Šahta za vodomjer – materijali i oprema

Uputstvo za pravljenje šahta za vodomjer

Dvonedjeljni odmor prvobitno zamišljen tokom kraja jula i početka avgusta, razvukao se do čak kraja septembra, na šta je uticalo više faktora. Stoga bez dodatnog odugovlačenja, današnja tema je – šahta za vodomjer.

Povezani tekstovi

Dva ranija teksta povezana sa današnjom temom, koja bih predložio da prvo pročitate, ukoliko niste do sada:


Uvod

Ono što je prvobitno bilo zamišljeno da se uradi tokom avgusta, odloženo je za ove dane, zbog čega ćemo ući i u oktobar.

Naredni pripremni cilj u procesu izgradnje kuće jeste šahta za vodomjer, koja će uz povezani priključak za vodu na na gradsku vodovodnu cijev, donijeti našem placu najveće prirodno bogatstvo.

Novi Volvox grijanja kuce

Upravo je u prethodnoj nedjelji, kroz saradnju sa partnerima iz kompanija Novi Volvox i Trend Inženjering, napravljena analiza potrebnih “sastojaka”, od kojih će biti sačinjena planirana investicija, dok je s druge strane Vodovod Danilovgrad dostavio uputstvo za izradu iste:

Uputstvo za pravljenje šahta za vodomjer

Šta je sve potrebno kako bi bila izrađena šahta za vodomjer

Za šahtu za vodomjer potrebno je više koraka i sadržalaca:

  • Prvi od njih smo već ispoštovali, napravili smo iskop u potrebnim dimenzijama. Kako je preporučeno 150x150x150 veličina šahte, tako smo se odlučili da iskopamo po 200cm u svakom “smjeru” kako bi se moglo prići šahti, a kasnije praznine popuniti zemljom koje imamo za izvoz.
iskop šahta za vodomjer
  • Što se drugog koraka tiče – Sama šahta je betonska i tu su potrebni beton i armaturne mreže. Na šahti je potrebno ostaviti otvor (u skladu sa projektom) kako bi imali pristup vodomjeru koji se nalazi unutra. Kako i stoji u uputstvu, unutrašnje zidove je potrebno malterisati cementnim malterom, radi zaštite od prodiranja površinskih voda.
  • U trećem koraku, kada dobijemo konstrukciju potrebno je izvršiti opremanje, pa ovdje integralno prenosim preporuku inženjera iz kompanije Novi Volvox, a koji je specijalizovan za vodovodni sektor:

“Što se tiče samog materijala koji možemo ponuditi, u našem novom salonu imamo kompletna rješenja za vodovod i kanalizaciju, od niskogradnje do unutrašnjih instalacija.

“Za priključak šahte na vodovodnu mrežu, potrebna je vodovodna cijev – najčešće je to HDPE, ili PEVG cijev (high density polyethylene – polietilen visoke gustine), dok su se ranije u velikoj mjeri koristile pocinčane cijevi koje takođe imamo u ponudi. U Novom Volvoxu nudimo visokokvalitetne HDPE cijevi proizvođača Weltplast.”


Pored cijevi, za priključak će biti potrebni fitinzi i priključni elementi a čiji izbor zavisi od same cijevi sa koje se kači cjevovod.

“Liveno-gvozdeni program priključnih elemenata radimo od proizvođača Armex, elektrofuzione i sučeone spojeve od Turan Borfit dok mesingane spojnice, propusne ventile za spajanje cijevi i priključenje na šaht radimo od proizvođača Fiting Novi Sad. Ventil kugle kao i slavine od renomiranih proizvođača Valvosanitaria Bugatti i Herz (Kovina).


“Pored cijevi i sitnog priključnog materijala u našoj ponudi su i vodomjeri Insa sa propratnom opremom.”


“Šahtu je na kraju potrebno zatvoriti liveno-gvozdenim poklopcima koji se kod nas mogu pronaći od turskog proizvođača Istikamet.”

Sve navedeno, dostupno je u novom salonu instalacija i rasvjete kompanije Novi Volvox, u ulici Vojislavljevića br. 81 u Podgorici (magistralni put kroz Dahnu/Zabjelo).”

Zahvalan na preporukama, i sam se se zaputio u salon. Naravno, prepuštajući stručnim konsultantima kao i izvođaču radova kompaniji Trend Inženjering glavnu riječ.


Zaključak

Nešto sporija dinamika postala je činilac na koji smo navikli, a svakako ni finansije ne dozvoljavaju brži rasplet i konkretizaciju.

Kako će glavni projekat sa fazama biti gotov tek krajem oktobra, ipak smo i dalje na vrijeme za sve.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like