Mali korak za Danilovgrad, veliki za mene – Zahtjev za UT uslove

UT uslovi - Opština Danilovgrad

Predat zahtjev za UT uslove!

Mali korak jeste ali znači

Danas je zvanično načinjen prvi korak ka dalekom cilju. Možda taman u mojoj glavi to zvuči kao “Tamo daleko, gdje cvjeta limun žut..” kad zamislim dvorište, ogradu, baštu, igralište, i šta sve ne…Ali prvo urbanističko tehnički uslovi. Fino kaže majka – Ne leti, sine Mišo.

Iako da budem iskren, nisam i dalje u mogućnosti ni sivu fazu da iznesem samostalno, zakonom privlačnosti jednostavno vjerujem da će se kako vrijeme bude odmicalo kockice početi slagati. Znaju se ciljevi koje imam, i želim da vjerujem da idem u pravom smjeru.

Naime, što se današnjeg dana tiče, procedura je bila sasvim jednostavna. U zgradi Opštine Danilovgrad popunio sam sljedeći zahtjev:

Zahtjev za UT uslove

Sve što vam treba jeste da preko sajtova eKatastar.me i (eventualno) Geoportal.me dođete do podataka kao što su Katastarska parcela, broj lista nepokretnosti, katastarska opština i opština.

Arhitektonski biro PodgoricaA12 project

Dodatno, treba da navedete koja je svrha. Da li želite da gradite kuću, renovirate je, ili mijenjate stanje u prostoru, šta god to značilo.

Korišćenje gorenavedenih sajtova je prilično jednostavno i neću tome posvećivati pažnju.

Ako vam je promakao tekst – šta je potrebno od dokumentacije za gradnju kuće – kliknite OVDJE.


Naknade za Zahtjev za UT uslove

U startu je bilo dovoljno platiti samo naknadu za predaju zahtjeva na račun Opštine Danilovgrad u iznosu od 2 EUR. Uz proviziju pošte to je izašlo na čitavih 2 EUR i 30 centi. Nakon dobijanja UT uslova, korisnik je dužan uplatiti Opštini Danilovgrad (ili u kojem gradu neko već planira da gradi) taksu od 50 EUR.


Procijenjeno čekanje za UT uslove

Ono na šta sam naišao na sajtu državnih institucija jeste da otprilike treba 20 dana, dok sa druge strane arhitekte iz Crne Gore dodaju da po zakonu mora da se dostavi u roku od 30 dana.

Dodatno, po riječima ljudi iz Opštine Danilovgrad, a zbog trenutne covid 19 situacije, može dobijanje UT uslova potrajati i do 45 dana. Sa zaposlenima iz opštine, a koje sam do sada imao prilike da upoznam, imam zaista sjajnu komunikaciju.

Ening pametna energija

A zašto baš moramo da “vadimo” UT uslove?

Kako nisam inženjer nego ekonomista, nekim mješovitim rječnikom bih to objasnio na sljedeći način:

Za projektovanje objekta i povlačenja preciznih građevinskih linija kroz parametre iz izdatog dokumenta, koje će kasnije odrediti sam pravac projektovanja.

Šta nakon što dobijem UT uslove?

Ako ćemo terminološki ispravni da budemo do kraja, potrebno je angažovati licencirano privredno društvo za izradu tehničke dokumentacije i građenje objekta, a na osnovu urbanističko tehničkih uslova. Narodski rečeno, potrebno je da unajmite arhitektu čija firma ima licencu, kako bi vam isti za početak projektovao idejno rješenje kuće.

Shodno uslugama arhitekata, a po propisima Inženjerske komore Crne Goreidejno rješenje je predstavlja samo osnovni dio Glavnog projekta sa detaljima za izvođenje radova.


Ovdje sam pisao na osnovu čega mi biramo arhitektu i šta im nudimo za uzvrat. 🙂

Kako izabrati arhitekta prilikom gradnje kuće?

Kliknite na fotografiju za više informacija o prethodnom tekstu o arhitektama. Nadam se da vam se moj rad do sada dopada. Hvala!


Možete ovdje ostaviti svoj mejl, kako bi vam na mjesečnoj bazi stizao newsletter sa tekstovima koje ste možda propustili.


Povratak na Početnu stranicu www.mojpovrataknaselo.me

Pregled svih tekstova na blogu o gradnji kuće

8 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like