarajući statički sistem za izabrani materijal će omogućiti projektovano ponašanje objekta tako da zahtjevi da se objekat ne sruši i da su oštećenja ograničena bude ispunjen.
Projektovano ponašanje se analizira kroz modeliranje konstrukcije u nekom od programa za statičko-dinamičku analizu. Konstrukcija se kroz model optereti dejstvima koja su definisana analizom svih opterećenja koja mogu djelovati na neki objekat tokom njegove eksploatacije. Različita dejstva, stalna, promjenljiva i incidentna u koju spada seizmički uticaj, se kombinuju i određuju se ona koja mogu biti kritična za taj objekat. Usled dejstava, u konstrukciji će se pojaviti određeni uticaji na osnovu kojih će se odrediti da li konstrukcija zadovoljava uslove definisane propisima i da li će ispuniti zahtjeve kako bi bila i ostala bezbjedna.

i kada je u pitanju konkretno konstrukcija….

Projektant tokom projektovanja zapravo određuje kako će se ponašati konstrukcija ukoliko se desi najjači očekivani zemljotres za tu lokaciju i proračunom dokazuje stabilnost sistema koji je odabran za taj objekat. Ukoliko su svi uslovi koje zahtjeva propis ispunjeni grafički će se prikazati elementi statičkog sistema sa potrebnim detaljima za izvođenje. Ukoliko se radi o betonskoj konstrukciji u grafičkoj dokumentaciji će biti prikazani rezultati proračuna kroz dimenzije nosećih elemenata, karakteristike betona koji je potrebno ugraditi, tip i način postavljanja armature, debljinu zaštitnog sloja betona kao i ostali detalji koji su neophodni za uspješno izvođenje objekta.”

I na kraju školski zaključuje:

Nakon završenog projektovanja, revident pregleda projekat, a izvođač pod kontrolom nadzora realizuje projektno rješenje.
Ukoliko ste odlučili da gradite objekat ili da uradite izmjene na postojećem objektu i tako postali Investitor treba da prihvatite da ne možete znati da li će taj objekat biti bezbjedan ukoliko ga izvodite bez projekta ili ako bez saglasnosti projektanta i revidenta mijenjate projektovano rješenje kako biste ostvarili uštede.
Tokom procesa građenja je neophodno da svi akteri znaju šta su čije odgovornosti i ovlašćenja i da se u skladu sa tim i ponašaju.


Podrška

Ukoliko želite da podržite cijelu priču i blog o gradnji kuće koji vodim skoro 3 godine, možete posjetiti stranicu PODRŽI ME, gdje ćete vidjeti koji su to mogući načini.

Tu je i Patreon, gdje možete podržati već i iz udobnosti svog doma - klikom OVDJE.
Fundraising Crna Gora
0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like