Plan o dovođenju vode na plac – Priključak za vodu

Priključak za vodu

UT uslovi su pokazali da je priključak za vodu, odnosno cijev gradskog vodovoda jako blizu placu, što će značajno olakšati ovaj radni zadatak koji će uskoro biti pred nama.

Različite opcije vodosnabdijevanje u Danilovgradu

Prije nego li kažem nešto više, izuzev priključka na vodovodnu mrežu, postoje još dvije opcije koje ću kasnije uzeti u obzir zavisno od mogućnosti.

Naime, dodatne opcije osim vodovodnog priključka su:

 1. Bušenje bunara;
 2. Ispumpavanje vode iz rijeke Zete (komšije u naselju tako zalivaju svoje bašte).

Naravno, ove dvije varijante strpljivo će čekati izgradnju kuće, te kasniju realizaciju Faze II projekta (tako volim da ga nazovem) kada će biti potrebno zalivati poljoprivredno gazdinstvo. 🙂 Jer saglasni smo da nije ekonomski isplativo raditi koristeći usluge gradskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad. 🙂

Vodovod Danilovgrad
Zgrada “Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad nalazi se kod glavnog kružnog toga iza nekadašnjeg sportskog centra Kalezić, na ulazu u Danilovgrad.

Glavni pik, ukoliko finansije dozvole biće usluge preduzeća – Martines D.O.O.– bušenje bunara Podgorica, djeluju jako profesionalno i definitivno ću ih kontaktirati da izađu na teren. Ono što me pak plaši jeste da je prosječna cijena po iskopanom metru oko 60 EUR, a ovdje nije isključeno da će trebati da se ide po dubini okvirno 30-35 metara.

Arhitektonski biro PodgoricaA12 project

Kraj izvora dva putića – Priključak za vodu

Ipak, da se vratim na sadašnji trenutak. Sastavni dio urbanističko-tehničkih uslova, je i hidrotehnička infrastruktura.

Vodovodna infrastruktura

Nakon detaljnijeg razgovora sa zaposlenim u “ViK” Danilovgrad, na tragu sam informacija koje su mi bile potrebne kako bih se zaputio u ostvarivanje i ovog malog a vrlo bitnog zadatka.

Postoje dva načina da se ostvari priključak na vodovodnu mrežu i to:

 • Privremeni (gradilišni) priključak za vodu;
 • Stalni (legalni) priključak za vodu.

Kada je riječ o Privremenom priključku za vodu, stvar je sljedeća…

Privremeni priključak za vodu važi 2 godine, i u ovom roku korisnik mora dostaviti Glavni projekat hidrotehničkih instalacija budućeg objekta.

 1. Prvi korak je popunjavanje zahtjeva za priključenje u Vodovodu, uz priloženi list nepokretnosti. Time se stiče pretpostavka da će se budući priključat voditi na lice koje je i vlasnik parcele u listu nepokretnosti.
 2. Novčana nadoknada je naravno neophodna. Taksa koja mora da se plati iznosi 242 EUR ukupno. Na meni je dalje da radim oko sljedećg..
 3. Izgradnja šahte;
 4. kopanja kanala do gradskog Vodovoda gdje se nalazi priključak;
 5. Kupovina vodomjera i polaganje cijevi u kanal.

Kasnije, obilaze teren i prave foto elaborat te popunjavaju zapisnik. Ukoliko je sve odrađeno po propisima, pravi se izvještaj za priklučenje nakon čega obavljaju svečani čin.

Ening pametna energija

Naposljetku, stručno lice (ili ti majstor) iz Vodovoda komunicira sa korisnikom, šta je to još od materijala potrebno kupiti kako bi se sve povezalo. Vodovod je na kraju dužan da korisnika priključi na gradski cjevovod i da mu montira sve odatle do samih cijevi u šahti.

Kad korisnik dobije Glavni projekat sa svim fazama u izgradnji kuće, na osnovu neto površine iz projekta obračunava se i taksa za tehničke uslove i uslovnu saglasnost. Nakon što se i ova taksa uplati, priključak postaje legalni (znači da je do tad bio nelegalni potrošač otprilike).

Kada je s druge strane riječ o Stalnom (legalnom) priključku za vodu

Nakon dostavljanja Glavnog projekta hidrotehiničkih instalacija objekta, odmah se računaju kumulativne sve takse (koje sam gore naveo) i sva procedura biva ista kao što je i za privremeni priključak za vodu. Time i priključak odmah postaje legalni.

Priključak za vodu

O čemu moramo voditi računa tokom priključka vode

Prvo i osnovno – ne raditi ništa na svoju ruku i na pamet. Velika je vjerovatnoća da će marfijev zakon odraditi svoje ukoliko budemo tvrdoglavi.

Šalu na stranu, potrebno je pridržavati se uputstava od kako stručnih lica iz Vodovoda, tako i arhitekte (moji su iz A12 project) koji ima cjelokupan pregled terena, a koliko sam ja znanja mogao da upijem istražujući po internetu situacija je sljedeća:

1. Priključak kao priključak je uvijek vertikalan na cijev za vodu, a izuzeci sa prevojima su rijetki;

2. Vodomjer koji mjeri potrošnju vode i ventil za zatvaranje su sastavni djelovi buduće šahte;

3. Najčešće se koriste polietilenske cijevi ili troslojne cijevi (“plastične”) dok se oni stariji i dalje drže pocinčanih cijevi, koje su ipak sklone rđi i propadanju u ne tako dalekoj budućnosti;

4. Zavarivanje mora da radi stručno lice, jer zbog svakog laičkog propusta amatera, vlasnik će u budućnost “platiti na Ćupriji”;

5. Iznad postavljene rute ne smije se saditi i slično, već ista mora biti nekako označena;

6. Udaljenost od ostalih podzemnih komunalija mora biti ispoštavana, te tako od kanalizacije mora biti makar 2m, struje i telefona 1m i slično;

7. Zaštita od zamrzavanja je takva da razmišljamo unaprijed, odnosno shvatimo koliko je duboka zona smrzavanja zemlje, gdje nerijetko morate ići i do 2m dubine, kako bi izbjegli neprijatnosti tokom zime;


Zaključak teksta – Priključak za vodu sa danilovgradskog vodovoda

Cjelokupan postupak nije nimalo jeftin kada čovjek svede računicu. Grubom procjenom kada saberemo takse vodovodu, materijal i opremu kao i “ruke” majstora dolazimo do iznosa od oko 950-1.100 EUR, zavisno od toga da li ćete privremeno biti “nelegalni potrošač” u periodu od 2 godine.

Okvirni plan troškova za dovođenje vode na plac:

 • sami poklopac od šahte težak 50kg a napravljen od želježa košta oko 100 EUR;
 • betoniranje šahte i “ruke” oko 400 EUR;
 • vodomjer sa ventilom i “rukama” majstora koštaju do 150 EUR;
 • Crijevo oko 50 EUR;
 • Taksa za priključak za vodu je fiksna i iznosi 242 EUR;
 • Taksa za tehničke uslove i uslovnu saglasnost je varijabilna i zavisi od veličine objekte, u mom slučaju će biti oko 150 EUR:

Kasnije je na meni gdje ću da pozicioniram češmu na placu, koliko će biti udaljena od šahte odnosno koliko će se kanala kopati i koliko će cijevi trebati. Ništa manje bitno i kako ću da je našminkam, od čega sve zavisi i taj dodatni trošak, koji će biti podtema nekog od narednih tekstova.

U ovom trenutku smo najbliži prvoj opciji, kako bih prolongirao dodatnu taksu, a pravo da kažem, jedva čekam ponešto da zasadim i zalivam.


P.s. ako vam je promakao posljedni tekst – Projektni biro A12 project, tim arhitekata iz Podgorice je počeo da radi na izradi idejnog rješenja kuće. Već smo imali nekoliko sastanaka sa presjecima stanja. Malo je reći da sam oduševljen.

A12 project

Tekst koji će detaljno obraditi razna pomjeranja, modifikacije, želje i (ne)mogućnosti, arhitektonsku ljepotu i simetriju, a da sve kompresujemo pod 250m2 bruto, biće napisan nadam se kroz narednih dvije sedmice.


Povratak na Početnu stranicu www.mojpovrataknaselo.me

Pregled svih tekstova na blogu o gradnji kuće

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like