Novost! Kompanija ENING iz Nikšića postala zlatni partner na projektu

Ening Nikšić

Za skorašnji dolazak proljeća – jedna lijepa vijest koju želim da podijelim na blogu, a to je da je projekat Moj povratak na selo prepoznat od velike kompanije iz Nikšića – ENING, porodične firme koja u Crnoj Gori posluje u oblastima termotehnike, termoenergetike i gasne tehnike od 1994. godine. Izuzev navedenog, ukoliko dodam da su partneri Samsunga i generalni zastupnici za klimatizaciju u Crnoj Gori, mislim da sam dovoljno rekao o njima. Ako ste čuli za Wind free klima uređaje, oni su ta adresa. 🙂

Istražujući više informacija o potencijalnim načinima grijanja i hlađenja, kao i skupljajući ponude dobavljača put me je poveo u Nikšić, u kompaniju koja zapošljava preko 100 radnika i u kojoj sam malo je reći ostao pozitivno zatečen. Zahvalan zbog prepoznavanja potencijala, ali i profesionalizma, znanja i nadasve međuljudskog uvažavanja i sjajnih izgrađenih odnosa, želim im se makar na ovaj način, za početak, odužiti.

Ening Nikšić

Šta to sve Ening nudi za potrebe gradnje kuće u Crnoj Gori?

Neke od tema koje ću sada samo “načeti” u ovom tekstu, a detaljno se time pozabaviti uskoro jesu:

  • Solarni paneli / solarni kolektori;
  • Multisplit sistemi;
  • Toplotne pumpe;
  • Sistemi grijanja na biomasu;

Solarni sistemi za pripremu sanitarne potrošne vode

Kada je Crna Gora u pitanju, solarni paneli odnosno solarni kolektori (tek učim specifičnosti i razlike, iz pozicije laika 🙂 ) su bez sumnje budućnost. Kompanija Ening u ovom trenutku fizičkim i pravnim licima nudi mogućnost ugradnje ovih sistema povezanih sa centralnim bojlerom koji bi u velikom dijelu godine domaćinstvima obezbjeđivao značajne uštede od ovog potrošača.

Ovo je definitivno jedna od stvari o kojima razmišljam – investicija u budućnost.

Volio bih da pohvalim novostvorenu saradnju između CKB i Evropske banke za obnovu i razvoju, čijim će podsticajem mnoga lica uspjeti da dođu do zlata vrijednih ušteda kako bi implementarili neke od sistema energetske efikasnosti kojima težimo. U pitanju je GEFF – kreditna linija za zeleno finansiranje.


Naravno, Ening je na listi partnera u ovoj priči.

Klikom na fotografiju, otvorićete link za više informacija o projektu

Multisplit sistemi u Crnoj Gori – a možda i u Danilovgradu

Jedan od najoptimalnijih načina grijanja i hlađenja u Crnoj Gori, a posebno gledajući mikroklimu podneblja u kojem se moje selo nalazi. Nešto skuplja investicija u startu, ali posle određenog vremena će se isplatiti uštedama kroz račune za struju.

Ono što je glavna karakteristika jeste da na jednu spoljnu jedinicu ide do pet unutrašnjih, za razliku od tradicionalne klimatizacije do sada u Crnoj Gori gdje smo imali 1-1 na varijante.

Naravno, Ening posredstvom Samsunga pruža i “obične” split varijante.

Samsung multisplit sistem Ening NIksic

Toplotne pumpe

Moje skromno mišljenje, kada je ova vrsta termoenergije u pitanju je nedovoljno u Crnoj Gori približena javnosti. Jedan od budućih tekstova na konkretno ovu temu biće uz stručnu pomoć sagovornika Novice Matijaševića iz Eninga, slobodno mogu reći stručnjaka za ovu oblast.

Ening pametna energija

Sistemi grijanja na biomasu

Biomasa u velikoj mjeri smanjuje potrošnju električne energije u domaćinstvu uz osjećaj pravog prirodnog ugođaja. Koristeći biomasu kao gorivo ostvaruje se pozitivan uticaj na životnu sredinu jer ispušta jednaku količinu CO2 u atmosferu. Ukoliko želimo da razmišljamo o ne samo našoj djeci nego i o njihovim nasljednicama, ovo je jedna od TIH stvari.

VHM Solutions bravarija Niksic Crna Gora

Najava teksta – Koji sistem grijanja smo mi odabrali?

U sami smiraj zime, dok baba Marta pokazuje svoje zube, jedan od prvih sljedećih tekstova na blogu o gradnji kuće biće objava koja će sumirati načine grijanja u Crnoj Gori, koja su nama bila u igri i oko kojih smo razmišljali prethodnih mjeseci.

Za i Protivgrijanje na drva, grijanje na pelet, različiti oblici centralnog grijanja, obični klima uređaji, inverter klime, multisplit sistemi klima uređaja, toplotne pumpe.

Predlažem da ostanete na blogu i za slučaj da niste do sada, pročitate dva teksta komplementarna sa uslugama koje pruža Ening – a tiču se termina Pasivna kuća i Niskoenergetska kuća, odnosno energetske efikasnosti kojoj Crna Gora treba da teži.

Pasivna kuća
Klik na sliku za tekst o Pasivnim kućama u Crnoj Gori
Niskoenergetske kuće
Klik na sliku za čitanje teksta o Niskoenergetskim kućama u Crnoj Gori
0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You May Also Like