Multi split sistem – I to Samsung Wind Free!

multi split sistem samsung wind free

Izuzetno visoke temperature kojima smo izloženi u ovom periodu, osim što su donijele glavobolju i odlaganje ostatka zemljanih radova na placu, motivisale su me da obradim ono za šta smo se odlučili – Multi split sistem grijanja i hladjenja u kući.

Tekstovima iz aprila i maja, napravljena je uvodna analiza o tome koje su sve solucije (na) kojima se možemo grijati i (hladiti) u budućnosti, a nakon svođenja računa između dvije opcije – Toplotne pumpe i Multi split sistem, odluka je pala na današnju temu najviše iz razloga finansijske prirode.

U seriji tekstova o grijanju i hladjenju za potrebe izgradnje kuće, izuzev istraživanja koja samostalno sprovodim, moj stručni sagovornik je i Novica Matijašević izvršni direktor kompanije ENING iz Nikšića, od kojeg imam prilike dosta da naučim o svijetu termotehnike.


Šta je to multi split sistem?

Za razliku od “običnih” klima uređaja koje se drugačije zovu i split sistemima, multi split sisteme odlikuje činjenica da jedna spoljašnja jedinica može da pokriva i do pet unutrašnjih, uz njihovu međusobnu uvezanost.

Ukratko – Sistem sa više unutrašnjih jedinica.

Princip rada multi split sistema

Poput načina rada toplotne pumpe i to modela vazduh – vazduh, funkcionišu i inverterske klime u split i multisplit sistemu.

Iz vazduha koji je obnovljivi izvor energije, uzima se rashladna energija koju on sadrži i preko freona u uređaju, ova energija prenosi se u unutrašnjost prostorije. Freon (gasovito stanje) se kompresorom stavlja pod pritisak zbog čega oslobađa toplotu ili hladnoću-

Novica me dopunjuje: “U principu, kompresor koji se nalazi u spoljašnjoj jedinici podiže temperaturu i pritisak freona do odredjene granice. Kao takav se šalje na kondenzator – gdje se predaje toplota okolini. Na suprotnoj strani freonskog ciklusa, a nakon prolaska kroz ekspanzioni ventil – dešava se isparavanje fluida na isparivaču i oslobađanje rashladne energije. Ukratko, jedna strana sistema je uvijek topla, a druga uvijek hladna. Ako je unutrašnjim jedinicama hlađenje, to znači da će na spoljašnjoj jedinici duvati topli vazduh – i obratno.”

Energetska efikasnost multi split sistema

Kada je u pitanju Samsungov multi split, za svaki uloženi kWh električne energije, sistem daje i preko 4kWh rashladne/toplotne energije.

(Kilovat-sat se koristi kao jedinica za mjerenje količine energije koja se isporučuje potrošačima)

Moj sagovornik Novica objašnjava: “Samsung kompresor sa tehnologijom Digital Inverter Boost pomaže vam da uštedite na potrošnji energije. Njegovi jaki neodimijumski magneti i prigušivač povećavaju efikasnost, brzo se hlade bez gubljenja energije, a vibracije i nivo buke drže na minimumu.

i dodaje… “Kao rezultat upotrebe sofisticirane automatike za upravljanje radom klima, uz konstantno unapređivanje modela vještačke inteligencije, koeficijenti energetske efikasnosti SAMSUNG klima uređaja su vodeći u klasi i kao takvi pozicioniraju sam brend u lidere u uštedama po potrošnji energije.”

Izbor unutrašnjih jedinica

Iako smo imali širok izbor unutrašnjih jedinica, zbog optimizacije troškova, odlučili smo se za klasiku – zidnu jedinicu.

U ponudi su, izuzev zidne jedinice, bile još i:

 • Kasetna 4-WAY unutrašnja jedinica;
kasetna jedinica klime
Tzv, četvorosmjerne plafonske jedinice su idealne za kancelarisjske i prodajne prostore.
 • Kasetna 1-WAY unutrašnja jedinica;
plafonska jedinica klime
Po riječima partnera iz Eninga, ovo je nešto sasvim novo na tržištu, sa integrisanom Wind Free tehnologijom, može da se ugradi u svega 15cm spuštenog plafona.
 • Parapetna unutrašnja jedinica;
parapetna unutrašnja jedinica klime
Unutrašnja jedinica koja se montira direktno na pod – Ne samo da je skuplja, nego je i dostupna djeci da “škrkaju” – tako da NE. 🙂
 • Kanalska unutrašnja jedinica.
kanalska unutrašnja jedinica klime
Ako ste nekad u hotelima vidjeli ovaj tip…

Kako odabrati adekvatan klima uređaj?

Kupovina inverter klima uređaja, se izuzev zadovoljenja primarne potrebe za ugodnim osjećajem boravka u kući ili stanu, radi dijelom i zbog dugoročne uštede električne energije a samim tim i novca.

Multi split Wind Free Samsung

Prilikom kupovine klima uređaja, bio to split ili multi split sistem, moramo biti svjesni da cijena (koliko god imali ograničen budžet) ne može biti primarni faktor za izbor, upravo zbog dugoročne isplativosti investicije, ali i sigurnosti od potencijalnih kvarova.

Neki od kriterijuma kojim smo se mi vodili prilikom odabira odnosili su se kako na pitanja koja se tiču generalnog zastupnika u Crnoj Gori, te naravno brendova koje nude. Čitava slika, oličena kvalitetom, ogleda se u:

 • Brendu proizvođača klime;
 • Reputaciji kompanije zastupnika u Crnoj Gori;
 • Iskustvima korisnika tog brenda ali i iskustvima kupovine od zastupnika;
 • Energetskoj klasi klime;
 • Veličini SCOP-a* i SEER-a*;
 • Potrošnji električne energije;
 • Kapacitetu – koliko kW uređaj proizvodi;
 • Kvalitetu elektronike;
 • Garanciji.
*SCOP - eng.akronim koji predstavlja Koeficijent sezonske efikasnosti za grijanje;
*SEER - eng.akronim koji predstavlja Koeficijent sezonske efikasnosti za hlađenje;

I kao last – but not least, sam komfor prostora. Koliko dobro se korisnik osjeća dok taj uređaj radi? Na to pitanje, SAMSUNG WIND-FREE ima rekao bih patentiran odgovor.


Zašto baš Samsung Wind Free?

O Samsungu ne treba puno trošiti riječi. Kao lideri u svijetu tehnologije, odlučili su preuzeti primat i kada je konkretno klimatizacija u pitanju, šta će sa WindFree bez ikakve sumnje i ostvariti.

Ako poput mene ne podnosite klime koje neprijatno izduvavaju hladni vazduh, onda treba zaista razmisliti Wind Free sistemu.

Za svoje mezimče Samsung ovako govori: “WindFree™ tehnologija stvara mnogo nježniji i blaži protok vazduha, ravnomjerno raspoređen kroz desetine hiljada mikro rupa, tako da ljudi u sobi gotovo ne osećaju izduvavanje – već samo ugodan hladan vazduh.”

Ening pametna energija

Kompanija Ening iz Nikšića, kao Samsungov partner za klimatizaciju u Crnoj Gori, je za potrebe promocije ovog proizvoda kreirala webstranicu Pametnohladjenje.me, i moja topla preporuka je da je posjetite. Kao neko sa višegodišnjim iskustvom u marketingu, mogu reći da je priča – pogođena!

SmartThings aplikacija

Već nas vidim kako se porodično vraćamo kući sa mora, i negdje prilikom prolaska kružnog toka u Gornjoj Gorici ka bulevaru Podgorica-Danilovgrad, u telefonu neko otvara aplikaciju SmartThings, podešava da se klimatizacija u kući upali i ohladi prostorije dok ne stignemo.

SmartThings aplikacija Wind free

Kako Samsung sistem za klimatizaciju Wind-Free™ ima režim hlađenja sa dvije faze koje se automatski smjenjuju, tako će režimom brzog hlađenja za kratko vrijeme dostići željenu temperaturu unutar kuće, i zatim je održavati bez neprijatnog izduvavanja.

Upravo je to i jedna od poenti Samsungove aplikacije, uz pametno upravljanje potrošnjom.


Dodatne bitne stavke

Dodatni razlozi zbog kojih ćemo ukazati povjerenje konkretno Samsungu:

 • Manja buka – Od 16 do 32 decibela, što je značajno niže čak i od šaputanja;
 • Automatsko podešavanje temperature, kroz praćenje uslova u kući;
 • Antibakterijski filter koja štiti od eventualnih opasnih čestica u vazduhu;
 • Automatski čisti samu sebe;
 • Trostruki zaštitni filter;
 • Senzor prepoznavanja pokreta! 😀

Ponuda zlatnog partnera Ening iz Nikšića

Prilikom početnih istraživanja konkurencije na crnogroskom tržištu, Ening se izdvojio kao neko najprofesionalniji u svakom pogledu. Njihovi inženjeri analizirali su prostornu situaciju i upakovali ponudu shodno veličini prostorija, orjentacija kuće, iskorišćenosti prostora, izolaciji kuće i slično.

Uz zaista profesionalnu ponudu u PDF-u, stigle su i sljedeće napomene:

Ening klimatizacija Multi split sistem samsung wind free

Ukupno je 8 unutrašnjih jedinica, zbog čega smo u obavezi da imamo dvije spoljašnje jedinice koje će biti pozicionirane ovdje:

Kuća Lalevići Danilovgrad gradnja kuće
Iksić na sredini bočne strane kuće, idealno mjesto za dvije spoljne jedinice.

Cijena multi split sistema

Moje ondašnje laičko mišljenje da cijenu čini samo fizička jedinica klime, brzo je korigovano.

Cijena multi split klima uređaja formira se sabiranjem sljedećih činilaca:

 • Unutrašnje jedinice;
 • Spoljne jedinice;
 • Usluga montaže i puštanja u rad multi split sistema;
 • Isporuka i montaža predizolovane bakarne instalacije, u kompletu sa kondenzom i elektrokablovima;

Za potrebe naše kuće u Lalevićima, za 8 unutrašnjih i 2 spoljne jedinice i ostalo, cijena iznosi 7,400 EUR sa uključenih 20% popusta koje Ening obezbjeđuje svojim kupcima (dakle tržišna cijena bez popusta bila bi oko 9,000 EUR).

Upravo je i navedeno razlog zbog čega je odluka pala na Multi split u odnosu na Toplotne pumpe, zbog razlike u cijeni koja je više nego dvostruko veća (detaljnije pogledajte u tekstu – Toplotne pumpe).


Zaključak i najave

Ukoliko niste do sad, predlažem da pročitate i tekstove o terminima Niskoenergetska kuća i njenom još savršenijem predstavniku – Pasivna kuća. Koji su to sve parametri koje treba sagledati inicijalno, kako bi jednog dana imali optimalnu potrošnju u domaćinstvima. Izlišno je govoriti o hladjenju i grijanju, ukoliko prije toga ne povedemo računa o (termo)izolaciji podova, zidova, prozora i krova.

Hvala mojim sagovornicima na novom stručnom tekstu. Imao sam prilike da i sam dosta novog naučim, a nadam se da je i svima vama bio od koristi. Budite slobodni da tekst podijelite na društvenim mrežama, ukoliko smatrate da zaslužuje da i drugi saznaju za čitavu priču koju vodim.

Jesen, Bože zdravlja može dosta toga lijepog da donese…. 🙂

4 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like